Filtre:
Edituri
 Polirom(6) Ivy Books(4) Fourth Estate(2) Vintage(1) Ballantine Books(1) Putnam(1) Minerva(1)
Pret
An aparitie
19902015
Limba
 Engleza(9) Romana(7)
Coperti
 Brosate(15) Cartonate si supracoperta(1)
Colectii
 Biblioteca Polirom(6)

Filtrează
Carti Amy Tan
Ordonează
Pagina: 1
Carti Amy Tan
Despre Amy Tan

Amy Tan este o romanciera americana  de origine chineza care a scris The Joy Luck Club, bestseller in New York Times. Ea s-a nascut la 19 februarie 1952, în Oakland, California. A crescut în nordul Californiei. Tatal ei, John Tan, a fost inginer electric si ministru baptist care a venit în America pentru a scapa de tumultul razboiului civil chinez. Viata mamei sale, Daisy, a inspirat-o pentru romanul Amy Tan The Kitchen God's Wif; mama sa divortase de un sot abuziv, dar a pierdut custodia celor trei fiice ale sale. A fost fortata sa-i lase în urma cand a incercat sa scape cu ultimul vas care a parasit Shanghaiul înainte de preluarea puterii de catre comunisti în anul 1949.

Cand tatal si fratele sau mai mare au murit de tumori cerebrale în 1966, s-a mutat împreuna cu mama si fratele mai mic în Europa. A urmat liceul din Montreux, Elvetia, dupa care s-a întors în Statele Unite pentru a-si continua studiile; a urmat cursurile Linfield College din Oregon, San Jose City College, San Jose State University, Universitatea California din Santa Cruz si Universitatea California din Berkeley.

Ea si-a primit B.A. cu o diploma dubla în engleza si lingvistica, urmata de masteratul în lingvistica. A lucrat ca specialist în dezvoltarea limbajului pentru programe la nivel judetean care servesc copiii cu dizabilitati de dezvoltare, si mai tarziu a devenit directoare pentru un proiect demonstrativ finantat de Departamentul Educatiei din SUA pentru a integra copiii din mai multe culturi cu dizabilitati de dezvoltare în programele pentru copilaria timpurie. În 1983 a devenit scriitoare independenta, lucrand cu companii de telecomunicatii, inclusiv IBM si AT&T.

În 1985, Amy a început sa scrie fictiune ca stimulent pentru reducerea volumului ei de munca independent. A participat la primul ei atelier - Squaw Valley Community of Writers - si apoi s-a alaturat unui grup de scriitori condus de scriitorul si profesorul de scriere creativa Molly Giles.  Prima ei poveste, Endgame, a castigat admiterea ei în atelierul de scriitori din Squaw Valley, predat de romancierul Oakley Hall. Povestea a aparut în revista literara FM si a fost retiparita în Seventeen. Sandra Dijkstra, a fost suficient de impresionata de cea de-a doua poveste a lui Tan (Waiting Between the Trees), pentru a o lua sub aripa sa. Dijkstra a încurajat-o pe Tan sa completeze un întreg volum de povesti.

Prima ei poveste publicata a aparut în 1986, într-o mica revista literara, FM Five, care a fost retiparita apoi în Seventeen si Grazia. Sandy Dijkstra i-a citit lucrarile timpurii si i-a oferit rolul de agent, chiar daca Amy a afirmat ca nu intentioneaza sa urmeze o cariera de scriitor de fictiune. În 1987, Amy a plecat pentru prima data în China, însotita de mama ei.  Calatoria a fost o revelatie pentru Tan. I-a oferit o noua perspectiva asupra relatiei ei deseori dificile cu mama ei si a inspirat-o sa completeze volumul de povesti pe care i-o promisese agentei sale.

Pe baza capitolelor finalizate si a sinopsisului celorlalte, Dijkstra a gasit un editor pentru carte, numita The Joy Luck Club (1989). Cartea a devenit cel mai longeviv bestseller din New York Times pentru acel an. A primit numeroase premii pentru romanul The Joy Luck Club, printre care si premiul Book din Los Angeles Times. A fost tradus în 25 de limbi, inclusiv în chineza, iar în 1993 a fost adaptat într-un film. Lucrarile sale au fost traduse în 35 de limbi, de la spaniola, franceza si finlandeza pana la chineza, araba si ebraica. Cea mai recenta carte a lui Amy Tan, Where the Past Begins: A Writer’s Memoir, va fi publicata de ECCO / HarperCollins în octombrie 2017.

Carti publicate: The Kitchen God's Wife (Sotia zeului bucatariei), The Hundred Secret Senses (Cele o suta de simturi secrete), The Bonesetter's Daughter (Fiica tamaduitorului de oase), Saving Fish from Drowning (Salvand pestii de la înec); The Valley of Amazement; The Opposite of Fate; The Moon Lady and Sagwa, The Chinese Siamese Cat; Rules for Virgins.
Cărți populare scrise de Amy Tan: Clubul norocoaselor

sus