Filtre:
Edituri
 Penguin Books(5) Litera(2) Polirom(2) Leda(2) Kiepenheuer and Witsch(1) Londra(1) Corint(1)
Pret
  10 - 20 Lei (1)
An aparitie
20002020
Limba
 Romana(7) Engleza(6) Germana(1)
Coperti
 Brosate(10) Cartonate si supracoperta(3) Cartonate(1)
Colectii
 Carte pentru toti(1) Clasici contemporani(1) Biblioteca Polirom(1)

Filtrează
Carti Zadie Smith
Ordonează
Pagina: 1
Carti Zadie Smith
Despre Zadie Smith

In anul 1975 s-a nascut Zadie Smith, romanciera britanica. Tatal sau a fost englez si mama sa, jamaicana. A studiat engleza la Cambridge, absolvind in 1997.Parintii ei, fotograf si psiholog al copiilor, au divortat la varsta de 15 ani si are doi frati mai mici, precum si un frate si o sora mai mare. Smith a inceput sa scrie povesti la varsta de sase ani, dar dansul a fost cel care a inspirat-o in copilarie. Smith si-a schimbat numele in „Zadie” inca din copilarie, pentru ca ii parea mai exotic.

A inceput sa faca incercari serioase de a scrie fictiune pentru publicare in timp ce se afla la Cambridge; a publicat nuvela The Newspaper Man in Anthologies din luna mai a anului 1997, o colectie anuala de lucrari ale studentilor de la universitatile din Oxford si Cambridge, care a atras editorul HarperCollins.

La indemnul unui prieten, Smith, care era inca studenta la acea vreme, a semnat cu Andrew Wylie Literary Agency, care i-a negociat un avans raportat la 250.000 de lire sterline pentru primele doua carti. Un extras din primul ei roman intitulat The Waiter's Wife a aparut in Granta 67 si a fost urmat de romanul insusi, White Teeth (ianuarie 2000). Acesta a fost un debut impresionant pentru o scriitoare de 25 de ani.

La scurt timp dupa aparitia romanului White Teeth, Smith a devenit scriitor la Institutul de Arte Contemporane din Londra si, pana in 2001, lucra la al doilea roman, dupa ce s-a retras din privirea mediatica. BBC a comandat o adaptare TV de 5 milioane de lire a White Teeth, difuzata in 2002.

Dupa succesul lui White Teeth, care a fost un castigator de premii, Smith a fost presata sa-l urmeze cu un al doilea roman de o pondere similara. Autograph Man a fost mai putin bine primit decat White Teeth, dar este in multe privinte un raspuns la presiunea mediatica suferita de Smith. Este o poveste despre pierdere, obsesie si natura celebritatii.

Autograph Man a castigat, de asemenea, mai multe premii, printre care Jewish Quarterly's Wingate Prize si Premiul literar evreiesc trimestrial pentru fictiune, ambele in anul 2003. In acelasi an, Smith a fost numita unul dintre cei mai buni romancieri britanici ai revistei Granta sub 40 de ani. De la debutul sau dramatic, Smith a fost comparata cu Charles Dickens, Virginia Woolf, Salman Rushdie si Martin Amis, ca unul dintre talentele literare majore ale generatiei sale.

Al treilea roman, On the beauty, a fost publicat in 2005 si a castigat Premiul Orange pentru fictiune din 2006. Ea a publicat, de asemenea, doua colectii de non-fictiune, Changing My Mind: Occasional Essays (2009) si Feel Free (2018) si o colectie de nuvele, Grand Union (2019).

In 2010, Zadie Smith a devenit profesoara titulara de fictiune la Universitatea din New York. Cele mai recente romane ale sale sunt NW (2012), situata in nord-vestul Londrei; si Swing Time (2016), stabilit la Londra, New York si Africa de Vest. Ea este casatorita cu Nick Laird (2004); sotului sau i-a dedicat romanul On beauty.

Publicatii: White Teeth (Dinti Albi, 2000); The Autograph Man (2002); On Beauty (Despre frumusete, 2005); Changing My Mind: Occasional Essays (2009); NW (Nord-Vest, 2012); Swing Time (2016); Feel Free (2018); Grand Union (2019).
Cărți populare scrise de Zadie Smith: Dinti AlbiDespre frumusete

sus