Filtre:
Edituri
 Humanitas(16)
Pret
  20 - 50 Lei (1)
An aparitie
20022021
Limba
 Romana(16)
Coperti
 Brosate(16)
Colectii
 Raftul Denisei(10) Cartea de pe noptiera(6)

Filtrează
Carti Ludmila Ulitkaia
Ordonează
Pagina: 1
Carti Ludmila Ulitkaia
Despre Ludmila Ulitkaia

Una dintre cele mai populare si celebre scriitoare din Rusia, cu peste 20 de titluri publicate si carti vandute in peste doua milioane de exemplare in intreaga lume. Meritele ii sunt oficial recunoscute prin premii precum Premiul Booker pentru Literatura Rusa sau Premiul de Stat al Austriei pentru Literatura Europeana. S-a nascut intr-un sat din Urali, la 21 februarie 1943, si provine dintr-o familie de evrei. Parintii sai erau amandoi implicati in stiinta; mama ei era biochimista, iar tatal ei era inginer.

Dupa ce s-a licentiat in biologie la Universitatea din Moscova, a inceput sa lucreze in cadrul Institutului de Genetica, de unde a fost concediata dupa doi ani pentru citirea si distribuirea literaturii samizdat. Timp de noua ani nu a mai lucrat; in aceasta perioada a ingrijit-o pe mama sa grav bolnava, s-a casatorit si a nascut doi copii, dupa care a divortat, aducand-o in situatia de a-si creste copiii singura. La sfarsitul anilor ’70 s-a angajat in functia de consilier la Teatrul Evreiesc din Moscova pentru a scrie scenarii de film.

Inainte sa vada lumina tiparului in Rusia, primul sau roman, Сонечка (Soniecika, 1995), a fost publicat mai intai la prestigioasa editura franceza Gallimard. Aceasta aparitie la prestigioasa editura i-a adus instantaneu notorietatea, fiind nominalizat pe lista scurta la Premiul Booker pentru Literatura Rusa si recompensat cu premiile Médicis étranger si Giuseppe Acerbi. Astazi, desi contestata de regim si sustinatorii sai, Ulitkaia ramane una dintre cele mai populare scriitoare in randul publicului rus.

Faima sa a capatat amploare cu urmatorul roman, Медея и ее дети (1996, Medeea si copiii ei), care a primit o nominalizare la Premiul Booker, pe care si l-a adjudecat in anul 2001 pentru Казус Кукоцкого (2001, Cazul doctorului Kukotki), roman incununat si cu Premiul Penne (2006). Веселые похороны (1997, Inmormantare vesela,), unul dintre cele mai apreciate romane ale autoarei, este tradus in peste douazeci de limbi.

Conform declaratiilor scriitoarei, ea crede ca domeniul umanist nu i s-ar potrivi de fapt si ca initial nu a luat in serios munca de scriitor, nefiind convinsa ca ar deveni o cariera, dar a inceput sa scrie mai degraba ca un joc. Ludmila Ulitkaia locuieste in prezent la Moscova. In Germania, romanele sale au fost adaugate la lista bestsellerurilor datorita caracteristicilor operelor sale intr-un program de televiziune gazduit de criticul literar Elke Heidenreich.

Opera: Бедные Родетвенники (1993, Rude sarmane); Сонечка (1995, Soniecika); Медея и ее дети (1996, Medeea si copiii ei); Казус Кукоцкого (2001, Cazul doctorului Kukotki), Веселые похороны (1997, Inmormantare vesela); Сквозная линия (Minciunile femeilor 2003); Искренне Ваш Шурик (2003, Al dumneavoastra sincer, Surik); Даниэль Штайн, переводчик (2006, Daniel Stein, traducator); зеленый шатер (2016, Imago); Лестница Якова (2015, Scara lui Iakov).
Cărți populare scrise de Ludmila Ulitkaia: Minciunile femeilorAl dumneavoastra sincer, SurikInmormantare vesela

sus