Plantele medicinale si aromatice de la A la Z

Edițiile aflate acum în stocul anticariatului PrintreCarti.ro - Comandă online!

Alte titluri publicate de același autor:


De-a lungul timpului, plantele medicinale au jucat un rol extrem de important în viața oamenilor. Cu mult înaintea apariției medicinei, medicina tradițională era utilizată pentru a trata fel și fel de afecțiuni, fie ele mai dificile sau nu. Dacă căutăm în istoria omenirii, mai ales în perioada Antichității, vom observa că populația credea în totalitate în capacitatea acestor plante terapeutice. Lămâia, menta sau busuiocul sunt numai câteva dintre cele mai apreciate plante în tratarea anumitor afecțiuni. Istoria Evului Mediu ne învață că vindecarea vine, înainte de toate, din natură. Grecii credeau în forța naturii, în puterea zeilor și în puterea plantelor. E drept, de-a lungul vremii, percepția omenirii asupra plantelor s-a schimbat, iar ele vin astăzi în sprijinul medicamentelor universale.
În timp, au existat numeroși scriitori care au efectuat cercetări și au pus cap la cap informații vitale despre utilizarea plantelor, iar aceste ghiduri au supraviețuit timpului și globalizării. În era modernă, vom observa o tendință mai redusă a oamenilor de a apela la tratamente alternative, dar ceaiurile au dăinuit de-a lungul vremii. Astăzi, apelăm la ceai de fiecare dată când ne confruntăm cu vreo gripă și suntem convinși că ne va folosi și ne va ajuta să trecem mai ușor peste această perioadă. Suntem, de asemenea, atrași de anumite leacuri din bătrâni, care deși nu mai sunt așa de utilizate ca în trecut, au rămas în imaginarul colectiv. Multe popoare atribuie vindecarea naturii și, la polul opus, sunt extrem de mulți aceia care nu cred în puterea medicinei și apelează la astfel de tratamente adjuvante.
Totuși, experții avertizează că nu e cea mai bună opțiune să ne desprindem cu totul de industria farmaceutică autentică. Toate aceste plante au compuși chimici nocivi și, folosiți în exces, pot aduce contrariul vindecării mult dorite.
Autorul nostru, pasionat de astfel de natură și de importanța sănătății, aduce în prim plan toate plantele medicinale și cu proprietăți benefice și le expune într-un catalog foarte util. Astfel, el reușește să adauge fel și fel de informații care ne vor fi de folos nu numai într-un proces terapeutic, ci și în acumularea de cunoștințe vaste din terțe domenii. De-a lungul tratatului lui Ovidiu Bojor descoperim plante despre a căror existență nu știam, iar manuscrisul ne va fi de foarte mare ajutor. Suntem atrași în lumea medicinei tradiționale, dar cumva ne întoarcem la origini și revenim la tradițiile bunicii, la metodele ei de tratament. 
Cartea va fi foarte apreciată de public și, mai ales, de mediul academic. Ovidiu Bojor este un maestru al sintezei, iar opera lui ne atrage și ne poartă într-o călătorie abstractă, dar fascinantă. Ulterior, lucrarea va ajunge să fie tradusă în mai multe limbi străine, iar publicul va fi captivat de felul în care autorul și-a sintetizat ideile și informațiile. Fiecare parte a manuscrisului ne va ajuta să înțelegem mai bine natura și să o prețuim la adevărata sa valoare. Pe site-ul nostru, cartea poate fi găsită în două ediții diferite, după cum urmează: Viață și sănătate (1999), Viață și sănătate (2004).


sus