Filtre:
Edituri
 Polirom(6) Ivy Books(4) Fourth Estate(2) Vintage(1) Ballantine Books(1) Putnam(1) Minerva(1)
Pret
  20 - 50 Lei (1)
An aparitie
19902015
Limba
 Engleza(9) Romana(7)
Coperti
 Brosate(15) Cartonate si supracoperta(1)
Colectii
 Biblioteca Polirom(6)

Filtrează
Carti Amy Tan
Ordonează
Pagina: 1
Carti Amy Tan
Despre Amy Tan

Amy Tan este o romanciera americana  de origine chineza care a scris The Joy Luck Club, bestseller in New York Times. Ea s-a nascut la 19 februarie 1952, în Oakland, California. A crescut în nordul Californiei. Tatal ei, John Tan, a fost inginer electric si ministru baptist care a venit în America pentru a scapa de tumultul razboiului civil chinez. Viata mamei sale, Daisy, a inspirat-o pentru romanul Amy Tan The Kitchen God's Wif; mama sa divortase de un sot abuziv, dar a pierdut custodia celor trei fiice ale sale. A fost fortata sa-i lase în urma cand a incercat sa scape cu ultimul vas care a parasit Shanghaiul înainte de preluarea puterii de catre comunisti în anul 1949.

Cand tatal si fratele sau mai mare au murit de tumori cerebrale în 1966, s-a mutat împreuna cu mama si fratele mai mic în Europa. A urmat liceul din Montreux, Elvetia, dupa care s-a întors în Statele Unite pentru a-si continua studiile; a urmat cursurile Linfield College din Oregon, San Jose City College, San Jose State University, Universitatea California din Santa Cruz si Universitatea California din Berkeley.

Ea si-a primit B.A. cu o diploma dubla în engleza si lingvistica, urmata de masteratul în lingvistica. A lucrat ca specialist în dezvoltarea limbajului pentru programe la nivel judetean care servesc copiii cu dizabilitati de dezvoltare, si mai tarziu a devenit directoare pentru un proiect demonstrativ finantat de Departamentul Educatiei din SUA pentru a integra copiii din mai multe culturi cu dizabilitati de dezvoltare în programele pentru copilaria timpurie. În 1983 a devenit scriitoare independenta, lucrand cu companii de telecomunicatii, inclusiv IBM si AT&T.

În 1985, Amy a început sa scrie fictiune ca stimulent pentru reducerea volumului ei de munca independent. A participat la primul ei atelier - Squaw Valley Community of Writers - si apoi s-a alaturat unui grup de scriitori condus de scriitorul si profesorul de scriere creativa Molly Giles.  Prima ei poveste, Endgame, a castigat admiterea ei în atelierul de scriitori din Squaw Valley, predat de romancierul Oakley Hall. Povestea a aparut în revista literara FM si a fost retiparita în Seventeen. Sandra Dijkstra, a fost suficient de impresionata de cea de-a doua poveste a lui Tan (Waiting Between the Trees), pentru a o lua sub aripa sa. Dijkstra a încurajat-o pe Tan sa completeze un întreg volum de povesti.

Prima ei poveste publicata a aparut în 1986, într-o mica revista literara, FM Five, care a fost retiparita apoi în Seventeen si Grazia. Sandy Dijkstra i-a citit lucrarile timpurii si i-a oferit rolul de agent, chiar daca Amy a afirmat ca nu intentioneaza sa urmeze o cariera de scriitor de fictiune. În 1987, Amy a plecat pentru prima data în China, însotita de mama ei.  Calatoria a fost o revelatie pentru Tan. I-a oferit o noua perspectiva asupra relatiei ei deseori dificile cu mama ei si a inspirat-o sa completeze volumul de povesti pe care i-o promisese agentei sale.

Pe baza capitolelor finalizate si a sinopsisului celorlalte, Dijkstra a gasit un editor pentru carte, numita The Joy Luck Club (1989). Cartea a devenit cel mai longeviv bestseller din New York Times pentru acel an. A primit numeroase premii pentru romanul The Joy Luck Club, printre care si premiul Book din Los Angeles Times. A fost tradus în 25 de limbi, inclusiv în chineza, iar în 1993 a fost adaptat într-un film. Lucrarile sale au fost traduse în 35 de limbi, de la spaniola, franceza si finlandeza pana la chineza, araba si ebraica. Cea mai recenta carte a lui Amy Tan, Where the Past Begins: A Writer’s Memoir, va fi publicata de ECCO / HarperCollins în octombrie 2017.

Carti publicate: The Kitchen God's Wife (Sotia zeului bucatariei), The Hundred Secret Senses (Cele o suta de simturi secrete), The Bonesetter's Daughter (Fiica tamaduitorului de oase), Saving Fish from Drowning (Salvand pestii de la înec); The Valley of Amazement; The Opposite of Fate; The Moon Lady and Sagwa, The Chinese Siamese Cat; Rules for Virgins.
Cărți populare scrise de Amy Tan: Clubul norocoaselor

sus