Carti Boleslaw Prus
Pagina: 1  
Carti Boleslaw Prus
Despre Boleslaw Prus

Boleslaw Prus, pe numele adevarat  Aleksander Glowacki (n. 20 august 1847 - d. 19 mai 1912), a fost un romancier polonez. Tatal viitorului scriitor a fost Antoni Glowacki, aristocrat sub stema Prus, iar Apolonia Trembinska a fost mama sa. Parintii sai au murit devreme, iar baiatul a fost ingrijit de un membru de familie. Matusa Domicella Trembinska a avut grija de el cu o atentie deosebita, iar el a devenit cu adevarat atasat de ea. In adolescenta, a luat parte la Rascoala din ianuarie (1863) si a suferit o vatamare la cap grava din care nu s-a recuperat niciodata. Este posibil ca aceasta vatamare sa fi fost cauza agorafobiei care l-a urmarit tot restul vietii.

A absolvit liceul din Lublin si a inceput studiile la Scoala principala la departamentul de matematica si fizica. In 1869 scoala a fost inchisa, iar Glowacki nu si-a continuat studiile.

In 1872, la varsta de 25 de ani, a inceput cariera jurnalistica, timp de patruzeci de ani, facandu-se remarcat in domeniul stiintei, tehnologiei, educatiei si dezvoltarii economice si culturale. Pe langa munca jurnalistica intensa, Prus a avut si activitate sociala. Pana in ziua de azi, copiii eminenti primesc burse, pe care le-a finantat in testamentul sau. A initiat si a participat la numeroase campanii sociale, printre altele la activitatea Comitetului Civil, care a obtinut fonduri pentru muncitorii care si-au pierdut locul de munca dupa grevele din 1905 sau la actiunile Societatii de Igiena Practica, care asigurau locuri de scaldat ieftine pentru tinerii din Naleczow.

Glowaki si-a luat pseudonimul "Prus" de la denumirea blazonului familiei sale. A scris povestiri scurte pentru castiguri suplimentare. Avand succes cu activitatea scriitoriceasca, a continuat sa scrie explorand subiecte mai profunde; Intre 1884 - 1895 a terminat patru romane importante: Avanpostul, Papusa, Anielka si Faraonul.

A murit la Varsovia, la 19 mai 1912. Mormantul sau, decorat cu o sculptura de Stanislaw Jackowski si o inscriptie „Inima inimilor”, se afla in cimitirul Powazki si este pastrat cu grija si vizitat de numerosi admiratori ai operei sale. In Naleczow se afla o statuie a lui Prus si un muzeu biografic dedicat lui. In Varsovia a fost ridicata in 1977 o statuie a lui Prus de Anna Kamienska-Lapinska si Zygmunt Jasionowski.

sus