Filtre:
Edituri
 Stiintifica(4) Penguin Books(2) RBA(1) 100+1 Gramar(1) Rao(1)
Pret
  mai mare de 100 Lei (1)
An aparitie
19582005
Limba
 Romana(6) Engleza(2) Italiana(1)
Coperti
 Brosate(6) Cartonate(2) Cartonate si supracoperta(1)
Colectii
 Sinteze Documente Eseuri(1) Rao Clasic(1)

Filtrează
Carti Suetonius
Ordonează
Pagina: 1
Carti Suetonius
Despre Suetonius

Gaius Suetonius Tranquillus, cunoscut ca Suetonius (69 d. Hr. - dupa 122 d.Hr.), a fost un important scriitor, a carui cea mai faimoasa lucrare este biografia sa despre primii 12 Cezari. Desi biograf, Suetonius le spune cititorilor sai foarte putine detalii despre propria sa viata. Data exacta a nasterii lui Suetonius nu este cunoscuta cu certitudine. De asemenea, sunt nesigure locul sau de nastere (poate fi Umbria sau Hippo Regius, in Numidia) si anul mortii sale.

Bunicul lui Suetonius era posibil membru al curtii lui Caligula, iar tatal scriitorului, Suetonius Laetus, era cavaler, adica membru al clasei ecvestre, ocupand functia de tribun al legiunii a 13-a, pe care a condus-o in timpul razboiului civil in timpul bataliei de la Bedriacum din nordul Italiei (69 e.n.).

Unele detalii biografice pot fi gasite in scrisorile acelui faimos scriitor roman Pliniu cel Tanar, cei doi fiind buni prieteni. Ni se spune ca Suetonius a fost un om linistit care a studiat si practicat mai intai dreptul inainte de a deveni un carturar. Pliniu il complimenteaza pe Suetonius cu privire la scrierea si poezia sa - chiar recomandandu-l imparatului Traian - desi il pedepseste pentru ca a incetinise ritmul de lucru.  In c. 110 CE i s-a oferit functia de tribun militar in Marea Britanie, dar a refuzat din motive necunoscute.

Din ultimii ani ai sai stim ca a fost director al bibliotecilor imperiale si apoi secretar privat al lui Hadrian, desi a fost demis din aceasta functie, din nou din motive necunoscute. In mod semnificativ, acest rol i-a permis lui Suetonius nu numai sa calatoreasca cu Hadrian in Galia, Germania si Marea Britanie in anii 121-122 CE, ci si sa acceseze arhivele statului si scrisorile private ale imparatilor anteriori, cum ar fi Augustus. Dar in 122 sau ceva mai tarziu a fost demis pentru neglijarea formalitatii instantei, dupa care probabil s-a dedicat activitatilor literare.

Cea mai faimoasa lucrare a lui Suetonius este colectia sa de biografii ale lui Iulius Cezar si ale primilor 11 imparati romani, cunoscuti pur si simplu ca Cei Doisprezece Cezari (Caesares sau De vita Caesarum). Biografiile nu sunt deloc magulitoare si nici evenimentele nu sunt povestite in ordine cronologica, dar dezvaluie cateva detalii sincere ale primilor cetateni ai Romei. Subiectii sunt: Iulius Cezar (primele cateva capitole pierdute); Augustus, Tiberiu, Caligula, Claudius, Nero, Galba, Otho, Vitellius, Vespasian, Titus, Domitian.

Desi Suetonius are grija sa incerce sa foloseasca ghilimele si zicalele directe pe care imparatii le-au folosit, si el foloseste surse scrise ori de cate ori este posibil; uneori, el prezinta o serie de observatii hazardate, chiar si in comparatie cu istoricii antici precum Plutarh si Tacit. Cu toate acestea, Suetonius nu intentiona sa scrie o istorie cuprinzatoare a acestor mari oameni, ci mai degraba sa ofere o perspectiva asupra punctelor tari si a fragilitatilor lor.

De asemenea, el se abtine de la introducerea propriilor sale judecati moralizatoare, ceea ce atat scriitorii anteriori, cat si cei contemporani nu au putut rezista sa faca. In plus, in multe cazuri, Suetonius este singura noastra sursa de informatii, astfel incat scrierile sale au devenit la fel de valoroase pe cat de distractive.

Pe langa aceasta lucrare importanta, Suetonius a scris si multe alte carti care acum sunt fie pierdute, fie supravietuiesc doar in fragmente. El a produs o alta colectie de biografii intitulate De viris illustribus (Despre barbati ilustri), care descrie vietile si operele diferitilor carturari, poeti si retorici, inclusiv Virgil, Horace si Lucan. Alte doua colectii biografice care au supravietuit sunt lucrarile sale despre celebrele curtezane si despre regi si, de asemenea, a scris De re publica, despre marele om de stat Cicero.

Pe langa aceasta lucrare importanta, Suetonius a scris si multe alte carti care acum sunt fie pierdute, fie supravietuiesc doar in fragmente. El a produs o alta colectie de biografii intitulate De viris illustribus (Despre barbati ilustri), care descrie vietile si operele diferitilor carturari, poeti si retorici, inclusiv Virgil, Horace si Lucan.

Opera: Vietile celor 12 Cezari; De Viris Illustribus (Despre barbati celebri – in literatura), caruia ii apartin: De Illustribus Grammaticis (Vietile gramaticienilor; 20 de biografii scurte) De Claris Rhetoribus (Vietile retoricienilor; din originalul ce contine 16 biorgafii au supravietuit); De Poetis (Vietile poetilor; viata lui Virgil, precum si fragmente din vietile lui Terence, Horace si Lucan); De Historicis (Vietile istoricilor; o scurta biografie a lui Pliniu cel Batran este atribuita acestei lucrari); Peri ton par „Hellesi paidion”; Peri blasphemion (termeni grecesti pentru abuz).
Cărți populare scrise de Suetonius: Doisprezece cezari

sus