„Drumul crucilor” semnată de Peter Hurley este o scriere de non-ficțiune, jurnal de călătorie și reflecție spirituală, scrisă de un irlandez stabilit în România, cunoscut pentru implicarea sa în promovarea culturii tradiționale românești. Cartea documentează o călătorie pe jos de aproximativ 600 de kilometri, pe care autorul a făcut-o în 2014, de la Săpânța (Maramureș) până la București, de-a lungul a 40 de zile, în preajma Crăciunului. Aici el surprinde cu încântare toate impresiile sale de călătorie, viața simplă și interacțiunile pe care le-a avut cu oamenii. El este propriul său personaj și reușește să ne cucerească cu autenticitatea sa extraordinară, dar și cu sinceritatea cu care scrie.
Consideră România una dintre cele ami frumoase țări în care a fost și aduce în prim plan lucrurile care l-au impresionat cel mai tare.
Peter Hurley a pornit în această călătorie inspirat de obiceiul românesc al pelerinajului și al drumurilor de inițiere. A dorit să redescopere România profundă, satul românesc autentic, și să aducă un omagiu credinței și tradițiilor populare. Pe drum, el a trecut prin zeci de sate, a vorbit cu localnici, preoți, copii, țărani, și a observat atât frumusețea, cât și tristețea unei lumi aflate în schimbare.
Titlul „Drumul crucilor” face referire la crucile de la marginea drumului – simboluri ale credinței, ale jertfei, dar și ale suferinței și uitării. Este uimit de felul în care românii își decorează grădinile, de cimitirele noastre, de cultura și de tradiția patriei noastre. Incursiunea sa este un soi de terapie, de reconectare cu natura, un fel de călătorie nu numai a minții, ci și a trupului. Treptat, suntem purtați într-o călătorie care ne va cuceri și ne va determia să privim altfel satul tradițional.
Autorul ia parte la fel și fel de tradiții și cunoaște locuitorii unor zone extraordinare din țara noastră. El speră să cuprindă în lucrarea sa spiritul românesc autentic. Într-o exploatare a locurilor și o înțelegere a trăirilor, autorul nostru caută să scoată la iveală traiul autentic al românilor din Transilvania și nu numai.
Cartea este privită ca un jurnal de călătorie, care are toate ingredientele unei capodopere literare de mare succes. Fiecare capitol este plin de culoare și foarte bine structurat. Cartea poate fi privită și ca o pledoarie pentru viața simplă, pentru reconectarea cu natura și pentru revenirea la origini. Autorul va fi foarte apreciat pentru această scriere, iar opera va fi tradusă în mai multe limbi de circulație internațională. Ulterior, autorul va primi nenumărate premii pentru jurnalul său atât de complet și complex.
Cartea este un manifest pentru păstrarea valorilor tradiționale românești și o pledoarie pentru redescoperirea rădăcinilor spirituale și culturale. Drumul parcurs pe jos devine o metaforă a vieții, a căutării interioare și a reîntoarcerii la esență. El aduce în prim plan fel și fel de personaje autentice și surprinde limbajul locului și felul în care localnicii îl primesc în casele lor.
Pe site-ul nostru, la numai un click depărtare, cartea poate fi găsită în mai multe ediții: Martor (2013), Martor (2015).