Filtre:
Edituri
 Paladin(6) Denoel(4) Art(2) Leda(2) Image(2) Del Rey(1) Gallimard(1) Orion(1) Bantam Books(1) Skyline(1) HarperCollins(1) William Morrow(1) Pan Books(1) Wilhelm Heyne(1) Ullstein(1) HarperVoyager(1) Grafton Books(1) Albatros(1) Tineretului(1) Fahrenheit(1) Gama(1) Univers(1)
Pret
  mai mic de 5 Lei (1)
An aparitie
19512022
Limba
 Romana(17) Engleza(9) Franceza(5) Germana(3)
Coperti
 Brosate(23) Cartonate(7) Cartonate si supracoperta(4)
Colectii
 Science Fiction(3) Odiseea SF(2) Folio(1) Le Livre de Poche(1) Fantastic Club(1) Galeria Fantastica(1) Cotidianul(1)

Filtrează
Carti Ray Bradbury
Ordonează
Pagina: 12
Carti Ray Bradbury
Despre Ray Bradbury

În copilărie, Ray Bradbury, născut pe 22 august 1920 în Waukegan, Illinois, iubea filmele de groază, cărţile fantasy şi revistele SF. Povestea că l-a marcat întâlnirea cu un magician de la un carnaval, Domnul Electrico, în 1932. Acesta, înconjurat de electricitate statică, l-a atins pe nas şi i-a spus: Să trăieşti veşnic! În ziua următoare, copilul s-a întors să-i ceară Domnului Electrico un sfat legat de un truc de magie. Performerul i-a făcut cunoştinţă cu ceilalţi artişti din echipa sa şi i-a spus că ar fi fost reîncarnarea unui prieten de-ai săi ce murise în Primul Război Mondial. Cert este că, de a doua zi, Ray Bradbury s-a apucat de scris şi a declarat că a continuat să facă asta în fiecare zi a vieţii sale. În 1934 familia s-a mutat în Los Angeles, iar peste trei ani tânărul a intrat în Liga SF, asociaţie care aduna laolaltă creatori ai genului din LA care se întâlneau săptămânal. A publicat prima sa povestire, Dilema lui Hollerbochen în 1938 în revista asociaţiei, Imagination. În următorul an a participat la prima sa convenţie internaţională de science-fiction, în New York, unde s-a întâlnit cu o sumedenie de editori. A vândut pentru prima dată o povestire în 1941, Pendulum, către revista Super Science Stories. Stilul său deja se remarcase a fi impregnat de metafore şi de elemente fantasy şi horror.

A continuat să publice în reviste din ce în ce mai celebre. În 1950 i-a apărut cartea Cronicile marţiene, o colecţie de povestiri scurte, ce relatează colonizarea planetei marte de către pământeni, ceea ce duce la dispariţia unei idilice civilizaţii de pe planeta roşie. Totuşi, puşi în faţa pericolului unui război nuclear, mulţi dintre pământeni se reîntorc pe Terra, care este, în final, distrusă, iar puţinii locuitori care supravieţuiesc revin pe Marte, devenind noii marţieni. Fahrenheit 451, apărut în 1953, este privită ca cea mai importantă lucrare a sa. Cartea detaliază povestea unei societăţi din viitor în care cărţile sunt interzise. Guy Montag, a cărui treabă este să ardă cărţile, ajunge să fie cucerit de cititul unei cărţi pe care pusese mâna. Lucrarea are un puternic mesaj anti-cenzură şi de apărare a literaturii în faţa infuziei exagerate de tehnologie. Fahrenheit 451 a fost adaptată pentru ecran în 1966.

Începând cu anii 1970 Ray Bradbury s-a orientat spre poezie şi dramaturgie. A primit numeroase distincţii pentru munca sa, inclusiv premii Emmy, Medalia Naţională de Arte şi o menţiune specială din partea juriului Premiului Pulitzer. A murit pe 5 iunie 2012, la Los Angeles, după o suferinţă îndelungată.
Cărți populare scrise de Ray Bradbury: Fahrenheit 451Cronicile martieneOmul ilustrat

sus