Carti John Brunner
Pagina: 1  
Carti John Brunner
Despre John Brunner

John Kilian Houston Brunner a fost un prolific autor de lucrări ştiinţifico-fantastice, scriind atât sub numele e propriu, cât şi sub numeroase pseudonime. Scriitorul britanic a acoperit teme majore ale stilului - explorarea spaţială, drogurile, robotica, rasismul, războiul tehnologic, ecologia - publicând în cea de-a două parte a secolului trecut cărţi ce se remarcă prin calitate şi prin tehnici literare moderne.

John Brunner s-a născut pe 24 septembrie 1934 la Preston Crowmarsh, Oxfordshire, şi a murit în Scoţia, la Glasgow, pe 25 august 1995. Cele mai cunoscute cărţi ale sale sunt Zanzibar, Oile privesc în sus, Orbită periculoasă, Călător pe unda de şoc. Şi-a scris primul roman pe când avea 17 ani, sub pseudonimul Gill Hunt, titlul cărţii fiind Galactic Storm. Nu s-a limitat doar la SF, ci a publicat, de-a lungul vieţii, şi câteva thrillere, literatură contemporană şi chiar poezie. Opera sa majoră, Zanzibar, apărută în 1968, a fost, probabil cel mai lung roman de gen scris până atunci. În plus, aducea o noutate în stilul de a scrie, respectiv faptul că alterna naraţiunea cu anumite capitole în care erau relatate informaţii referitoare la cadrul acţiunii, informaţii prezentate ca un conglomerat de fragmente din ziare sau cărţi, frânturi de conversaţie, slogane, propoziţii, cântece sau reclame, menite să ilustreze, împreună, lumea în care e plasată povestea. John Brunner carti. Tema romanului o reprezintă suprapopularea Pământului, cele şapte miliarde de oameni pe care îi estima autorul a trăi pe Terra în 2010 putând încăpea cu toţii, în picioare, stând unul lângă celălalt, pe insula Zanzibar. Mare parte din acţiune este plasată în New York, iar în cadrul naraţiunii se intersectează povestea lui Norman House, un director negru care are misiunea de a se dezvolta economic în lumea a treia, şi cea a lui Donald Hogan, un sintezist alb şi agent guvernamental, a cărui misiune este să obţină controlul asupra unei descoperiri legate de eugenie.

Scriitorul a servit în Forţele Aeriene Regale ca ofiţer între 1953 şi 1955. În 1958 s-a căsătorit cu Marjorie Rosamond Sauer, soţia murind în 1986. În 1991, după o perioadă de boală şi suferinţă, s-a recăsătorit cu li Yi Tan. John Brunner a murit în urma unui infarct în timp ce participa la o convenţie mondială science-fiction în Scoţia.


sus