Filtre:
Edituri
 Humanitas(4) Anchor Books(2) Pan Books(1)
Pret
  20 - 50 Lei (1)
An aparitie
19972017
Limba
 Romana(4) Engleza(3)
Coperti
 Brosate(7)
Colectii
 Raftul Denisei(4)

Filtrează
Carti Jon Krakauer
Ordonează
Pagina: 1
Carti Jon Krakauer
Despre Jon Krakauer

Jon Krakauer este un scriitor preeminent de non-fictiune narativa. Printre numeroasele sale bestselleruri se numara Missoula, Where Men Win Glory, Under the Banner of Heaven, Into the Wild si Into Thin Air. Este editor al seriei Modern Library. Inca din copilarie a fost un impatimit al drumetiilor si al alpinismului.

La varsta de opt ani tatal sau l-a introdus pe tanarul Krakauer in alpinism. Fire competitiva si ambitioasa, acesta si-a dorit ca fiul sau sa urmeze scoala de medicina Harvard si sa devina medic. In anul 1972 a absolvit liceul Corvallis; si-a continuat studiile la Hampshire College din Massachusetts, unde a obtinut diploma in studii de mediu. In anul 1977 a cunoscut-o pe fosta alpinista Linda Mariam Moore, iar in 1980 s-au casatorit. Dupa lansarea cartii lui Krakauer s-au mutat la Boulder, Colorado Into Thin Air.

Dupa ce a absolvit facultatea, Krakauer a petrecut cinci saptamani singur in regiunea Stikine Icecap din Alaska si a urcat un nou traseu pe Devils Thumb, experienta pe care a descris-o in Eiger Dreams si in Into the Wild. In 1996 a participat la o ascensiune ghidata a Muntelui Everest. Grupul sau a fost unul dintre cei prinsi in dezastrul de pe Muntele Everest din 1996, in care o furtuna violenta a prins mai multi alpinisti pe versantii muntelui.

Pana la sfarsitul sezonului de alpinism, cincisprezece oameni murisera pe munte, devenind cel mai mortal an din istoria Everestului pana in acel moment. Acest eveniment tragic a fost depasit de cele saisprezece decese din avalansa de pe Muntele Everest din 2014 si de dezastrul avalansei de cutremur din 2015 in care au fost ucise nouasprezece persoane.

Un articol pe care l-a scris in revista Outside legat de aceasta tragedia a primit National Magazine Award, mai tarziu fiind dezvoltat intr-o carte, Into Thin Air (In aerul rarefiat, 1997). Time Magazine a desemnat Cartea anului, numarandu-se printre finalistele la National Book Critics Circle Award, iar in 1998 a fost inclusa pe lista celor trei finaliste pentru Pulitzer Prize.

In 1997, American Geophysical Union i-a acordat scriitorului Walter Sullivan Award for Excellence in Science Journalism. In anul 1999 a fost distins cu Academy Award in Literature, acordat de American Academy of Arts and Letters.
O mare parte din popularitatea lui Krakauer ca scriitor provine din activitatea sa de jurnalist pentru Outside. In noiembrie 1983, a reusit sa renunte la munca cu jumatate de norma ca pescar si tamplar pentru a deveni scriitor cu norma intreaga. Pe langa activitatea sa de alpinism, subiectele pe care le-a abordat ca scriitor independent a variat foarte mult.

In timpul misiunii pentru Outside, Krakauer a scris un articol concentrandu-se pe doua parti in timpul ascensiunii sale pe Muntele Everest: cel in care se afla, condus de Rob Hall, si cel condus de Scott Fischer, care i-au ghidat cu succes pe varf, dar au avut dificultati severe in timpul coborarii. Furtuna si, in opinia sa, alegerile iresponsabile ale ghidurilor ambelor parti, au dus la o serie de decese, inclusiv a lor. Krakauer a simtit ca scurta relatare nu acopera cu exactitate evenimentul; prin urmare, si-a clarificat declaratiile initiale in cartea Into Thin Air, care include si interviuri ample cu colegi supravietuitori.

De peste douzeci de ani este un colaborator activ al publicatiilor Outside, Architectural Digest, The Washington Post, The New York Times si National Geographic Magazine. Cartile lui au fost traduse si publicate in peste 25 de tari.
Carti publicate: Eiger Dreams: Ventures Among Men and Mountains (1990); Into the Wild (In salbaticie, 1996); Into Thin Air (In aerul rarefiat, 1997); Under the Banner of Heaven: A Story of Violent Faith (2003); Where Men Win Glory: The Odyssey of Pat Tillman (2009); Three Cups of Deceit (2011) Missoula: Rape and the Justice System in a College Town (2015); Classic Krakauer: Essays on Wilderness and Risk (2019).
Cărți populare scrise de Jon Krakauer: In salbaticieIn aerul rarefiat

sus