Filtre:
Edituri
 Medicala(9)
Pret
  10 - 20 Lei (1)  20 - 50 Lei (1)
An aparitie
19681998
Limba
 Romana(9)
Coperti
 Cartonate si supracoperta(4) Cartonate(3) Brosate(2)
Colectii

Filtrează
Carti Vasile Predescu
Ordonează
Pagina: 1
Carti Vasile Predescu
Despre Vasile Predescu

Vasile Predescu (n. 1 ianuarie – d. 12 martie 2002) a fost profesor doctor, personalitate proeminenta a psihiatriei romanesti, sef de scoala si remarcabil cercetator.

A urmat scoala primara in comuna natala (1934-1938), iar liceul, la Campulung Muscel (Liceul Teoretic D. Golescu). A inceput studiile medicale in 1947, la Facultatea de Pediatrie din Timisoara, pe care le-a urmat ca student bursier la Institutul de Pediatrie din Leningrad (1949-1954).

Intre anii 1956-1960 a urmat studii postuniversitare la Moscova: aspirant cu frecventa la Institutul de Medicina N. Pirogov din Moscova, studii finalizate prin sustinerea, la 21 ianuarie 1960, a tezei (disertatiei) de doctorat cu tema Particularitati clinico-evolutive ale psihozelor afective si halucinator-delirante la batrani.

Cariera sa didactica impresionanta a inceput in anul 1960, la Catedra de Psihiatrie a Facultatii de Medicina din Bucuresti, cand a fost numit sef de lucrari (suplinitor la inceput). Ulterior a avansat prin concurs treptele ierarhiei universitare, devenind conferentiar si profesor pana la pensionare, in 1996.

A urcat treptele ierarhiei spitalicesti concomitent: medic specialist psihiatru (1961), medic primar (1964), sef de sectie psihiatrie (1967). Din 1969 a devenit membru al Academiei Romane de Stiinte medicale.

Arestarea lui P. Tomescu la 23 august 1944 a a intrerupt in mod dramatic sirul stralucit al sefilor de scoala psihiatrica de la Bucuresti: Al. Sutu, Al. Obregia, P.Tomescu. Nici scurtele interimate ale unor personalitati ca C. I. Parhon si C. Urechia, nici calmul, blandetea si eforturile meritorii ale primei femei profesor de psihiatrie - Constanta Parhon-Stefanescu nu au putut reinnoda traditia in conditiile tulburi ale impunerii unor conceptii si pozitii strãine spiritului acestei Scoli.

El a reusit sa readuca Scoala bucuresteana de psihiatrie la standardele traditiei, precum si la cele ale marilor transformari din psihiatria mondiala. Din aceasta perspectiva il putem considera un reintemeietor, un reziditor din temelii al edificiului Scolii de Psihiatrie din Bucuresti.

Profesorul Vasile Predescu detine o importanta contributie in domeniul asistentei psihiatrice de urgenta: indrumarea tezelor de doctorat ale lui N. Neicu si Lidia Nica-Udangiu si elaborarea unui studiu asupra aspectelor organizatorice in asistenta de urgenta a bolnavilor psihici (Neurologie, Psihiatrie, Neurochirurgie 2/1982, in colaborare cu St. Nica-Udangiu).

De asemenea trebuie subliniat aportul decisiv la reorganizarea serviciului de urgenta psihiatrica la Bucuresti, sub forma Serviciului Camera de garda si triaj, infiintat in ianuarie 1976; acesta a fost realizat pe baza unui studiu critic al literaturii si a unor optiuni stiintific fundamentate, adecvate cerintelor si posibilitatilor din tara.

A ocupat si a onorat functii de raspundere profesionala si sociala: Presedinte al Colegiului Central al medicilor si farmacistilor (1973-1983); Presedinte al Comisiei de Psihiatrie din Ministerul Sanatatii (1968-1989); Prorector al I.M.F. Bucuresti (1965-1976); redactor responsabil adjunct la Revista Neurologie, Psihiatrie, Neurochirurgie (1961-1991).

De asemenea, profesorul Predescu a fost un umanist in sensul larg al notiunii; izvoarele umanismului sau trebuie cautate in omenia generica a mediului de provenienta, si in umanitatea spatiului hippocratic particular care este cel al tulburarilor; un umanist simplu, optimist, un umanism al demnitatii si responsabilitatii. La 12 martie 2002 dascalul, practicianul si cercetatorul umanist Vasile Predescu ne-a parasit lasand in urma realizarile sale, dar si exemplul sau de munca si vointa.

Lucrari: Psihiatrie; Terapie psihotropa; Urgente in psihiatrie.
Cărți populare scrise de Vasile Predescu: Psihiatrie

sus