Filtre:
Edituri
 Antet(3) Simon and Schuster(2) Litera(2) Touchstone(1) Goldmann(1) Odile Jacob(1) Polirom(1) Humanitas(1)
Pret
  10 - 20 Lei (1)
An aparitie
19942018
Limba
 Romana(7) Engleza(3) Germana(1) Franceza(1)
Coperti
 Brosate(11) Cartonate(1)
Colectii
 Carte pentru toti(1)

Filtrează
Carti Samuel P. Huntington
Ordonează
Pagina: 1
Carti Samuel P. Huntington
Despre Samuel P. Huntington

Politolog american, consultant pentru diverse agentii guvernamentale americane si comentator politic important in dezbaterile nationale privind politica externa a SUA la sfarsitul secolului XX si inceputul secolului XXI. Huntington a obtinut o diploma de licenta la Universitatea Yale in 1946 si apoi a servit in armata americana. Ulterior, a urmat cursurile Universitatii din Chicago, unde a obtinut un masterat (1948), si ale Universitatii Harvard, unde a obtinut un doctorat in 1951 si s-a alaturat corpului profesoral.

In 1959, Huntington a devenit director asociat al Institutului pentru Studii de Razboi si Pace de la Universitatea Columbia, dar s-a intors la Harvard in 1962. La Harvard a fost presedinte al Departamentului de Guvernare (1967-1969; 1970-1971) si a fost director al Centrului pentru Afaceri Internationale (1978-1989) si al Institutului John M. Olin pentru Studii Strategice (incepand cu 1989). Din 1996 pana in 2004 a fost presedinte al Academiei Harvard pentru Studii Internationale si Zonale.

Desi Huntington si-a inceput cariera ca specialist in politica americana, cercetarile si analizele sale s-au extins in domeniul politicii comparate, al politicii externe, al relatiilor internationale si al modernizarii. Prima sa lucrare importanta, The Soldier and the State: The Theory and Politics of Civil-Military Relations (1957), a examinat relatia dintre profesionalismul militar si puterea politica, precum si contradictia dintre liberalismul american si conservatorismul militar si a contribuit la stabilirea termenilor dezbaterii cu privire la forma adecvata a relatiilor civil-militare.

In anul 1970 a fost initiatorul revistei Foreign Policy, iar in 1986 a preluat functia de presedinte al Asociatiei Americane de Stiinte Politice, unde si-a desfasurat activitatea timp de un an. A fost consilier al vicepresedintelui Hubert Humphrey in timpul nereusitei campanii prezidentiale din 1968, a detinut functia de presedinte al Comitetului consultativ pentru politica externa al Partidului Democrat in anii 1970 si a fost coordonator al planificarii securitatii in cadrul Consiliului National de Securitate intre 1977 si 1979, in timpul administratiei presedintelui Jimmy Carter.

In volumul controversat The Clash of Civilizations and the Remaking of World Order (1996), evidentiaza ascensiunea Asiei de Est si a Islamului, argumentand ca conflictele dintre civilizatiile globale au devenit principala sursa de tensiune internationala. In ciuda avertismentelor privind interventia in culturile non-occidentale, Huntington a fost asociat in general cu politici beligerante in afacerile externe si a fost contestat de studentii de stanga in timpul razboiului din Vietnam. Poate cea mai importanta lucrare a sa este Political Order in Changing Societies (1968), in care a sustinut ca in tarile in curs de dezvoltare decaderea si instabilitatea politica sunt cel putin la fel de probabile ca si dezvoltarea democratiei liberale si ca "cea mai importanta distinctie politica intre tari nu se refera la forma de guvernare, ci la gradul de guvernare".

A publicat lucrari importante pe diverse teme, printre care strategia de securitate nationala, elaborarea politicii de aparare, ideologia politica americana, organizatiile transnationale, conservatorismul, guvernabilitatea democratiilor, procesele de democratizare si compararea guvernelor americane si sovietice. Printre acestea se numara The Common Defense: Strategic Programs in National Politics (1961) si American Politics: The Promise of Disharmony (1981), care a evaluat incercarile periodice de a face ca institutiile si comportamentul politic american sa se conformeze crezului national traditional de libertate, egalitate si ostilitate fata de autoritate.

In ultimii ani ai vietii, Samuel P. Huntington a continuat sa fie un influent cercetator si analist in domeniul stiintelor politice si al relatiilor internationale. A lucrat in continuare la Universitatea Harvard, unde a fost profesor emerit de stiinte politice. De asemenea, a fost membru al diferitelor comitete academice si a continuat sa publice lucrari importante in domeniul politicii internationale si al politicii interne. a incetat din viata pe data de 24 decembrie 2008, la varsta de 81 de ani, la locuinta sa din Martha's Vineyard, Massachusetts. Pe parcursul carierei sale a fost distins cu numeroase premii si onoruri academice, inclusiv Premiul Bancroft pentru Istorie in 1978 pentru cartea sa American Politics: The Promise of Disharmony. De asemenea, lucrarile sale, precum The Clash of Civilizations and the Remaking of World Order, au devenit puncte de referinta in studiul relatiilor internationale si al politicii mondiale.

Lucrari: The Soldier and the State: The Theory and Politics of Civil-Military Relations (1957); The Common Defense: Strategic Programs in National Politics (1961); Political Order in Changing Societies (1968, Ordinea politica a societatilor in schimbare); The Crisis of Democracy (1975); Political Order in Changing Societies (1968); American Politics: The Promise of Disharmony (1981); The Third Wave: Democratization in the Late Twentieth Century (1991); The Clash of Civilizations and the Remaking of World Order (1996, Ciocnirea civilizatiilor si refacerea ordinii mondiale);  Culture Matters How Values Shape Human Progress (2000); Who Are We?: The Challenges to America's National Identity (2004, Cine suntem? Provocarile la adresa identitatii nationale americane).
Cărți populare scrise de Samuel P. Huntington: Ciocnirea civilizatiilor

sus