Filtre:
Edituri
 Rosmarin(8) Institutul European(8) Cartea Romaneasca(4)
Pret
  20 - 50 Lei (5)  50 - 100 Lei (1)
An aparitie
19812000
Limba
 Romana(20)
Coperti
 Brosate(20)
Colectii
 Eseuri de ieri si de azi(2)

Filtrează
Carti Vasile Lovinescu
Ordonează
Pagina: 1
Carti Vasile Lovinescu
Despre Vasile Lovinescu

Vasile Lovinescu (n. 17 decembrie 1905 - d. 14 august 1984) a fost un critic literar si filosof esoteric roman. A fost fiul lui Octav Lovinescu, avocat, si al Anei (nascuta Cetateanu), descendenta a lui I. Budai-Deleanu. A fost fratele lui Horia Lovinescu si nepotul lui E. Lovinescu.

A facut primele trei clase gimnaziale la Falticeni, continuandu-si studiile secundare la Liceul Sf. Sava din Bucuresti, unde si-a luat bacalaureatul. Intre 1925-1929 a urmat Facultatea de Drept a Universitatii din Bucuresti. A profesat avocatura in Ilfov. Intre 1930 -1942 a indeplinit si functia de avocat al municipiului Bucuresti, iar din 1942 a fost consilier juridic la Uzinele Siderurgice din Resita. Desi licenta in drept i-a asigurat cariera din punct de vedere financiar, nu a ramas fidel formatiei juridice; intalnirea cu scrierile lui Rene Guenon si corespondenta de mai tarziu cu acesta i-au marcat definitiv cursul vietii. Corespondenta intre ei a durat pana in 1940, in paralel cu o meditatie sustinuta asupra cartilor lui si a marilor texte ale esoterismului universal.

A fost profund influentat de gandirea lui Rene Guenon, stralucit cunoscator al marilor traditii initiatice. In scrierile sale, Vasile Lovinescu a utilizat stiinta sacra a simbolurilor, simbologia. De la Guenon preia numai doctrina, scheletul ideilor generale. Textele lui Vasile Lovinescu au suficienta substanta proprie: instituie un limbaj inimitabil, un tip de scriitura ezoterica de cea mai curata extractie. La fel ca maestrul sau, se va converti la islam, desi va continua sa frecventeze biserica ortodoxa.Chiar daca a continuat sa scrie in reviste si sa aiba relatii cu unii scriitori romani ca Dan Botta, Dan Petrasincu, Anton Dumitriu, Mircea Eliade si mai ales Sandu Tudor, atentia lui principala s-a indreptat spre obtinerea unei initieri.

In investigatiile sale hermeneutice de mai tarziu se va regasi gnoza islamica si in special cea siita. In anii '30 a publicat numeroase eseuri si articole in reviste precum:  Viata literara. Viata Romaneasca, Vremea, Familia, Adevarul literar si artistic, Credinta. Sunt mici eseuri pe teme folclorice si initiatice: despre mistica tibetana, despre Ignatiu de Loyola si exercitiile sale spirituale, despre Arthur Rimbaud, Rene Guenon. El are si cateva traduceri din limbile germana, franceza si engleza.

Debutul editorial s-a produs abia in anul 1981 cu un volum de exegeza literara, intitulat Al patrulea hagialac. Este singura carte editata in timpul vietii. Revine tarziu in publicistica (Romania literara, Orizont), iar in ultimii ani de viata, cand se retrage la Falticeni (1980-1984), publica sporadic eseuri si amintiri in suplimentul sucevean Pagini bucovinene al revista Convorbiri literare.

In 1980, scriitorul s-a retras definitiv in casa parinteasca de pe strada Sucevei, la Falticeni. Intre timp, aceasta a devenit Galeria Oamenilor de Seama (1972). La 14 iulie 1984, Vasile Lovinescu s-a stins din viaţa. Considerat cel mai de seama reprezentant al ezoterismului romanesc, Vasile Lovinescu si-a invaluit el insusi viata si opera intr-o aura enigmatica, astfel ca biografia de profunzime a autorului ramine inca de studiat si de descifrat.

Opera: Al patrulea hagialac (1981); La Dacie hyperboreenne (1987); Creanga si Creanga de Aur (1989); Steaua fara nume (1994); Scrisori crepusculare (1995); Al patrulea hagialac (a doua editie, 1996); La Dacia hiperboreana (a doua editie, 1996)ș O icoana crestina pe Columna Traiana (1996); Meditatii, simboluri, rituri (1997); Insemnari initiatice (1997); Monarhul ascuns (1999); Incantatia singelui (1999); Mitul sfisiat (1999); Interpretarea; Jurnal Alchimic (1999); esoterica a unor basme si balade populare romanesti (2000).

Cărți populare scrise de Vasile Lovinescu: Mitul sfasiatDacia hiperboreanaIncantatia sangelui

sus