Filtre:
Edituri
 Alcalay(11) Universala(5) All(5) Imprimeria Centrala(4) Nationala(4) Nationala Ciornei(4) Librariei Universala Alcalay and Co(4) All Beck(3) IG. Hertz(2) Monitorul Oficial(2) Leon Alcalay(2) Libraria S. Ciornei(1) Librarie Socec Co.(1) Carol Muller(1) Monitorul Oficial si Imprimeriile Statului(1) Juridica(1)
Pret
  20 - 50 Lei (1)
An aparitie
18972003
Limba
 Romana(53)
Coperti
 Cartonate(35) Brosate(18)
Colectii
 Restitutio(1)

Filtrează
Carti Constantin Hamangiu
Ordonează
Pagina: 123
Carti Constantin Hamangiu
Despre Constantin Hamangiu

In ultima zi a anului 1867 s-a nascut Constantin N. Hamangiu, un jurist roman, o personalitate importanta in cultura juridica romaneasca si membru de onoare al Academiei Romane (1930).

A urmat studiile secundare la Barlad si studiile superioare la Facultatea de Drept a Universitatii Bucuresti (1888 – 1893), finalizate cu teza Proprietatea literara si artistica. Cu aceasta a si debutat ca om de stiinta fiind si primul care a abordat acest subiect.

In cariera sa de magistrat, el a ocupat diferite functii in sistemul judiciar: judecator de circuit la Bucuresti (la inceputul anului 1894), supleant (1895), procuror la Tribunalul Ilfov (1897); prim-procuror la Tribunalul Covurlui , procuror la Curtea de Apel Iasi (1902) si la Curtea de Apel Galati (1905). Aici a fost ridicat la gradul de consilier. A servit apoi la curtea de apel din Craiova pana in 1915, cand a demisionat din magistratura. Hamangiu a contribuit la realizarea Codului Civil, a Codului General Roman si a Codului Comercial.

In 1918 a fost numit secretar general in Ministerul Justitiei. In toamna aceea, a devenit consilier la Inalta Curte de Casatie si Justitie, post pe care l-a pastrat pana la moartea sa. Ca atare, el a sponsorizat tiparirea unor volume de legi importante; Hamangiu era expert in drept civil. Remarcand perioada activitatii sale, observam ca si-a desfasurat activitatea in doua perioade decisive pentru sistemul nostru de drept. Prima, cea dinaintea primului razboi mondial, caracterizata prin eforturile de asimilare si consolidare a reglementarilor ale Romaniei moderne. Cea de-a doua, imediat urmatoare conflagratiei mondiale, cand a realizat unificarea legislativa a tarii reintregite.

In 1921 a infiintat publicatia juridica Pandectele romane. Aceasta a fost scena pe care Hamangiu, prin talentul si tenacitatea sa, a atras si a promovat oameni capabili sa lucreze.

In 1930 a fost ales membru de onoare al Academiei Romane, institutie careia i-a facut donatii in valoare de 5 milioane de lei in inscrisuri agricole pentru finantarea unui premiu, care sa-i poarte numele (acordat pentru cel mai bun roman cu subiect din viata romaneasca; cea mai buna piesa de teatru; cele mai bune poezii; cel mai bun critic. Printre alti autori consacrati, Liviu Rebreanu, Lucian Blaga si George Calinescu au fost decernati cu acest premiu.

In aprilie 1931 a fost numit ministru al Justitiei in cabinetul tehnocratic al lui Nicolae Iorga. La scurt timp a fost ales in Adunarea Deputatilor. A murit in ianuarie urmatoare, pe cand era inca ministru.

Lucrari publicate: Proprietatea literara si artistica, teza licenta (1893), Codul civil roman conform textului oficial pus in legatura cu articolele corespunzatoare din Codul civil francez si adnotate cu jurisprudensa Casatiei romane (1897), Legea judecatoriilor de pace, legea timbrului si legea autentificarii actelor, adnotate cu jurisprudensa Casatiei romane (1898), Codul general al Romaniei (ed. I - 1903; ed. a ll-a, 1907), Arta si literatura din punct de vedere juridic (1906), Proprietatea literara si artistica in legislatia romaneasca - Drepturile autorilor romani si straini (1919), Proprietatea intelectuala (1920), Codul civil adnotat cu textele corespunzatoare francez, italian si belgian, cu trimiteri la doctrina franceza si romana si jurisprudenta completa de la 1886 la 1927 (1925-1934, in colaborare cu Nicolae Georgean), Codul de audienta, Din opera legislativa a Ministerului Justitiei (1932).
Cărți populare scrise de Constantin Hamangiu: Codul General al Romaniei

sus