Filtre:
Edituri
 Hachette(2) Garamond(2) Universala(2) Casa Scoalelor(2) Tineretului(2) Editura pentru Literatura(2) Flammarion(1) Minerva(1) Profile Publishing(1) Leon Alcalay(1) Alcalay(1) Albatros(1) Eminescu(1) Pentru Literatura(1) Tipografia Romania Noua(1) Pentru Literatura Universala(1) Univers(1) Mondero(1) Constelatii(1)
Pret
  10 - 20 Lei (4)  20 - 50 Lei (3)
An aparitie
19032004
Limba
 Romana(22) Franceza(3) [bilingv]Franceza si greaca(1)
Coperti
 Brosate(22) Cartonate(4)
Colectii
 Biblioteca pentru toti(4) Biblioteca pentru toti - editia veche(2) Texte Comentate(1) Teatru(1) Lyceum(1) Thalia(1) Biblioteca Scolarului(1)

Filtrează
Carti Sofocle
Ordonează
Pagina: 12
Carti Sofocle
Despre Sofocle

Dramaturg grec antic, Sofocle este autorul unor tragedii grecesti care s-au intins pe parcursul secolelor, piese precum Antigona, Electra si Oedip Rege. Anul in care s-a nascut a fost, cel mai probabil, 496. A fost fiul lui Sofillus, un armurier instarit, si s-a nascut in Colonos, cartier marginas al Atenei. A primit o educatie solida, axata pe arte si muzica.

Inca din tinerete a manifestat o puternica pasiune pentru literatura, cautand cu nesat raspuns la numeroasele probleme ale timpului sau in operele homerice, in tragediile lui Eschil si in folclor. Tragedia l-a atras nespus, participand inca din copilarie in corul ce sustinea reprezentarile pe scena ale pieselor inaintasilor sai.

In anul 468 si-a inceput cariera ca dramaturg, surclasandu-l chiar si pe Eschil la Marile Sarbatori Dionisiace anuale. In anii ce au urmat a scris peste 120 de piese de teatru (dintre care numai sapte s-au pastrat in intregime). A obtinut premiul intai la Sarbatorile Dionisiace de 24 de ori, unde a cucerit auditoriul rafinat al cetatii. In creatiile sale, un moment de mare insemnatate il reprezinta tragedia Oedip rege, pusa in scena in anul 429 i.Hr. pentru prima data.

Sofocle insoteste epoca de aur a orasului atenian, in acelasi timp cu un ilustru contemporan, Pericles. Dramaturgul devine Hellenotamus in 443 i.Hr., adica trezorier al Ligii Delos care grupeaza statele sub egida Atenei.

A adus inovatii semnificative in tehnica teatrala: renuntarea la conexiunea trilogiei prin crearea de piese independente, marirea numarului choreutilor de la 12 la 15, introducerea celui de-al treilea actor, dezvoltarea dialogului, importanta acordata decorului si costumelor.

Sofocle a scris Oedip rege, o tragedie ce relateaza soarta sangeroasa a lui Oedip, ucigasul involuntar al tatalui sau si vinovat de incest cu mama sa. Pe langa influenta considerabila a tragediei in literatura si teatru, Oedip este sustinerea tezei complexului Oedip. Cu toate acestea, fara a pune in discutie valoarea psihanalitica a teoriei lui Freud, aceasta interpretare a textului este foarte controversata.

La o varsta inaintata (peste optzeci de ani) a devenit comisar special pentru investigarea dezastrului militar atenian din Sicilia. In anul 406 moare, cu doi ani inainte ca Atena sa fie invinsa de Sparta, fapt care a insemnat sfarsitul unei perioade de aproximativ o suta de ani de suprematie culturala ateniana. A fost inmormantat la Colonos, in pamantul sau natal, caruia i-a adus laude si slava in ultima sa piesa: Oedip la Colono.

Opera: Oedip rege, Antigona; Electra; Filocteta Aiax; Trahinienele; Oedip la Colonos.
Cărți populare scrise de Sofocle: AntigonaOedip regeElectra

sus