Filtre:
Edituri
 Polirom(4) Gallimard(3) Vintage(1) Anchor Books(1)
Pret
  10 - 20 Lei (2)
An aparitie
20002011
Limba
 Romana(4) Franceza(3) Engleza(2)
Coperti
 Brosate(9)
Colectii
 Biblioteca Polirom(3) Top 10+(1)

Filtrează
Carti Dai Sijie
Ordonează
Pagina: 1
Carti Dai Sijie
Despre Dai Sijie

Cineast si romancier francez de origine chineza nascut la 2 martie 1954, in provincia de coasta sud-estica Fujian. Parintii sai au fost amandoi intelectuali in China. Tatal sau, Dai Qing, a fost un jurnalist si istoric proeminent care a fost inchis in timpul Revolutiei Culturale pentru scrierile sale critice. Mama sa, Luo Ying, a fost doctor si cercetator medical, care a fost persecutata in aceeasi perioada.

In ciuda greutatilor, ambii parinti ai sai au continuat sa se ocupe de activitatile lor intelectuale si i-au insuflat fiului lor dragostea pentru literatura si cultura. Coppilaria lui Dai Sijie a fost puternic influentata de Revolutia Culturala din China, care a inceput in 1966. Parintii sai erau intelectuali si au fost luati in vizor in timpul miscarii, care urmarea sa elimine elementele traditionale si capitaliste din societatea chineza.

Dupa incheierea Revolutiei Culturale a lucrat ca editor artistic la o revista si, mai tarziu, a devenit regizor, realizand mai multe filme premiate. In anul 1984 s-a mutat in Franta pentru a studia arta si cinematografia la Institutul de Studii Politice din Paris. Si-a continuat studiile in istoria artei la Ecole Nationale Superieure des Beaux-Arts, iar mai tarziu a lucrat ca regizor, realizand documentare si filme de lung metraj.   Printre filmele regizate de Sijie se numara: Le Paon de Nuit (1984), Le Mangeur de lune (1994), Tang le onzième (1998), si Les Filles du botaniste (2006).

In anul 2000 a publicat primul sau roman, Balzac et la Petite Tailleuse chinoise (Balzac si mica croitoreasa chineza), care este bazat pe propriile experiente si exploreaza teme legate de educatie, libertate si puterea literaturii in fata adversitatii. Acesta a devenit un bestseller international si adaptat in filmul regizat de el insusi (2002). Cartea a fost tradusa in peste 25 de limbi, dar a fost interzisa in China. In anul 2007 a fost publicat romanul Par une nuit ou la lune ne s'est pas levee (Intr-o noapte fara luna). Acesta a fost urmat de L'acrobatie aérienne de Confucius, in 2008.

In general, viata sa a fost marcata de experientele sale ca intelectual in China, intr-o perioada tumultoasa a istoriei sale, precum si de cariera sa de succes in domeniul artelor in Franta. Scrierile sale reflecta adesea experientele sale personale si ofera o perspectiva asupra complexitatii societatii si culturii chineze.Pentru scrierile si filmele sale, Sijie a castigat mai multe premii, printre care Prix Femina si Prix Goncourt des Lyceens.

Opera: Balzac et la Petite Tailleuse chinoise (2000, Balzac si mica croitoreasa chineza); Le complexe de Di (2003, Complexul lui Di); Par une nuit ou la lune ne s'est pas levee (2007); L'acrobatie aérienne de Confucius (2009); Trois vies chinoises (2011); L’Évangile selon Yong Sheng (2019).
Cărți populare scrise de Dai Sijie: Balzac si micuta croitoreasa chineza

sus