Filtre:
Edituri
 Polirom(5) Warner Books(3) Harper Perennial(2) Penguin Books(2) Arrow Books(2) Pan Books(1) Narratori Feltrinelli(1) Grand Central Publishing(1) Vintage Books(1) Editura pentru Literatura Universala(1) Venus(1) Humanitas(1)
Pret
  20 - 50 Lei (1)
An aparitie
19642023
Limba
 Engleza(12) Romana(8) Italiana(1)
Coperti
 Brosate(18) Cartonate(2) Cartonate si supracoperta(1)
Colectii
 Biblioteca Polirom(3) Meridiane(1) Top 10+(1) Raftul intai(1)

Filtrează
Carti Harper Lee
Ordonează
Pagina: 1
Carti Harper Lee
Despre Harper Lee

Harper Lee, in intregime Nelle Harper Lee (n. 28 aprilie 1926, Monroeville, Alabama - d. 19 februarie 2016, Monroeville), a fost o scriitoare americana apreciata la nivel national pentru romanul sau To Kill a Mockingbird (Sa ucizi o pasare cantatoare, 1960).
Tatal ei era avocat, membru al legislaturii statului Alabama si detinea, de asemenea, o parte din ziarul local. In cea mai mare parte a vietii lui Lee, mama ei a suferit de boli mentale, iesind foarte rar din casa. Se crede ca e posibil sa fi avut tulburare bipolara.

Lee a studiat dreptul la Universitatea din Alabama (a petrecut o vara ca student de schimb la Oxford), dar a plecat la New York fara sa obtina o diploma. In 1949,  Lee a ajuns in New York. Ea s-a luptat cativa ani, lucrand ca agent de bilete pentru Eastern Airlines si pentru British Overseas Air Corp (BOAC). In scurt timp a primit ajutor financiar de la un prieten, fapt care i-a permis sa scrie cu norma intreaga. Cu ajutorul unui editor a transformat o serie de povesti scurte in romanul To kill a mockingbird (Sa ucizi o pasare cantatoare). Pentru acesta, in 1961 a primit premiul Pulitzer si a vandut peste 30 de milioane de exemplare in toata lumea. Criticismul la tendinta sa de a predica a fost egalat de laudele intuitiei si eficientei sale stilistice. In 1962, cartea a fost ecranizata, iar in 1997 a fost filmat din nou. In 2018 a aparut si o piesa pe Broadway, adaptata de Aaron Sorkin. Un personaj din roman, Charles Baker Harris (Dill), se bazeaza pe prietenul lui Lee din copilarie si vecinul de alaturi, in Monroeville, Alabama, Truman Capote. Cand Capote a calatorit in Kansas in 1959 pentru a acoperi crimele familiei Clutter pentru New Yorker, Lee l-a insotit ca ceea ce el a numit „asistentul sau de cercetare”. Ea a petrecut luni intregi cu Capote intervievand orasenii, scriind note voluminoase, impartasind impresii si mai tarziu intorcandu-se in Kansas pentru judecarea acuzatului.

Dupa succesul fenomenal care a urmat publicarii lui To Kill a Mockingbird (Sa ucizi o pasare cantatoare), s-s sustinut ca a fost autorul real al lucrarii ar fi fost Capote, zvon demontat in 2006, cand a fost gasita o scrisoare din 1959 de la Capote catre matusa sa, afirmand ca a citit si i-a placut schita romanului sau pe care Lee i l-a aratat, fara a mentiona niciun rol in scrierea ei. Cartea a fost tradusa in mai multe limbi. In 1966, Consiliul Scolar al Judetului Hanovra din Richmond, Virginia, a comandat toate copiile cartii scoase din rafturile bibliotecii scolare ale judetului, etichetand-o drept „literatura imorala”. Referindu-se la activitatile consiliului, Lee a spus: „ceea ce am auzit ma face sa ma intreb daca vreunul dintre membrii sai poate citi”. O editie engleza ilustrata a aparut la Moscova in 1977 din motive de propaganda.

Lee nu si-a continuat cariera literara, desi a lucrat ani de zile la un al doilea roman si o carte de non-fictiune. The Reverend, o poveste adevarata despre o crima, nu a fost niciodata terminata. La fel ca J. D. Salinger, a decis sa dispara din viata publica si nu a acordat interviuri. Din New York, Lee s-a intors la Monroeville, unde a locuit impreuna cu sora ei, Alice. A participat la activitati comunitare, multe legate de presedintele bisericii Lyndon B. In 2007, Lee a fost distinsa cu medalia prezidentiala a libertatii, de catre George Bush.

La varsta de 88 de ani, Lee a surprins lumea literara anuntand ca va publica in iulie 2015 romanul Go Set a Watchman, scris inainte de primul si singurul care a consacrat-o, dar care are multe dintre personajele sale centrale. In prefata, Nadiya Matuzova, Dr. Philol., a afirmat in mod gresit ca Harper Lee nu a trait sa-si vada cei cincizeci de ani de nastere, dar a adaugat pe buna dreptate: „Dar singurul ei roman, remarcabil, care a continuat cele mai bune traditii ale autorilor americani care au scris despre America de Sud - Mark Twain, William Faulkner, Erskine Caldwell si multi altii - va apartine pentru totdeauna tezaurului literar american progresist." Harper Lee a murit pe 19 februarie 2016, la varsta de 89 de ani.

Cărți populare scrise de Harper Lee: Sa ucizi o pasare cantatoareDu-te si pune un strajer

sus