Terry Eagleton scrie această carte ca o introducere critică în teoriile literare moderne, oferind o privire de ansamblu asupra modului în care literatura a fost definită, analizată și valorificată din secolul al XIX-lea până în prezent. Este una dintre cele mai influente lucrări în domeniu, remarcabilă pentru claritatea exprimării și poziția marxistă critică. Lucrarea se concentrează cu ardoare pe raporturile dintre diverse curente literare și pe felul în care acestea se completează sau interferează.
În primele capitole, se analizează relațiile dintre literatura clasică și cea modernă, iar publicul este invitat la o analiză extraordinară, plină de sens și presărată cu informații felurite. Autorul susține că nu există o definiție fixă a literaturii – depinde de contextul cultural și social. Literatura nu este determinată de anumite „calități intrinseci”, ci de modul în care este interpretată. Critica literară este, astfel, și un produs al ideologiei. Accentul este pus pe imaginea autorului ca geniu individual și pe experiența estetică. Autorul are o viziune distinctă asupra literaturii secolului său și analizează și cei mai prolifici scriitori ai acelei perioade. Cumva, suntem atrași de maniera în care aceta tratează literatura cu obiectivitate și analizează cele mai importante perioade din istoria acesteia. El nu ne vorbește doar de literatura universală, ci și de literatura clasică veche, de primele scrieri găsite în Egipt sau chiar de plăcuțele însemnate din Atena.
Fiecare capitol se axează pe un soi de analiză concretă, dar și pe ideile și părerile autorului, care caută exemple și înceară să capteze atenția cititorului său. Cumva, trecem nu numai prin istoria literaturii engleze, ci luăm parte la momentele de cotitură din istoria acesteia. Literatura este văzută ca o relație între text și cititor. Autorul vorbește și despre critica hermeneutică se axează pe înțelegerea intenției și a contextului. Se analizează gândirea lui Derrida, Lacan, Foucault și se respinge ideea de semnificație fixă. Eagleton revine la baza sa teoretică: marxismul. Este un susținător al lui Marx și caută să ne determine să înțelegem raporturile dintre marxism și societate și să le descifrăm misterele. Cumva, el este un autor curajos, care nu se teme să-și expună ideile într-o epocă în care scriitorii nu prea aveau curaj să facă acest lucru.
Cartea devine un obiect de studiu pentru tinerele generații, va fi material auxiliar în școli și licee. Ulterior, va fi tradusă în mai multe limbi străine și masiv distribuită dincolo de granițele Angliei.
Terry Eagleton este cunoscut pentru abordarea sa marxistă a literaturii și culturii, dar și pentru felul în care a integrat în analiza sa curente precum: psihanaliză, teologie creștina, naturalism. Scrie cu ironie, claritate și umor intelectual – accesibil dar profund. A influențat generații de studenți și profesori prin tonul său polemic și refuzul dogmatismului. Este considerat o punte între lumea academică și publicul larg – adesea avea să scrie eseuri în reviste și ziare culturale. A studiat la Trinity College, Cambridge, sub îndrumarea lui Raymond Williams, un alt influent critic marxist. A fost unul dintre cei mai tineri membri ai facultății de la Oxford, unde a fost numit profesor de literatură engleză. A predat la mai multe universități de prestigiu: Oxford, Manchester, Lancaster și University of Notre Dame (SUA).
Cartea sa este disponibilă pe site-ul nostru în mai multe ediții: Polirom (2008), Cartea Românească (2003).