Filtre:
Edituri
 Libra(4) Polirom(3) Albatros(2) Destino(2) Austral(1) Points(1) Plaza and Janes(1) Allfa(1) Pentru Literatura Universala(1) Catedra(1) Art(1)
Pret
  mai mic de 5 Lei (5)  5 - 10 Lei (2)
An aparitie
19572013
Limba
 Romana(12) Spaniola(7) Franceza(1)
Coperti
 Brosate(13) Cartonate(4) Cartonate si supracoperta(3)
Colectii
 Biblioteca Polirom(3) Nobel(1)

Filtrează
Carti Camilo Jose Cela
Ordonează
Pagina: 1
Carti Camilo Jose Cela
Despre Camilo Jose Cela

Scriitor spaniol care a câștigat Premiul Nobel pentru literatură în 1989. Camilo José Cela a continuat să experimenteze forma romană, dar a publicat și cărți de călătorie și Diccionario secreto (1968-72), un tezaur de cuvinte si expresii interzise. Lucrările sale sunt marcate de pesimism, realism brutal și umor sardonic. Cela a scris cu foarte multe detalii, descriind peisaje, medii și sute de indivizi în opera sa. El s-a nascut in Iria Flavia, Spania. Tatal sau era Camilo Crisanto Cela y Fernende, iar mama sa, Camila Emanuela Trulock y Bertorini.

In 1934 a intrat la Facultatea de Medicina a Universitatii Complutense din Madrid. Cu toate acestea, in curand abandoneaza pentru a participa la Facultatea de Filosofie si Litere, unde poetul Pedro Salinas preda Literatura Contemporana. Cela ii arata primele sale poezii si primeste incurajari si sfaturi de la el. Pentru tanarul Cela, aceasta intalnire este fundamentala, care decide vocatia sa literara.

Dupa sfarsitul razboiului, Camilo Jose Cela a inceput studiile la Drept. In acelasi an au aparut primele sale publicatii si a inceput sa lucreze la romanul sau de debut, La familia de Pascual Duarte (Familia lui Pascual Duarte, publicat in 1942). Romanul a fost scris intr-un stil unic de naratiune numit tremendismo, un stil care pune accent pe violenta si a vazut lumina doi ani mai tarziu. In ciuda succesului, a suferit probleme cu Biserica, ceea ce a dus la interzicerea celei de-a doua editii a lucrarii (care a ajuns sa fie publicata la Buenos Aires). La scurt timp dupa aceea, Cela a renuntat la drept pentru a se dedica literaturii.

Patru ani mai tarziu a inceput sa scrie La colmena (Stupul), a doua editie a lucrarii La familia de Pascual Duarte - carte publicata in Buenos Aires in anul 1951 si interzisa imediat in Spania.  In 1982 romanul sau La Colmena a fost adaptat intr-un lungmetraj sub indrumarea scenaristului si regizorului spaniol Mario Camus. Camilo Jose Cela a contribuit la film ca scenarist si actor. Ulterior a realizat doua expozitii ale picturilor sale si au aparut Viaje a La Alcarria (Calatorie in Alcarria, 1948) si El cancionero de La Alcarria (1948).

In 1954 s-a mutat pe insula Mallorca, unde a infiintat revista literara de mare influenta Papeles de San Armadans, avand o linie anti-fascista, in care au publicat scriitorii spanioli in exil din timpul dictaturii. In 1957 a fost ales membru al Academiei Spaniole Regale. In 1977 scriitorul a devenit senator. Privind constitutia spaniola, cea mai importanta realizare a sa o constituie modificarea textului acesteia, si anume limba oficiala - spaniola sau castiliana.

In anii urmatori a continuat sa publice frecvent. Din aceasta perioada ies in evidenta romanele sale Mazurca para dos muertos (Mazurca pentru doi morti) si Cristo versus Arizona (Cristos versus Arizona), care a avut un impact puternic asupra publicului si criticilor. In 1957 a fost ales membru al Academiei Spaniole Regale.

Consacrat deja ca unul dintre marii scriitori ai secolului, in ultimele doua decenii ale vietii sale au avut loc omagii, premii si cele mai diverse recunoasteri. Dintre acestea este obligatoriu sa mentionam titlul de Príncipe de Asturias de las Letras (1987) si Premiul Nobel pentru literatura. In afara de poezii, jurnale de calatorie, scenarii, piese de teatru si articole, Cela a publicat 14 romane pe parcursul carierei sale.

In anul 1968 a inceput sa publice Diccionario secreto (Dictionarul secret), o compilatie de cuvinte si fraze interzise, dar bine cunoscute. Acesta a starnit controverse in societatea spaniola traditionalista. In 1996, la implinirea a optzeci de ani, regele Juan Carlos I i-a acordat titlul de marchiz de Iria Flavia.

Opera: La familia de Pascual Duarte (Familia lui Pascual Duarte, 1942); La Colmena (Stupul, 1952); Mazurca para dos muertos (Mazurca pentru doi morti, 1983); Cristo versus Arizona (Cristos versus Arizona, 1988).
Cărți populare scrise de Camilo Jose Cela: StupulFamilia lui Pascual Duarte

sus