Zecharia Sitchin - A douasprezecea planeta
Sitchin este cunoscut la nivel internațional pentru o serie de scrieri nemaipomenite, cu accent fantastic, pe care le oferă publicului și cu care avea să impresioneze criticii literari.
Este adesea comparat cu Isaac Asimov, iar comparația nu este fundamental greșită, căci lumile celor doi se întrepătrund magistral. Sitchin este un vizionar, un ins talentat, care vede dincolo de istoria neamului său, dincolo de ce îi este prezentat în cărți și manuscrise de specialitate. Autorul creează o lume nouă, bazându-se numai pe propria-i imaginație, pe intuiție și pe notițele pe care le culege în lungile plimbări de-a lungul și de-a latul lumii vechi și noi. Pășește în Egipt și aprofundează cultura ebraică, după care zboară spre Turcia și Grecia, numai pentru a vizita vechile cetăți. Îl fascinează Italia, cu mitologia ei cu tot, iar romanii rămân pentru el un mister pe care caută să-l dezlege.
Se întoarce în SUA și pune bazele primului său club de lectură și cercetare. Aici reușește să adune figuri faimoase ale culturii, muzicii, literaturii și artei și să culeagă surse de inspirație pentru scrierile pe care le va concepe mai apoi. Este iubit și criticat deopotrivă, este apreciat pentru originalitate, dar acuzat de subiectivism și chiar obsesie față de alte universuri și alte civilizații.
Lucrarea prezentă este una dintre cele mai interesante pe care autorul avea să le creeze. Interesat de ce se petrece dincolo de lumea noastră și cu o imaginație bogată, acesta dă naștere unui roman fenomen, unei epopei deosebite între realitate și ficțiune, unui manuscris plin de fantezie și culoare. Noi, oamenii, suntem interesați de lucrurile materiale, trăim o existență efemeră și ducem cu noi o mulțime de amintiri și memorii, care fie ne întunecă spiritul, fie ne eliberează de o povară. Nu acceptăm existența unei vieți dincolo de a noastră li suntem sceptici cu privire la existența unui univers paralel cu al nostru, dominat de forțe puternice și singulare.
O serie de întrebări fundamentale se succed în mintea noastră de-a lungul vremii, iar autorul încearcă să le anticipeze și să le reunească pe toate într-o lucrare plină de fel și fel de trimiteri. Realitatea este pusă în oglindă cu ficțiunea, iar Sitchin scoate la iveală o latură pe care nu am cunoscut-o, aceea a unui cercetător curios, gata să facă fel și fel de sacrificii de dragul creației. Catharsisul creator prin care trece autorul este dezlănțuit încă de la primele pagini, când ne asigură de existența celei de-a douăsprezecea planete, dar și despre conviețuirea noastră cu alte specii de oamenii, proveniți din lumi paralele.
Cartea este dificilă și redactată într-un limbaj care ne uimește și ne pune în dificultate, îndeosebi pe aceia dintre noi care nu cunoaștem latura science-fiction. Autorul are însă o explicație temeinică pentru afirmațiile pe care le face și face tot posibilul să nu determine cititorul să se simtă incomod.
Tradusă în mai multe limbi de circulație internațională, cartea poate fi găsită astăzi pe site-ul nostru în mai multe ediții, după cum urmează: Aldo Press (1999), Aldo Press (1998).


sus