Filtre:
Edituri
 Univers(8) Polirom(5) Allfa(2) Vintage Books(1) Oscar Mondadori(1) Du Seuil(1) Fischer(1) Art(1) Domanie Eterange(1) Editura pentru Literatura Universala(1) Tineretului(1)
Pret
  5 - 10 Lei (2)  10 - 20 Lei (8)  20 - 50 Lei (12)  50 - 100 Lei (1)
An aparitie
19582015
Limba
 Romana(18) Franceza(2) Engleza(1) Italiana(1) Germana(1)
Coperti
 Brosate(22) Cartonate(1)
Colectii
 Biblioteca Polirom(5) Clasici ai literaturii moderne(4) Strada fictiunii(2) Romanul Secolului XX(1)
Filtrează
Carti Italo Calvino
Ordonează
Pagina: 1  
Carti Italo Calvino
Despre Italo Calvino

La moartea sa de pe 15 septembrie 1985, la Siena, în Italia, Calvino devenise un cunoscut scriitor mai ales prin genul său de povestiri fantastice, ce pot fi descrise drept fabule care alunecă spre basme, deşi uneori stilul său este mai realistic, iar alte texte pot fi incluse în genul postmodern. Italo Calvino s-a născut în Cuba, la Santiago de las Vegas, din părinţi italieni. Tatăl său, Mario, se născuse la Sanremo şi emigrase în 1909 în Mexic, unde ocupase o funcţie înaltă în Ministerul Agriculturii, după care plecase în Cuba în 1917, după Revoluţia Mexicană. Era agronom şi botanist, iar în Cuba desfăşura experimente ştiinţifice în aceste domenii. Mama sa, Eva Mameli, era botanist şi profesor universitar, născută în Sardinia şi mai tânără cu 11 ani decât soţul ei. Dacă tatăl era socialist, mama era atee şi pacifistă, însă copilul şi-i aminteşte ca având personalităţi foarte diferite. Viitorul scriitor va creşte într-un mediu înţesat de clasa muncitoare şi contractul cu sărăcia. Prenumele îi fusese pus ca să-şi amintească de originile sale italiene, însă, la nici doi ani de la naşterea lui Italo, familia se va muta şi se va stabili în Sanremo. În 1927 se va naşte Floriano, al doilea copil al familiei, ca va deveni un geolog remarcabil.

Părinţii erau absorbiţi de francmasonerie, republicanism, marxism şi anarhism, au refuzat să-şi educe copiii în spiritul oricărei religii. Italo Calvino a urmat școala primară engleză la Colegiul St. George, apoi şcoala privată protestantă, iar liceul la Gian Domenico Cassini, unde părinţii ceruseră să fie scutit de la orele de religie. Din această cauză era constant întrebat de ce nu participa, peste ani declarând că acest lucru l-a făcut să devină tolerant faţă de orice altă părere a altcuiva, amintindu-şi ce stânjenitor fusese să fie luat în râs. Deşi părinţii reuşiseră ca Italo să nu participe la slujbele bisericii şi să nu se înroleze în cercetaşii militari ai partidului nazist aflat la putere, a fost luat obligatoriu la oaste şi implicat în atacul Italiei asupra Rivierei Franceze din iunie 1940. În 1941 a intrat la Universitatea din Torino, Facultatea de Agricultură, s-a transferat la Universitatea din Florenţa în 1943, pe aceeaşi specializare,  iar în primăvara lui 1944 intră, la îndemnul mamei şi alături de fratele său, în rezistenţa italiană, mişcare comunistă. Părinţii săi au fost hărţuiţi de nazişti până în 1945. Din 1945 Italo Calvino se stabileşte la Torino, urmându-şi studiile la facultatea de Arte. Intră în lumea literară cu ajutorul lui Elio Vittorini, începe să scrie şi să publice.

sus