Filtre:
Edituri
 Polirom(4) Canongate Books(3) Canongate(1) Scholastic(1) Fischer(1) Walker Books(1) Vintage(1) Humanitas(1) Univers(1)
Pret
  5 - 10 Lei (1)  10 - 20 Lei (1)
An aparitie
20022016
Limba
 Engleza(7) Romana(6) Germana(1)
Coperti
 Brosate(14)
Colectii
 Biblioteca Polirom(2) Top 10+(1) Raftul intai(1) Cotidianul(1)

Filtrează
Carti Yann Martel
Ordonează
Pagina: 1
Carti Yann Martel
Despre Yann Martel

Yann Martel (n. 25 iunie 1963, Spania), renumit mai ales pentru romanul Viata lui Pi, este un scriitor canadian de origine spaniola. Viata lui Pi a devenit rapid un bestseller international si s-a vandut in peste 12 milionae de exemplare in toata lumea.

Fiul unei familii de diplomati si scriitori franco-canadieni, Nicole Perron si Emile Martel, Yann Martel s-a nascut in Salamanca, Spania, unde parintii sai erau studenti la Universitatea din Salamanca. Mama sa studia Stiintele Hispanice iar tatal sau isi facea doctoratul despre scriitorul si filozoful spaniol Miguel de Unamuno. Curand dupa nasterea sa, familia se muta cu traiul mai intai in Coimbra, Portugalia; in Madrid, Spania; mai apoi in Fairbanks, Alaska si Victoria, Columbia Britanica, tatal sau fiind profesor la Universitatile din Alaska si respectiv Victoria. In continuare parintii sai s-au alaturat departamentului canadian pentru Relatii Externe, tanarul Yann Martel crescand in diferite orase ca San Jose (Costa Rica), Paris (Franta), Madrid (Spania) cu perioade in Ottawa (Canada) intre diferitele misiuni. Dupa ce absolva Trinity College School in Port Hope, Ontario, in 1981, studiaza filozofia la Trent University din Peterborough, provincia Ontario (Canada).

Intreprinde calatorii an Mexic, America de Sud, Iran, Turcia si India. A avut slujbe marunte ca paznic la o parcare in Ottawa (Canada), spalator de vase sau agent de securitate la ambasada Canadei in Paris. A inceput a scrie inca de cand era la universitate, compunand piese si povestiri scurte, care dupa spusele scriitorului erau "contaminate cu imaturitate si teribile", insa el a perseverat.

Yann Martel si-a mutat locul de trai, impreuna cu partenera sa scriitoarea Alice Kuipers, in orasul Saskatoon, Canada in anul 2003.

Creatia scriitorului a fost publicata pentru prima data in 1988 in revista The Malahat Review, odata cu povestioara Mister Ali and the Barrelmaker. Aceeasi revista a publicat si in 1990 povestioara autorului The Facts Behind the Helsinki Roccamatios, pentru care a si castigat premiul Journey in 1991 si care a fost inclus in antologia Pushcart Prize pentru anii 1991-1992.

Viata lui Pi, cel de-al doilea roman al lui Yann Martel cu care si atinge succesul, a fost publicat pe 11 septembrie 2001. Martel fusese in New York in ziua precedenta publicatiei, plecand in seara de 10 septembrie spre Toronto pentru lansarea romanului in dimineata urmatoare. El primeste in 2002 pentru aceasta carte Man Booker Prize for Fiction iar cartea devine un bestseller in multe tari, petrecand 61 de saptamani in topul The New York Times Bestseller List.
Cărți populare scrise de Yann Martel: Viata lui Pi

sus