Filtre:
Edituri
 Art(8) Vintage(2) Bantam Books(2) Adevarul Holding(2) Alfred A. Knopf(1) Corgi Books(1) Adevarul(1) Random House(1) Signet Books(1) Droemer Knaur(1) Pentru Literatura Universala(1) Univers(1)
Pret
  mai mic de 5 Lei (1)  5 - 10 Lei (1)  10 - 20 Lei (2)  20 - 50 Lei (1)
An aparitie
19662017
Limba
 Romana(13) Engleza(8) Germana(1)
Coperti
 Brosate(11) Cartonate(9) Cartonate si supracoperta(2)
Colectii
 Adevarul 101 carti de citit intr-o viata(3)

Filtrează
Carti William Styron
Ordonează
Pagina: 1
Carti William Styron
Despre William Styron

William Styron (n. 11 iunie 1925, Newport News, Virginia, S.U.A. - d. 1 noiembrie 2006, Martha's Vineyard, Massachusetts), romancier american remarcat pentru abordarea temelor tragice si pentru utilizarea unui stil de proza bogat si clasic. Este cunoscut de catre public pentru Alegerea Sophiei (1982) si Lie Down in Darkness si Playhouse 90 (1956).

Styron s-a nascut in districtul istoric Hilton Village din Newport News, Virginia, fiul lui Pauline Margaret (Abraham) si al lui William Clark Styron. Locul sau de nastere se afla la mai putin de o suta de mile de locul rebeliunii sclavilor lui Nat Turner, ulterior sursa celui mai cunoscut si controversat roman al lui Styron.

Styron a urmat scoala publica din judetul Warwick, mai intai la Hilton School si apoi la Morrison High School (acum cunoscuta sub denumirea de Warwick High School) timp de doi ani, pana cand tatal sau l-a trimis la Christchurch School, o scoala episcopala cu pregatire in regiunea Tidewater din Virginia.

Dupa absolvire, Styron s-a inscris la Colegiul Davidson si s-a alaturat fratiei Phi Delta Theta. La varsta de optsprezece ani citea scriitorii care vor avea o influenta de lunga durata asupra vocatiei sale de romancier si scriitor, in special Thomas Wolfe. Atunci a publicat prima sa fictiune, o poveste scurta puternic influentata de William Faulkne. Styron a publicat mai multe nuvele in revista literara a universitatii, The Archive (1944 si 1946). Desi Styron a ajuns la gradul de locotenent in Corpul marin al Statelor Unite, japonezii s-au predat inainte ca nava sa sa paraseasca San Francisco. Dupa razboi a revenit la studii cu norma intreaga la Duke si a primit licenta in arte (1947).

Dupa absolvire a ocupat o pozitie de editor cu McGraw-Hill, in New York. Ulterior, el a amintit de experienta sa nefericita din aceasta perioada intr-un pasaj autobiografic din Alegerea Sofiei. Dupa ce i-a provocat pe angajatori sa-l concedieze, a inceput sa scrie primul sau roman. Trei ani mai tarziu a publicat romanul Lie Down in Darkness (1951), povestea unei familii disfunctionale din Virginia. Acest roman a primit laude critice coplesitoare si, de asemenea, Premiul Roma, acordat de Academia Americana din Roma si Academia Americana de Arte si Litere.

Urmatoarele sale lucrari au fost Marsul cel lung (1956), romanul Dati foc acestei case (1960) si unul dintre cele mai cunoscute romane ale sale, Confesiunile lui Nat Turner (1967). Castigand un premiu Pulitzer, Confesiunile lui Nat Turner a fost laudat atat ca o privire curajoasa spre o viata rar reprezentata, cat si drept o calomnie la adresa oamenilor de culoare. Urmatorul roman al lui Styron, Sophie’s Choice (1979), a generat, de asemenea, controverse semnificative, din cauza deciziei lui Styron de a infatisa o victima non-evreiasca a nazismului, a sexualitatii si profanitatii sale explicite. A fost interzis in Africa de Sud, cenzurata in Uniunea Sovietica si interzis in Polonia pentru „portretul sau neintrerupt al antisemitismului polonez”. De asemenea, a fost interzis in unele licee din Statele Unite. In acelasi an in care a aparut filmul Alegerea Sofiei, Styron a produs o carte de eseuri intitulata The quiet dust si alte scrieri. Urmatoarea sa mare lucrare a fost Bezna vizibila. Amintiri despre nebunie (1990). Abordand intrebari legate de depresie, sinucidere si alcoolism, Bezna vizibila este o relatare frumoasa si personala a efectelor depresiei.

De-a lungul anilor, Styron a continuat sa scrie, sa publice, sa editeze si sa primeasca numeroase premii pentru contributiile sale la literatura americana. A Tidewater Morning (1993) consta in povesti autobiografice. Havanas in Camelot: Personal Essays (2008), o colectie de eseuri personale pe teme care variaza de la prietenia autorului cu presedintelui John F. Kennedy la plimbarea de dimineata cu cainele sau, a fost publicat postum. Compilatii ale corespondentei sale au fost publicate ca Scrisori catre tatal meu (2009) si Scrisori selectate ale lui William Styron (2012). William Styron a murit la 1 noiembrie 2006, din cauza unei pneumonii. Avea 81 de ani.

Carti publicate: Lie Down in Darkness (1951), Marsul cel lung 1956, Dati foc acestei case (1960), Confesiunile lui Nat Turner (1967), In the Clap Shack (1973), Alegerea Sofiei (1979), This Quiet Dust and Other Writings (1982; reeditat in 1993), Bezna vizibila. Amintiri despre nebunie (1990), A Tidewater Morning: Three Tales from Youth (1993), Inheritance of Night: Early Drafts of Lie Down in Darkness (1993), Havanas in Camelot: Personal Essays (2008), The Suicide Run: Fives Tales of the Marine Corps (2009), Selected Letters of William Styron (2012), My Generation: Collected Nonfiction (2015).
Cărți populare scrise de William Styron: Alegerea Sofiei

sus