Filtre:
Edituri
 Stiinta si tehnica(7) Nemira(7) Tineretului(4) Paladin(2) Univers(2) Northwestern University Press Illinois(1) Penguin Books(1) Insel(1) Agora(1) Berlin(1) Dacia(1) Albatros(1) Savas Press(1)
Pret
  5 - 10 Lei (1)  10 - 20 Lei (1)  20 - 50 Lei (1)
An aparitie
19592021
Limba
 Romana(26) Engleza(2) Germana(2) Maghiara(1)
Coperti
 Brosate(25) Cartonate si supracoperta(4) Cartonate(2)
Colectii
 Povestiri Stiintifico Fantastice(7) Nautilus(5) Cutezatorii(2) Romanelor Stiintifico Fantastice(2) Fantastic Club(1) Science Fiction(1)

Filtrează
Carti Stanislaw Lem
Ordonează
Pagina: 12
Carti Stanislaw Lem
Despre Stanislaw Lem

Autor polonez de science fiction si eseuri pe diverse subiecte, inclusiv filosofie, futurologie si critica literara. Stanislaw Lem a fost fiul unui laringolog de succes, Samuel Lehm si Sabina Woller. Multe dintre povestile sale de fictiune sunt de natura satirica si plina de umor. Cartile lui Lem au fost traduse in peste 40 de limbi si au vandut peste 45 de milioane de exemplare. In 1976, Theodore Sturgeon a scris ca Lem a fost cel mai citit scriitor de science fiction din lume.

Lem s-a nascut la 12 septembrie 1921, Lwow, Polonia (acum Lviv, Ucraina). Fiind de origine „burgheza”, a fost nevoie de legaturile tatalui sau pentru a fi acceptat la facultatea de medicina din cadrul Universitatii din Lvov (1940). Dar studiile sale au fost intrerupte de ocupatia germana din timpul celui de-al doilea razboi mondial. El si-a reluat studiile dupa razboi, dar nu si-a sustinut examenele finale pentru a evita recrutarea. In 1946, intreaga familie s-a mutat la Cracovia deoarece nu voia sa accepte cetatenia URSS.

Primul sau roman, Człowiek z Marsa (Omul de pe Marte), a fost publicat in revista poloneza Nowy Swiat Przygod 1946. Intre 1947 - 1950, cand lucra ca asistent de cercetare stiintifica, Lem a publicat si poezii, nuvele si eseuri stiintifice. O lucrare timpurie - Szpital Przemienienia (1955) - scrisa in 1948 ca un roman de lung metraj, a fost initial suprimata de cenzorii Partidului Comunist.
In perioada 1947- 1950, scriitorul a lucrat in Conservatorul Stiintific condus la acea vreme de Dr. Mieczysław Choynowski. Dupa inchiderea acestei institutii s-a gasit in circumstante dificile. Insa oportunitatea i-a batut la usa; Lem a fost insarcinat de un editor sa scrie o opera de science fiction; a devenit prima sa carte publicata, Astronauci (Astronautii, 1951), si l-a convins sa devina scriitor cu norma intreaga.

Adaptat ulterior pentru un film din estul Germaniei, Astronauci (ca si celelalte lucrari ale sale timpurii) contine elemente ale realismului socialist conventional; Lem a criticat ulterior aceste romane ca fiind simpliste din punct de vedere social. Pe de o parte, acest lucru i-a permis sa scrie despre rolul tehnologiei in viata fiintelor umane; pe de alta parte, a facilitat evitarea cenzurii.

In 1953, Stanisław Lem s-a casatorit cu Barbara Lesniak, radiolog; fiul lor, Tomasz, s-a nascut in anul 1968). Perioada de reforma cunoscuta sub numele de „octombrie polonez” din 1956 a produs o mai mare libertate de exprimare in Polonia, iar Lem a inflorit ca autor international de science fiction, scriind aproximativ 17 carti in urmatorii zeci de ani.

Desi anumite subiecte reapar in toate lucrarile sale, fictiunea sa poate fi impartita in doua grupuri majore. Primul include fictiunea sa stiintifica traditionala, cu fanteziile sale imaginate in mod clar de progrese tehnologice, calatorii spatiale si lumi extraterestre, precum Eden (Eden, 1959). Al doilea grup contine povesti alegorice intunecate sau fabule, cum ar fi Dzienniki gwiazdowe (Jurnalele astrale).

Fostul sau agent literar, Franz Rottensteiner, a reprezentat un rol important in introducerea lui pe piata occidentala, insa despartirea lor a avut loc in conditii vitrege. Operele lui Lem au fost influentate de maestri ai literaturii poloneze ca Cyprian Norwid si Stanisław Witkiewicz. El devenit unul dintre cei mai apreciati scriitori SF, considerat de critici un egal al lui H. G. Wells sau Olaf Stapledon.

In anul 1982, din cauza legii martiale adoptate in Polonia, Lem s-a mutat in Berlinul de Vest, unde a devenit membru al Wissenschaftskolleg zu Berlin (Institutul de Studii Avansate din Berlin). Ulterior s-a stabilit la Viena, revenind in Polonia abia in 1988. Lem a decedat in Cracovia pe 27 martie 2006, la varsta de 84 de ani, din cauza problemelor cardiace.

Opera: Astronauci (Astronautii); Człowiek z Marsa (Omul de pe Marte, 1946); Obłok Magellana Solaris (Norul lui Magellan,1955); ecranizat in 1963); Dzienniki gwiazdowe (Jurnalele astrale, 1957); Eden (Eden, 1959); Solaris (1961); Cyberiada (Ciberiada, 1965); Głos pana (Glasul Domnului, 1968); Opowieści o pilocie Pirxie (Povestirile pilotului Pirx, 1973); Fiasko (Fiasco, 1986); Zagadka (1996); Fantastyczny Lem (Fantasticul Lem, 2001).
Cărți populare scrise de Stanislaw Lem: SolarisCiberiadaCatarul

sus