Filtre:
Edituri
 Gallimard(5) Polirom(5) Elit Comentator(5) Moldova(4) Penguin Books(2) Fontana(2) Fischer(2) Univers(2) Signet Books(1) Vintage(1) Einaudi(1) Buchet(1) Raduga(1) Helicon(1) France Loisirs(1) Editions Du Progres Moscou(1) Ballantine Books(1) Ballentine(1) Deutsche Buch-Gemeinschaft(1) Signet(1) Pentru Literatura Universala(1)
Pret
  mai mic de 5 Lei (4)  5 - 10 Lei (1)
An aparitie
19572013
Limba
 Romana(18) Engleza(10) Franceza(8) Germana(3) Italiana(2) [bilingv]Engleza si rusa(1) Maghiara(1)
Coperti
 Brosate(31) Cartonate(9) Cartonate si supracoperta(3)
Colectii
 Le Livre de Poche(2) Top 10+(1) Biblioteca Polirom(1) Corespondenta. Memorii. Jurnale(1)

Filtrează
Carti Boris Pasternak
Ordonează
Pagina: 12
Carti Boris Pasternak
Despre Boris Pasternak

Boris Leonidovich Pasternak (n. 1890 - d. 1960) nascut la Moscova, a fost un poet si scriitor evreu rus, laureat al Premiului Nobel pentru Literatura in 1958. A fost fiul unor artisti talentati: tatal sau, pictor si ilustrator al lucrarilor lui Tolstoi, iar mama sa, o pianista cunoscuta.

Educatia lui Pasternak a inceput intr-un gimnaziu german din Moscova si a continuat la Universitatea din Moscova. Sub influenta compozitorului Skriabin, Pasternak a intrat la Conservatorul din Moscova, dar a renuntat brusc la ambitiile sale muzicale. Apoi s-a inscris la Universitatea din Marburg, Germania, pentru a studia filozofia. Dupa patru luni acolo si o calatorie in Italia, s-a intors in Rusia si a decis sa se dedice literaturii.

Primele carti de verset ale lui Pasternak au trecut neobservate. Cu Sora mea, viata (1922) si Teme si variatii (1923), aceasta din urma marcata de un stil extrem, desi sobru, Pasternak a castigat pentru prima data un loc fruntas ca poet, printre contemporanii sai rusi. In 1924 a publicat Inalta maladie, care a infatisat revolta din 1905, la care Pasternak a si asistat ca martor al evenimentelor, si Copilaria lui Luvers. O colectie de patru nuvele a fost publicata în anul urmator sub titlul Moduri aeriene. Intre 1925 - 1927, Pasternak a revenit la revolutia din 1905 ca subiect pentru doua lucrari lungi: Locotenentul Schmidt si Anul 1905, o poezie puternica, dar difuza, care se concentreaza pe evenimentele revolutiei. In 1931 a aparut si o colectie de versuri, A doua nastere. In 1935 a publicat traduceri ale unor poeti georgieni si, ulterior, a tradus dramele majore ale lui Shakespeare, cateva dintre lucrarile lui Goethe, Schiller, Kleist si Ben Jonson, precum si poezii de Petofi, Verlaine, Swinburne, Shelley si altele. O colectie de poezii scrise din 1936, In trenurile timpurii, a fost publicata in 1943, iar in 1945, extinsa si reeditata sub numele de prostituata Zemnye (spatii largi ale pamantului).In 1948, intregul tiraj de Opere alese de Pasternak, tiparit in anul precedent, este dat la topit.

In presa sovietica a generat critici dure in urma publicarii romanului Doctor Jivago in Italia, in 1957, si a decernarii Premiului Nobel pentru literatura. Acestea au fost soldate cu excluderea sa din Uniunea scriitorilor si constrangerea sa de a renunta de buna voie la Premiul Nobel. LA solicitarea CIA (Central Intelligence Agency), editura Mouton Publishers din Olanda a publicat prima editie in limba rusa a romanului Doctor Jivago. O schita autobiografica, Un eseu in autobiografie), a fost publicata in 1959, mai intai in italiana, apoi in engleza. Pasternak moare la Peredelkino, langa Moscova, in anul 1960.
Cărți populare scrise de Boris Pasternak: Doctor JivagoLirice

sus