Filtre:
Edituri
 Wordsworth Classics(7) Methuen(2) Corint(2) Ion Creanga(2) Collins Classics(1) Paralela 45(1) Usborne(1) Parragon(1) Bantam Books(1) Pearson(1) Regis(1) The children s golden library(1) MondoRo(1) Fundatia Regele Mihai(1) Penguin Books(1) Albin(1) Albatross Publishing(1) Ladybird(1) Adevarul Holding(1) Rao(1) Litera(1) Tineretului(1)
Pret
  5 - 10 Lei (1)  10 - 20 Lei (2)
An aparitie
19432022
Limba
 Engleza(18) Romana(14)
Coperti
 Brosate(25) Cartonate(5) Cartonate si supracoperta(2)
Colectii
 Biblioteca Pentru Toti Copiii(2) Bibliografia scolara(1) Adevarul 101 carti de citit intr-o viata(1)

Filtrează
Carti Kenneth Grahame
Ordonează
Pagina: 12
Carti Kenneth Grahame
Despre Kenneth Grahame

Kenneth Grahame (n. 8 martie 1859 - d. 6 iulie 1932), scriitor scotian renumit pentru povestile The Wind in the Willows (Vantul din salcii, 1907) si Reluctant Dragon (Dragonul reticent). Grahame s-a nascut la Edinburgh, Scotia, la 8 martie. Mama sa a murit de scarlatina cand inca era copil. Tatal sau era si alcoolic, asa ca a fost trimis la rudele varstnice pentru a fi luat in grija.

A fost un elev remarcabil la St Edward’s School din Oxford, dar, din cauza constrangerilor financiare, nu a urmat universitatea. In anul 1879 a obtinut o functie la Banca Angliei din Londra. Si-a construit o cariera pe care a urmat-o pana cand starea de sanatate l-a obligat sa se retraga (1907). In timpul sau liber a inceput sa scrie articole si povesti, care au fost publicate in periodice londoneze. Totusi, romanul sau de mai tarziu intitulat The Reluctant Dragon (Dragonul reticent) a devenit cunoscut.

In anul 1899 s-a casatorit cu Elspeth Thomson, care era considerabil mai in varsta decat Kenneth. Au avut un fiu, Alastair, care suferea de diferite afectiuni fizice si de alte probleme de sanatate. Kenneth a inceput prima data sa scrie povesti pentru fiul sau. Scopul principal era acel educational. Prima poveste publicata de Grahame a aparut in 1888, intitulata By A Northern Furrow. Cea mai faimoasa nuvela a sa, The reluctant dragon (Dragonul reticent), va aparea zece ani mai tarziu.

Din cauza problemelor de sanatate, Kenneth Grahame s-a retras de la banca in 1907. Cu toate acestea, cauzele exacte ale starii sale de sanatate raman un mister, unele afirmand ca ar fi putut fi precipitata de un incident ciudat, posibil politic, de impuscare (1903). Grahame a fost impuscat de trei ori, toti au ratat. O explicatie alternativa, data intr-o scrisoare expusa la muzeul bancii, este ca acesta s-a certat cu Walter Cunliffe, unul dintre directorii bancii, care a devenit ulterior guvernator al bancii Angliei, in cursul careia s-ar spune spune ca Cunliffe „nu a fost un domn” si ca pensionarea sa a fost pusa in aplicare intentionat din motive de sanatate.

In ciuda acestui fapt, Grahame parea destul de fericit sa se retraga si s-a mutat impreuna cu familia in mediul rural. Acest lucru i-a dat timp sa calatoreasca si sa se concentreze asupra eforturilor sale de scriere. In 1908, Kenneth Grahame si-a publicat cea mai cunoscuta lucrare: The Wind in the Willows (Vantul in salcii). Numele acesteia este partial o expresie a dorintei autorului de a crea o lume fantastica lipsita de unele dintre aspectele incomode ale vietii moderne.

In ciuda succesului pe care l-a atins, Grahame nu a fost niciodata inspirat sa incerce o continuare. Grahame l-a luat pe fiul sau ca inspiratie, iar natura capricioasa si capricioasa pe care a vazut-o in baiatul sau (cunoscut si sub porecla „Soarecele”) s-a transformat in indraznetul Mr. Toad. In anul 1929, A. A. Milne a dramatizat cartea sub numele Toad Hall.

In 1920, Alastair (singurul copil al lui Grahame) s-a sinucis - a sarit pe o cale ferata cand era inca student la Universitatea Oxford. Acest lucru a avut loc cu doua zile inainte de a aniversa 20 de ani. Din respect pentru Grahame, moartea lui Alastair a fost inregistrata ca moarte accidentala. Grahame, profund indurerat, a devenit izolat si a petrecut luni in sir in Italia. A murit la 6 iulie 1932, la varsta de saptezeci si trei de ani.

Opera: By A Northern Furrow (1888); Pagan Papers (1893); The Golden Age (1895); Dream Days (1898); The Headswoman (1898); The Wind in the Willows (Vantul in salcii, 1908) Bertie's Escapade (1949).
Cărți populare scrise de Kenneth Grahame: Vantul prin salcii

sus