Sanda Marin - Carte de bucate
Când vorbim despre bucătăria românească, numele Sandei Marin este primul care ne vine în minte. Înainte să fie inspirate de celebrul Jamie Oliver, gospodinele de pretutindeni au fost impresionate de acuratețea rețetelor semnate de o româncă, Sanda Marin. Absolventă a unui prestigios liceu din Iași, este pasionată de bucătărie încă din copilărie, când petrece ore întregi alături de bunica sa făcând merinde pentru bărbații ce munceau ogorul familiei. De-a lungul anilor, mica Sanda se transformă într-un ajutor strașnic pentru familia sa și participă la mai multe evenimente culinare din satul natal. Este atrasă de arta gătitului și face totul cu o pasiune nemaipomenită. Totuși, ceva lipsea. Sanda știe că rețetele sale sunt noi, originale și, după cum spun cei care îi gustă bucatele, delicioase. Dar, pe lângă arta gătitului, Sanda este pasionată și de bunele maniere și servește fiecare fel de mâncare într-o manieră diferită. Își notează ideile și rețetele în jurnale pe care le păstrează în bucătărie și pe care le împărtășește cu apropiații, dar nu spera niciodată că va deveni cea mai citită și apreciată gospodină a României de odinioară.
În vremuri în care televiziunea abia prindea contur, iar gazetele tipărite nu aveau o secțiune dedicată gastronomiei, Sanda nu putea spera să publice rețetele atât de faimoase astăzi. Prin urmare, lua parte la evenimente, gătea pentru familie și aștepta să i se ducă vestea prin țară. Dar femeia nu era doar o gospodină simplă de la țară, avea studii înalte și cunoștea la perfecție franceza și germana. Călătorește în afara țării și treptat este recunoscută pentru rețetele sale fantastice. Curios este faptul că, rețetele Sandei vor supraviețui cenzurii regimului comunist și vor fi propulsate în Europa și nu numai. Îmbinând ingrediente și noi arome, autoarea noastră cucerește gospodinele de pretutindeni, iar în anii 90 pune bazele primei sale emisiuni televizate, cu tematică culinară. Alături de ea, pe platourile de filmare, avea să-i fie nepoata sa Merișor, care o ajuta cu prepararea rețetelor delicioase. Fiecare preparat era conceput astfel încât să nu dureze extrem de mult timp să-l gătim, iar Sanda explica cu acuratețe și calm care este secretul mâncărurilor atât de gustoase. Ea reușește să îmbine mâncarea tradițională cu felurile europene, iar acest amestec va fi foarte apreciat în România. Astfel, banala tocăniță devine o mâncare specială, numai cu câteva ingrediente în plus.
Pricepută și la prepararea dulciurilor de casă, autoarea ne inițiază în arta ciocolatei de casă, a gogoșilor fragede cu zmeură, a pandișpanului, clătitelor și altor deserturi delicioase. Rețetele autoarei ajung cunoscute rapid și peste hotare, iar cărțile pe care le publică vor fi traduse în mai multe limbi de circulație mondială. Invitată la o emisiune celebră a Televiziunii Române, Sanda mărturisește că nu se aștepta la un asemenea succes și că este mândră să poată face cunoscută bucătăria românească peste hotare. Pe site-ul nostru, rețetele sunt disponibile în mai multe ediții, după cum urmează: Orizonturi (1990), Orizonturi (2000).


sus