Filtre:
Edituri
 Emile-Paul(3) Gorjan(3) Editura pentru Literatura Universala(2) Cultura Romaneasca(2) Pentru Literatura Universala(2) Grands Ecrivains(1) Prietenii Cartii(1) Moscow(1) Le Livre de Poche(1) Paris(1) Fayard(1) Editions du Progres(1) Fundatiei Culturale Romane(1) Polirom(1) Didactica si Pedagogica(1) Allfa(1) Univers(1) Orizonturi(1)
Pret
  mai mic de 5 Lei (4)  5 - 10 Lei (2)
An aparitie
19222013
Limba
 Romana(15) Franceza(12)
Coperti
 Brosate(14) Cartonate(10) Cartonate si supracoperta(3)
Colectii
 Le Livre de Poche(1) Top 10+(1) Romanul Secolului XX(1) Romane Celebre(1)

Filtrează
Carti Alain Fournier
Ordonează
Pagina: 12
Carti Alain Fournier
Despre Alain Fournier

Henri-Alban Fournier, sub pseudonimul Alain Fournier, s-a nascut pe 3 octombrie 1886 la La Chapelle d'Angillon, unde parintii lui erau profesori. Si-a petrecut copilaria in mediul rural din Sologne. In 1891, tatal sau a devenit profesor la Epineuil le Fleurel, iar tanarul Henri a fost elevul sau pana in clasa a V-a. Dupa ce a petrecut doi ani la Liceul Voltaire din Paris, a plecat la Brest in 1901 pentru a pregati examenul de admitere la Academia Navala, dar a renuntat curand, preferand sa-si continue studiile literare. In 1903, Alain Fournier si-a inceput studiile pregatitoare la Lakanal din Sceaux inainte de încercarea sa la examenul de admitere pentru colegiul de literatura. Aici l-a intalnit pe cel mai bun prieten al sau, Jacques Riviere. In 1905, prin intermediul acestuia, o cunoaste pe Yvonne de Quievrecourt, prima iubire a vietii sale. Aceasta poveste de dragoste nu se va implini totusi niciodata, deoarece dupa o lunga absenta, nu o va regasi pe Yvonne decat dupa opt ​​ani, casatorita si fiind mama. Si-a intrerupt studiile pentru a-si face serviciul militar (1907-1909) la Paris, Laval si apoi in Gers, dupa ce a trecut concursul de ofiteri. La 14 august 1909, Jacques Riviere s-a casatorit cu Isabelle, sora lui Alain-Fournier, devenind astfel cumnatul sau. Alain Fournier a fost eliberat din armata in toamna aceluiasi an si a devenit redactor la Paris-Journal in 1910. A frecventat cercurile literare, inclusiv echipa tanara a NRF prin intermediul cumnatului sau, Jacques Riviere.

Incepe sa publice cateva poezii, eseuri sau povesti, care cunosc un oarecare succes (mai tarziu reunite sub titlul Miracole). In 1912, Alain Fournier devine secretar al lui Claude Casimir-Perier la mijlocirea lui Charles Peguy, cu a carei sotie, actrita Madame Simone, nascuta Pauline Benda, va avea o aventura destul de tumultuoasa. In anul 1913 publicarea Le grand Meaulnes (Cararea pierduta) il va face celebru, chiar daca rateaza Premiul Goncourt. Pentru prozatorii romani interbelici, romanul a fost un adevarat roman cult; i-a influentat pe: Mihail Sebastian, Mircea Eliade si Ionel Teodoreanu, autorii unor alte capodopere ale literaturii pentru adolescenti. In 1914, Alain-Fournier a inceput sa lucreze la o noua carte Colombe Blanchet, care a ramas neterminata deoarece a trebuit sa se alature armatei in august 1914. O luna mai tarziu a fost ucis. Era foarte aproape de implinirea varstei de 28 de ani.
Cărți populare scrise de Alain Fournier: Cararea pierduta

sus