Filtre:
Edituri
 Univers(4) Leda(2) Seuil(1) A dell book(1) Avon Books(1) Hasefer(1)
Pret
  mai mic de 5 Lei (2)  5 - 10 Lei (2)  10 - 20 Lei (1)
An aparitie
19672008
Limba
 Romana(7) Engleza(2) Franceza(1)
Coperti
 Brosate(10)
Colectii
 Romanul Secolului XX(3) Le Livre de Poche(1) Galeria de Proza(1) Cotidianul(1)

Filtrează
Carti Bernard Malamud
Ordonează
Pagina: 1
Carti Bernard Malamud
Despre Bernard Malamud

La 26 aprilie 1914 se nastea romancierul si nuvelistul american Bernard Malamud, care a facut parabole din viata imigrantilor evrei. Parintii lui Malamud erau evrei rusi care au fugit din Rusia tarista. S-a nascut in Brooklyn, unde tatal sau detinea o mica bacanie. Familia era saraca. Mama lui Malamud a murit cand el avea 15 ani, iar el a fost nefericit cand tatal sau s-a recasatorit. Si-a asumat de timpuriu responsabilitatea pentru fratele sau bolnav mintal.

Malamud a absolvit liceul Erasmus Hall High School din Brooklyn, o scoala la care elevii proveneau dintr-o varietate de grupuri etnice si socio-economice. A studiat la City College, unde a obtinut diploma de licenta in 1934. Opt ani mai tarziu a obtinut un masterat in literature  engleza la Universitatea Columbia. In timpul crizei economice, a lucrat in fabrici si, pentru scurt timp, ca functionar la Washington, D.C. In anii '40, a predat cursuri serale la Erasmus Hall si a inceput sa scrie povestiri scurte. In 1945, s-a casatorit cu Ann de Chiara, cu care a avut doi copii - Paul si Janna.

In 1949 Malamud a fost numit profesor de limba engleza la Oregon State College (acum Oregon State University) din Corvallis. Curand povestile lui au inceput sa apara in reviste de top, iar in anul 1952 primul sau roman, The Natural, a fost bine primit, desi a devenit bine cunoscut doar dupa succesul urmatoarelor doua carti ale sale: The Assistant (1957) si The Magic Barrel (1958), o colectie de povestiri scurte.

Fictiunea lui Malamud este de obicei centrata asupra dilemelor morale si crizelor de crestere. El combina realismul si simbolismul, precum si tragedia si comedia, adesea cu ajutorul unor fundamente mitologice si arhetipale. Geniul lui Malamud este cel mai evident in nuvelele sale. Desi spuse intr-o proza de rezerva, comprimata, care reflecta discursul concis al personajelor lor imigrante, povestile izbucnesc adesea intr-un limbaj metaforic emotional.

In anul 1967 a devenit membru al Academiei Americane de Arte si Stiinte. Patru ani mai tarziu, a aparut inca un roman intitulat The Tenants. In romanul Dubin's Lives (1979), care i-a luat lui Malamud peste cinci ani sa-l scrie, personajul principal, William Dubin, incearca sa-si creeze un sentiment de valoare pentru el insusi, atat ca barbat, cat si ca scriitor.

Ultimul roman terminat al lui Malamud, God's Grace (1982), studiaza atat Holocaustul original, cat si un nou Holocaust imaginat al viitorului. In anul urmator a publicat The Stories of Bernard Malamud. Bernard Malamud si-a dat ultima suflare pe 18 martie 1986, in Manhattan. Dupa moartea sa a fost creat un premiu special, numit PEN/Malamud, dedicat scriitorilor care au excelat in arta scrierii nuvelelor.

Opera: The Natural (1952); The Assistant (1957); A New Life (1961); The Fixer (1966); Pictures of Fidelman: An Exhibition (1969); The Tenants (1971); Dubin's Lives (1979); God's Grace (1982) – romane. The Magic Barrel (1958, Butoiasul vrajit); Idiots First (1963); Rembrandt's Hat (1974); The Stories of Bernard Malamud (1983); The People and Uncollected Stories (1989); The Complete Stories (1997) - colectii de povestiri.
Cărți populare scrise de Bernard Malamud: Carpaciul

sus