Cod universal al bunelor maniere


Peggy Post - Cod universal al bunelor maniere
Peggy Post, născută pe 29 iulie 1945, în Washington, DC., este un autor și consultant american în domeniul "etichetei". A crescut în Mayland și New Orleans, luându-și licența în educație, la Universitatea de Stat din Louisiana.
Peggy și soțul ei, Allan, locuiesc în sud-estul Floridei având doi fii vitregi, pe Casey și Jeep, și un nepot, Carter. Aceasta și-a început cariera ca însoțitor internațional de bord pentru Pan American World Airways. Înainte de a intra în lumea afacerilor, și a-și dezvolta o carieră de 30 de ani în posturi de management și consultanță în sectorul financiar, Peggy a fost pedagog, predând istoria și limba engleză la clasa a șaptea, în New York.
De când s-a căsătorit cu strănepotul expertului în etichetă, Emily Post, în anul 1979, Peggy Post a devenit o expertă de top în maniere și politețe. Prin munca ei la Institutul Emily Post, și o rubrică pentru Good Housekeeping, ea continuă tradițiile lui Emily Post (fostă scriitoare americană, celebră pentru cărțile sale din domeniul "etichetei", în opinia acesteia, "eticheta" fiind definită prin considerație, respect și onestitate), actualizându-le pentru lumea modernă.
"Eticheta trebuie să includă, atât etică, cât și maniere. Cu siguranță, ceea ce este cineva are o mai mare importanță decât ceea ce pare a fi. O cunoaștere a etichetei este, desigur, esențială pentru comportamentul decent al cuiva, la fel cum îmbrăcămintea este esențială pentru aspectul său decent."
Într-o serie de cărți, unele dintre ele fiind scrise împreună cu alți membri ai familiei Post, ea oferă sfaturi simple și contemporane celor care vor să afle mai multe despre cum trebuie să te comporți în anumite ocazii.
Printre cele mai cunoscute cărți publicate de Peggy Post se numără și: "Codul universal al bunelor maniere", "Bunele maniere pentru copii", "Bunele maniere la masă pentru copii", "Emily Posts Etiquette" - la care este co-autor, etc.
Peggy Post oferă publicului "Codul universal al bunelor maniere", împărțit în trei volume, fiecare având propriul său subiect, și anume: În primul volum ne sunt prezentate bunele maniere în protocolul festivităților, afacerilor, călătoriilor, ceremoniilor religioase, autorul venind cu sfaturi despre aranjarea mesei, sfaturi pentru musafiri și gazde, tot ce trebuie să știi despre arta bacșișului, botezuri, înmormântări și slujbe religioase. În cel de-al doilea volum ne sunt prezentate bunele maniere în protocolul oficial, la nunți, la organizarea sindrofiilor, incluzând îndrumări practice despre cadouri, cum și ce cadouri se oferă la anumite ocazii, cum se mulțumește pentru cadouri, ce este logodna, cum se planifică nunta, precum și diferitele formule de salut: în public, în societate, la birou. În cel de-al treilea volum ne sunt prezentate bunele maniere în comunicare, viața profesională, viața personală, oferind sfaturi despre arta conversației, cum se scrie o scrisoare personală, de mulțumire, de felicitare, de afaceri, despre conversația la telefon, precum și totul despre manierele de zi cu zi, relațiile dintre oameni, bunele maniere la masă. "Oamenii care ridiculizează eticheta ca pe o masă de convenții triviale și arbitrare, 'extrem de supărătoare pentru cei care le practică și insuportabile pentru toți ceilalți', par să uite progresul lung și lent al relațiilor sociale în ascensiunea ascendentă a omului din starea primordială."
Cartea "Codul universal al bunelor maniere" se regăsește pe rafturile anticariatului nostru în patru ediții, și anume: Antet (2000), Antet (2001), Antet (1997) și Antet (2011).


sus