Filtre:
Edituri
 Polirom(4) Grove Press(1) Robert Laffont(1) Penguin Books(1) Nemira(1)
Pret
  5 - 10 Lei (2)  20 - 50 Lei (1)
An aparitie
19802017
Limba
 Romana(5) Engleza(2) Franceza(1)
Coperti
 Brosate(8)
Colectii
 Biblioteca Polirom(2) Modern Classics(1) Top 10+(1) Babel(1)

Filtrează
Carti John Kennedy Toole
Ordonează
Pagina: 1
Carti John Kennedy Toole
Despre John Kennedy Toole

Romancier american cunoscut pentru romanul A Confederacy Of Dunces. S-a nascut in anul 1937, in New Orleans. Tatal sau a fost vanzator de masini, iar mama sa a fost profesoara. Singurul copil unic al unor parinti mai in varsta, Toole a inceput liceul la doisprezece ani si l-a terminat la saisprezece ani. A obtinut o diploma de licenta in limba engleza la Universitatea Tulane si un master in literatura engleza la Universitatea Columbia. O perioada a predat in calitate de profesor asistent la Universitatea din Louisiana de Sud-Vest. A plecat apoi la New York pentru a ocupa un post de profesor la Hunter College.

Toole a petrecut o perioada urmand un doctorat la Columbia, dar in anul 1961 a fost inrolat in armata. A servit pentru doi ani in Puerto Rico, predand limba engleza recrutilor vorbitori de spaniola. Obligatiile relativ usoare ale acestei slujbe i-au lasat mult timp liber si a reusit sa finalizeze o schita care avea sa devina romanul A Confederacy of Dunces. La incheierea serviciului militar, Toole s-a intors in New Orleans si a ajuns din nou in casa parintilor sai. A inceput sa predea la Dominican College, o scoala catolica pentru femei.

Dupa ce a terminat manuscrisul cartii, a trimis un exemplar la Simon and Schuster pentru a fi publicat. Desi editorul a fost initial incantat de roman, in cele din urma  l-a respins. Esecul de a-si publica romanul, impreuna cu frustrarea tot mai mare de a trai cu parintii sai si de a-i intretine, i-au provocat o cadere nervoasa.  Starea lui Toole s-a deteriorat rapid - a inceput sa consume alcool excesiv si sa ia medicamente pentru dureri de cap. De asemenea, a renuntat la slujba sa. In anul 1969 s-a sinucis.

La cativa ani dupa sinuciderea sa, mama sa l-a convins pe romancierul Walker Percy sa citeasca manuscrisul, iar entuziasmul acestuia pentru carte a fost cel care a dus la publicarea acesteia. Aceasta a devenit un bestseller si a castigat un premiu Pulitzer in 1981. Un roman mai vechi si destul de diferit, The Neon Bible, de asemenea nepublicat in timpul vietii autorului, are si el fanii sai infocati, dar este considerat de critici o opera imatura din anii adolescentei lui Toole. A fost publicat in 1989 si a fost transformat intr-un film (1996).

Opera: A Confederacy of Dunces (1980, Conjuratia imbecililor); The Neon Bible (1989, Biblia de neon).
Cărți populare scrise de John Kennedy Toole: Conjuratia imbecililor

sus