Filtre:
Edituri
 Trei(10) Sphere Books(4) Little, Brown and Company(1)
Pret
  20 - 50 Lei (2)
An aparitie
20132021
Limba
 Romana(10) Engleza(5)
Coperti
 Brosate(15)
Colectii
 Fiction Connection(4)

Filtrează
Carti Robert Galbraith
Ordonează
Pagina: 1
Carti Robert Galbraith
Despre Robert Galbraith

Autoare britanica nascuta la 31 iulie 1965 (Yate, Gloucestershire, Anglia), in familia formata din Anne Rowling (nascuta Volant) si Peter James Rowling, un inginer de aeronave Rolls-Royce. Ea este cel mai bine cunoscuta pentru seria bestseller fantasy Harry Potter, pentru care s-a semnat J.K. Rowling. Seria s-a vandut in peste 500 de milioane de copii si a fost adaptata intr-o franciza de film de succes.

In copilarie scria adesea povesti de fantezie pe care le citea de obicei surorii ei. La varsta de noua ani, Rowling s-a mutat la Church Cottage din satul Tutshill din Gloucestershire, aproape de Chepstow, Tara Galilor. Ea a afirmat ca anii de adolescenta au fost dificili; mama ei era bolnava si a avut o relatie dificila cu tatal ei (nu mai est„e in relatii cu el).

Rowling si-a luat licenta la franceza si studii clasice la Universitatea din Exeter⁠, absolvind in 1986. Rowling a lucrat ca cercetatoare si secretara bilingva la Amnesty International,  dupa care s-a mutat cu partenerul ei in Manchester, unde a lucrat la Camera de Comert. Dupa ce casnicia celor doi s-a incheiat prin divort, s-a intors in Anglia si a publicat primul volum din saga (1997). De-a lungul a zece ani, J. K. Rowling a scris o saga in sapte parti, care a doborat toate recordurile de vanzari si popularitate din intreaga lume. Harry Potter a dat, de asemenea, nastere la mai multe adaptari cinematografice, fiecare dintre acestea fiind succese critice si comerciale.

Decizia de a alege un pseudonim masculin pentru celelalte scrieri care au urmat seriei Harry Potter a izvorat din dorinta de a se indeparta ca personaj cat mai departe de cititor. Ea si-a ales alter ego-ul lui Robert Galbraith combinand numele eroului ei politic Robert F Kennedy si numele ei iubit din copilarie, Ella Galbraith. In anul 2013, romanul The Cuckoo's Calling (Chemarea cucului) a ajuns pe locul 1 in topurile de fictiune. A avut vanzari de 17.662 de exemplare dupa ce s-a dovedit ca ea este autoarea; a surclasat Infernul (Dan Brown) si Second Honeymoon (James Patterson).

The Casual Vacancy, a urcat, de asemenea, pe locul doi. Identitatea lui Rowling ca autor al cartii The Cuckoo's Calling a fost divulgata de o prietena a unuia dintre avocatii ei. La acel moment, cartea vanduse 8.500 de exemplare in limba engleza in toate formatele (hardback, eBook, biblioteca si audiobook) si a primit doua oferte de la companiile de productie de televiziune. In luna decembrie a anului 2001, Rowling s-a recasatorit cu anestezistul Neil Michael Murray. Impreuna au doi copii. Rowling a fost decorată cu Legiunea de onoare în grad de cavaler de către președintele francez Nicolas Sarkozy. În 2002 a fost aleasă membră de onoare a Societății Regale din Edinburgh⁠.

Opera: The Casual Vacancy (2012; miniserie TV 2015); The Cuckoo’s Calling (2013, Chemarea cucului); The Silkworm (2014, Viermele de matase); Career of Evil (Cariera malefica, 2015); Lethal White (Alb letal, 2018); Troubled Blood (2020); The Christmas Pig (2021).
Cărți populare scrise de Robert Galbraith: Alb letalCariera maleficaChemarea cuculuiViermele de matase

sus