Filtre:
Edituri
 Wordsworth Classics(4) Arthur(4) Regis(4) Donaris(3) Corint Junior(3) Litera(3) Brown Watson(3) Tedit FZH(3) Ion Creanga(3) Astro(2) Cartex 2000(2) Gramar(2) Europontic(1) Geddes and Grosset(1) Prestige(1) Prut(1) Ladybird(1) Andreas(1) Hippo Books(1) Herra(1) Abbey Classics(1) ABC(1) Peter Haddock(1) Eduard(1) Semne(1) Penguin Books(1) Ilexim(1) Doina(1) Wilco Book(1) Giunti(1) National(1) Cerise(1) Davies Productions(1) Triumf(1) Aramis(1) Nicol(1) Corint(1) Kriterion Verlag Bukarest(1) Licorna(1) Garamond(1) Poseidon(1) Cartex(1) Random House(1) Andreas Print(1) Usborne(1) Marc(1)
Pret
  mai mic de 5 Lei (1)  5 - 10 Lei (6)  10 - 20 Lei (1)
An aparitie
19782022
Limba
 Romana(47) Engleza(18) Franceza(3) Italiana(1) [bilingv]Romana si engleza(1) Germana(1)
Coperti
 Brosate(50) Cartonate(20) Cartonate si supracoperta(1)
Colectii
 Abbey Classics(3) Clasici ai literaturii universale(1)

Filtrează
Carti Johanna Spyri
Ordonează
Pagina: 123
Carti Johanna Spyri
Despre Johanna Spyri

Autoare de povesti pentru copii si cea care a creat personajului Heidi. S-a nascut in anul 1827, in satul Hirzel, in cantonul Zurich, Elvetia. Mama ei, Meta Huesser, a fost o compozitoare si poeta populara. Tatal ei a fost un medic cunoscut si foarte iubit in Zurich. A crescut intr-o familie cu multi frati si surori. Desi s-a nascut langa un lac din Zurich, si-a petrecut restul copilariei intr-o casa la munte, mereu plina de rasete de copii si de multi alti oaspeti si vizitatori.

La frageda varsta de noua ani a ramas orfana de mama. Acest eveniment a avut un impact semnificativ asupra vietii si scrierilor sale. Tatal ei i-a incurajat dragostea pentru literatura, iar ea a inceput sa scrie de la o varsta frageda. Era, de asemenea, o cititoare pasionata si ii placeau in special operele lui Jean-Jacques Rousseau, Johann Wolfgang von Goethe si Christoph Martin Wieland.

Dupa ce a terminat scoala in orasul natal, Johanna a urmat cursurile scolii hohere Tochternschule (scoala superioara pentru fete) din Zurich, unde a urmat trei ani de cursuri de limbi straine si de muzica. A urmat o sedere mai lunga la Yverdon, in vestul Elvetiei. Incepand cu 1845, ea le-a predat, surorilor sale mai mici. Fiind autodidacta, in paralel a studiat literatura.

In anul 1852, la varsta de 25 de ani, Johanna s-a casatorit cu avocatul Bernhard Spyri, pe care il cunostea din copilarie. Acestia s-au mutat la Zurich. Singurul ei fiu, Bernhard Diethelm, s-a nascut la trei ani dupa nunta. Iubirea fata de tara natala, sentimentul pentru natura, pietatea discreta si intelepciunea vesela au conferit atat operei, cat si vietii sale o calitate unica. Primele sale lucrari au fost publicate sub anonimat. Prima ei povestire pentru adulti, A Leaf on Vrony's Grave, a aparut in 1871, anul in care s-a incheiat razboiul franco-prusac.

Nu a avut succes decat dupa aparitia romanului sau cel mai cunoscut; publicat in anul 1880, Heidi a facut-o renumita pe scara larga. Cartea a fost inspirata din propriile experiente de copilarie in Alpii elvetieni si a devenit rapid un clasic al literaturii pentru copii. Acest volum relateaza povestea unei tinere orfane pe nume Heidi, care este trimisa sa locuiasca cu bunicul ei in Alpii elvetieni. In anul 1881 a aparut al doilea volum, Heidi can use what she has learned.

Cartea a devenit instantaneu un bestseller si a fost tradusa in multe limbi. Ea a continuat sa scrie si alte lucrari, dar Heidi ramane cea mai populara si durabila lucrare a sa. Faimoasa poveste este una dintre cele mai citite carti din lume. Povestea lui Heidi este o sursa inepuizabila de inspiratie pentru nenumarate filme, seriale de animatie, teatre, muzicaluri si multe altele.

In anul 1884, in mod tragic, sotul si fiul ei au murit in acelasi an. In ciuda a tuturor evenimente nefericite din viata ei, nu a incetat sa scrie si s-a dedicat unor cauze caritabile. Astazi, ea este considerata una dintre cele mai importante figuri ale literaturii elvetiene, iar opera sa continua sa fie apreciata de cititori din intreaga lume. Spyri a scris si a publicat carti pana la moartea sa, in anul 1901.

Opera: A Leaf on Vrony's Grave (1871); Heidi (1880); The Story of Rico (1882); Uncle Titus and His Visit to the Country (1883); Gritli's Children (1883-84); Rico and Wiseli (1885); Veronica And Other Friends (1886, Veronica si prietenii sai); What Sami Sings with the Birds (1887); Toni, the Little Woodcarver (1890); Erick and Sally (1891); Mäzli (1891); Cornelli (1892); Vinzi: A Story of the Swiss Alps (1892); Moni the Goat-Boy (1897); Little Miss Grasshopper (1898).
Cărți populare scrise de Johanna Spyri: Heidi

sus