Filtre:
Edituri
 Univers(3) Penguin Books(2) Anchor Books(2) Polirom(2) Heinemann(1) Macmillan(1)
Pret
  mai mic de 5 Lei (1)  5 - 10 Lei (1)
An aparitie
19582014
Limba
 Engleza(6) Romana(5)
Coperti
 Brosate(11)
Colectii
 Globus(1) Top 10+(1) Cotidianul(1)

Filtrează
Carti Chinua Achebe
Ordonează
Pagina: 1
Carti Chinua Achebe
Despre Chinua Achebe

Romancier, poet si eseist. S-a nascut la 16 noiembrie 1930, in orasul igbo Ogidi din estul Nigeriei. Scriitorul nigerian a fost aclamat intr-o maniera solemna pentru descrierile sale referitoare la dezorientarea sociala si psihologica ce insoteste impunerea obiceiurilor si valorilor occidentale asupra societatii africane traditionale. Achebe a urmat scoala Societatii Misionare a Bisericii, unde limba principala de predare pentru primii doi ani a fost Igbo. La varsta de opt ani a inceput sa invete limba engleza.

Introducerea sa relativ tarzie in limba engleza i-a permis lui Achebe sa dezvolte un sentiment de mandrie culturala si o apreciere a limbii sale natale. La varsta de paisprezece ani a fost selectat pentru a studia la Colegiul Guvernamental din Umuahia, care echivaleaza cu o scoala pregatitoare universitara si este cea mai buna din Africa de Vest.  Achebe a excelat  la studii si, dupa ce a absolvit, a castigat o bursa la Universitatea din Ibadan.

Dupa ce si-a incheiat studiile, a calatorit la Londra pentru un curs de formare la BBC. La intoarcere s-a mutat la Enugu, unde a editat si a produs povesti pentru NBS. In timpul liber a lucrat la romanul intitulat Things fall apart (O lume se destrama). Romanul a fost publicat in 1958. Doi ani mai tarziu s-a alaturat Nigerian Broadcasting Corporation ca director de difuzare externa.  In acelasi an a cunoscut-o pe Christiana Chinwe Okoli, cea care ii va deveni sotie si ii va darui patru copii: fiicele Chinelo si Nwando si fii gemeni, Ikechukwu si Chidi.

In anul 1966, cariera sa in radio s-a incheiat brusc, parasindu-si postul de director de radiodifuziune externa in Nigeria pentru a sustine Biafra in castigarea independentei fata de Nigeria.  El a servit ca ambasador al tarii, reprezentand tara in diferite misiuni diplomatice si de strangere de fonduri. In urma evenimentelor petrecute a inceput un razboi civil. Casa lui Achebe a fost bombardata, iar prietenul sau Christopher Okigbo a fost ucis. Achebe si familia sa s-au ascuns in Biafra, apoi au fugit in Marea Britanie pe durata razboiului. Dupa inchierea conflictului s-a mutat in Nigeria impreuna cu familia sa. In scurt timp a fost numit cercetator la Universitatea din Nigeria la Nsukke.

Intre anii  1972-1976 a detinut o catedra de vizitator in literatura africana la Universitatea din Massachusetts la Amherst. Apoi s-a intors pentru a preda la Universitatea din Nigeria. In aceeasi perioada a devenit presedintele Asociatiei Scriitorilor din Nigeria si a editat Uwa ndi Igbo, un jurnal de viata si cultura igbo. De asemenea, a fost relativ activ in politica de opozitie: a fost ales vicepresedinte national al Partidului Rascumpararii Populare si a publicat un pamflet politic numit Problema cu Nigeria (1983).

Scriitorul a publicat peste 20 de carti, printre care romane, nuvele eseuri si colectii de poezie. Dintre acestea, romanul Things Fall Apart (1958, O lume se destrama) a fost vandut in peste 10 milioane de exemplare si a fost tradus in peste 50 de limbi straine. Pentru acest volum a castigat Margaret Wong Memorial Prize. Anul urmator,  dupa ce a publicat a doua parte (No longer at ease),  a fost premiat cu Trofeul National Nigerian pentru Literatura (Nigerian National Trophy for Literature. Un alt roman al sau extrem de apreciat a fost Sageata lui Dumnezeu, pentru care a fost decernat cu Commonwealth Book Prize.

In anii ’90, Achebe a fost implicat intr-un accident de masina, in urma caruia a ajuns intr-un scaun cu rotile definitiv. La scurt timp s-a mutat in Statele Unite si a primit o catedra la Colegiul Bard din New York (1991-2009). In 2009 a devenit profesor de studii africane la Universitatea Brown. Peste douazeci de universitati din Marea Britanie, Canada, Nigeria si Statele Unite i-au acordat diplome onorifice lui Achebe. Scriitorul nigerian a murit la 21 martie 2013 (82 de ani), in Boston, Massachusetts.

Opera: Things Fall Apart (1958, O lume se destrama/Se naruie o lume); No Longer at Ease (1960, In impas); Arrow of God (1964, Sageata lui Dumnezeu); A man of the People (1966, Un om din popor); Anthills of the Savannah (1987, nominalizat la Premiul Novel pentru fictiune)-romane. Beware, Soul Brother and Other Poems – poezii. Chike and the River (Chike and the river (1966, Chike si raul); How the Leopard Got His Claws (1972, Cum i-au crescut ghearele leopardului); The Flute (1975, Flautul); An image of Africa (1977); The Drum (1978)-literatura pentru copii.
Cărți populare scrise de Chinua Achebe: O lume se destrama

sus