Filtre:
Edituri
 Trei(6) Sphere Books(1)
Pret
An aparitie
20132023
Limba
 Romana(6) Engleza(1)
Coperti
 Brosate(7)
Colectii
 Fiction Connection(4)

Filtrează
Carti Louise Penny
Ordonează
Pagina: 1
Carti Louise Penny
Despre Louise Penny

Scriitoare canadiana cunoscuta mai ales pentru romanele sale politiste. Louise Penny s-a nascut la 1 iulie 1958 in Toronto, Ontario, Canada. A absolvit Institutul Politehnic Ryerson in 1979 cu o diploma de licenta in arte aplicate in radio si televiziune. Ulterior a inceput o cariera de moderatoare la postul de radio CBC. La varsta de 35 de ani, Louise a recunoscut public ca are o problema de dependenta de alcool, reusind insa intr-un sfarsit sa o elimine. La scurt timp dupa aceea l-a cunoscut pe Michael Whitehead, seful sectiei de hematologie de la Spitalul de Copii din Montreal. Cei doi s-au casatorit si au trait impreuna douazeci de ani.

Cariera ei de prezentatoare a fost facilitata prin prisma incurajarii din partea sotului, care a indemnat-o sa demisioneze; a inceput sa scrie seria de romane politiste cu Armand Gamache, un inspector-sef insarcinat cu omucideri la Surete du Qxuebec, multe dintre anchetele sale avand loc in Eastern Townships. In 2005 a publicat Still Life, primul titlu al seriei. Pentru acesta a obtinut un numar remarcabil de premii prestigioase, de la Creasy Dagger (Marea Britanie) la Arthur-Ellis Award (Canada) si Anthony si Barry Awards (SUA), toate pentru un roman de debut. Romanul a fost adaptat intr-un film de televiziune canadian sub titlul Still Life: A Three Pines Mystery (2013).

In 2007, Penny a scris A Fatal Grace. Aceasta a fost urmata de The Cruelest Month, care a castigat premiul Agatha 2008, precum si nominalizari la premiile Barry si Macavity. Doi ani mai tarziu, ea  a contribuit la lansarea unui nou premiu numit Unhanged Arthur pentru cel mai bun prim roman nepublicat, destinat scriitorilor canadieni aspiranti. In acelasi an, talentata autoare a publicat si un roman intitulat The Brutal Telling. Urmatoarea sa lansare a fost Bury Your Dead, castigator al Premiului Agatha 2010, precum si al Premiului Arthur Ellis 2011 si al Premiului Anthony 2011.

Tradusa in mai multe limbi, seria a castigat numeroase premii si a fost un succes de critica si de public. Cartile din aceasta serie i-au adus premiul Agatha pentru romanul politist al anului in stilul Agatha Christie de patru ori la rand. In anul 2013, Louise Penny a fost numita membra a Ordinului Canadei, iar in 2017, ofiter al Ordinului National al Quebecului. Louise Penny locuieste intr-un sat la sud de Montreal. Considerata ca fiind una dintre cele mai bune autoare de romane politiste din Canada in prezent, a publicat romane in aproximativ 23 de limbi. In anul 2016, ea a ramas vaduva. In prezent, ea locuieste in Knowlton, un mic sat situat la aproximativ 100 km de Montreal.

Opera: seria Chief Inspector Gamache (2005-2022, cuprinde 19 volume: Still Life, A fatal grace/ Dead Cold and White Out, The Cruelest Month, The Murder Stone, The Brutal Telling, Bury Your Dead, A Trick of the Light, The Hangman, The Beautiful Mystery, How the Light Gets In - in limba romana: Locul de unde vine lumina, The Long Way Home - in limba romana: Lungul drum spre casa, The Nature of the Beast, A Great Reckoning, Glass Houses, Kingdom of the Blind, A Better Man - in limba romana: Un om mai bun, All the Devils Are Here - in limba romana: Toti diavolii sunt aici, The Madness of Crowds, A World of Curiosities); State of terror (2021).
Cărți populare scrise de Louise Penny: Locul de unde vine lumina

sus