Filtre:
Edituri
 Polirom(6) Minerva(5) Humanitas(5) Sempre(1)
Pret
  mai mic de 5 Lei (2)  5 - 10 Lei (2)  10 - 20 Lei (1)  20 - 50 Lei (11)  mai mare de 100 Lei (1)
An aparitie
19842012
Limba
 Romana(17)
Coperti
 Brosate(17)
Colectii
 Biblioteca pentru toti(5) Biblioteca Polirom(5) Raftul Denisei(4) Top 10+(1)
Filtrează
Carti Naghib Mahfuz
Ordonează
Pagina: 1  
Carti Naghib Mahfuz
Despre Naghib Mahfuz

Naghib Mahfuz (n. 11 decembrie 1911, Cairo, Egipt - d. 30 august 2006, Cairo) a fost primul scriitor egiptean care a castigat Premiul Nobel pentru Literatura din 1988. Este considerat unul dintre primii scriitori contemporani ai literaturii arabe, impreuna cu Tawfiq el-Hakim, care a explorat teme de existentialism. A publicat 34 de romane, peste 350 de nuvele, zeci de scenarii de film si cinci piese de teatru de-a lungul unei cariere de 70 de ani. Multe dintre lucrarile sale au fost realizate in filme egiptene si straine.

Mahfuz a fost fiul unui functionar public si a crescut in districtul Al-Jamāliyyah din Cairo. A urmat universitatea egipteana (acum Cairo University), unde in 1934 a obtinut o diploma in filozofie.

A lucrat in serviciul public egiptean intr-o varietate de posturi din 1934 pana la pensionarea sa, in 1971.

Naghib Mahfuz a inceput sa scrie cand avea saptesprezece ani. Primul sau roman a fost publicat in 1939 si inca zece au fost scrise inainte de Revolutia egipteana din iulie 1952, cand a incetat sa mai scrie cativa ani. Cu toate acestea, un roman a fost republicat in 1953, iar aparitia trilogiei Cairo (Bayn al Qasrayn, Qasr al Shawq, Al-Sukkariyyah) l-a facut celebru in intreaga lume araba ca infatisator al vietii traditionale urbane (1957).

In lucrarile ulterioare, Mahfuz a oferit puncte de vedere critice asupra vechii monarhii egiptene, a colonialismului britanic si a Egiptului contemporan. Mai multe dintre romanele sale cele mai notabile trateaza probleme sociale care implica femei si prizonieri politici. Romanul sau Awlad ḥaratina (1959; Copiii aleii) a fost interzis in Egipt pentru o perioada din cauza tratarii sale controversate a religiei si a utilizarii de personaje bazate pe Muhammad, Moise si alte figuri. Militantii islamici, partial din cauza furiei lor asupra lucrarii scrise, au cerut ulterior moartea sa, iar in 1994 Mahfuz a fost injunghiat in gat.

El a supravietuit, permanent afectat de afectarea nervilor membrului superior drept. Dupa incident, Mahfuz nu a putut sa scrie mai mult de cateva minute pe zi si, prin urmare, a produs din ce in ce mai putine lucrari. Ulterior, el a trait sub o protectia constanta a garzilor de corp.

In sfarsit, la inceputul anului 2006, romanul a fost publicat in Egipt cu o prefata scrisa de Ahmad Kamal Aboul-Magd. Dupa amenintari, Mahfuz a ramas la Cairo alaturi de avocatul sau Nabil Mounir Habib. Mahfuz si Mounir si-a petrecut cea mai mare parte a timpului in biroul lui Mounir; Mahfuz a folosit biblioteca lui Mounir ca referinta pentru majoritatea cartilor sale. Mahfuz a ramas cu Mounir pana la moartea sa.

Mahfuz a ramas burlac pana la 43 de ani, deoarece credea ca, avand numeroase restrictii si limitari, casatoria ii va impiedica viitorul literar.

Totusi, in 1954, s-a casatorit in discretie cu o femeie ortodoxa copta din Alexandria, Atiyyatallah Ibrahim, cu care a avut doua fiice, Fatima si Umm Kalthum. Cuplul locuia initial intr-o casa plutitoare in sectiunea Agouza din Cairo, pe malul de vest al Nilului, apoi s-a mutat intr-un apartament de-a lungul raului, in aceeasi zona. Mahfouz a evitat expunerea publica, in special anchetele asupra vietii sale private, care ar putea deveni, asa cum a spus el, „un subiect prostesc in reviste si programe radio.”

sus