Filtre:
Edituri
 Trei(7) MacLehose Press(3) Vintage(1) Pandora M(1) Victoria Books(1)
Pret
  10 - 20 Lei (1)  20 - 50 Lei (2)
An aparitie
20092022
Limba
 Romana(9) Engleza(4)
Coperti
 Brosate(12) Cartonate si supracoperta(1)
Colectii
 Fiction Connection(7)

Filtrează
Carti David Lagercrantz
Ordonează
Pagina: 1
Carti David Lagercrantz
Despre David Lagercrantz

Jurnalist si scriitor suedez. A crescut la Solna si Drottningholm, langa Stockholm, impreuna cu fratii si surorile sale. Marika Lagercrantz (1954), actrita si diplomat, este una dintre surorile sale. Parintii sai au fost editorul si profesorul de literatura suedez Olof Lagercrantz si sotia sa, Martina Ruin, fiica filosofului Hans Ruin. Dupa ce a absolvit liceul din Stockholm, David Lagercrantz a studiat filosofie si istorie religioasa si a obtinut o diploma in jurnalism la Universitatea din Goteborg.

Cariera sa in journalism a inceput la revista interna a producatorului auto Volvo. Ulterior s-a mutat la ziarul Expressen si a lucrat ca jurnalist de investigatie pana in 1993, acoperind unele dintre cele mai importante cazuri penale de la sfarsitul anilor 1980 si inceputul anilor 1990 in Suedia, inclusiv crimele de la Amsele. Prima sa carte a aparut in 1997, o biografie a aventurierului si alpinistului suedez Goran Kropp (1966 - 2002). In anul 2000 a publicat o biografie a inventatorului Hakan Lans, Ett svenskt geni, care a fost ulterior adaptata sub forma unui film documentar, Patent 986.

Romanul Syndafall i Wilmslow (2009, Fall of man in Wilmslow), inspirat de viata matematicianului britanic Alan Turing, a fost cel care l-a consacrat pe David Lagercrantz. In anul 2011 a scris Jag ar Zlatan Ibrahimovic, autobiografia celebrului fotbalist. Cu aceasta carte a fost foarte aproape de a castiga Premiul August, unul dintre cele mai importante premii literare din Suedia. O adaptare cinematografica a cartii a avut premiera in Suedia in martie 2022 si a devenit filmul suedez nr. 1 in cinematografele suedeze in acel an. Scenariul a fost scris de David Lagercrantz impreuna cu Jakob Beckman.

In 2013, editura suedeza Norstedts a anuntat ca David Lagercrantz s-a angajat sa scrie cel de-al patrulea roman din seria de romane politiste Millennium, scrisa initial de Stieg Larsson (1954-2004). Romanul Det som inte dodar oss (The Girl in the Spider’s Web/ Prizoniera in panza de paianjen) a fost publicat in 2015 pentru a marca a zecea aniversare a primului roman Millennium. In octombrie 2015, David Lagercrantz a anuntat ca va scrie inca doua romane din seria Millennium: The Girl Who Kicked Back (2017, Dinte pentru dinte) si The Girl Who Had to Die (2019, Fata care trebuia sa moara).

Autorul suedez face parte din consiliul de administratie al organizatiei PEN din Suedia, care militeaza si sprijina scriitorii oprimati si incarcerati din intreaga lume. El este, de asemenea, un sustinator al literaturii pentru copii si tineret si al obiceiurilor de lectura. De asemenea, este implicat activ in Lasrorelsen, al carui membru de onoare a fost ales in 2018, alaturi  de autori precum Astrid Lindgren si Lennart Hellsing. Autorul suedez este casatorit cu Anne Lagercrantz, jurnalista si redactor-sef al postului de radio Dagens Eko, care i-a daruit trei copii.

Opera: Anglarna i Amsele (1998); Ett svenskt geni (2000); Ett svenskt geni (2006); Fall of Man in Wilmslow (2009); I am Zlatan Ibrahimovic (2011, Eu sunt Zlatan); Obscuritas (2011); seria Millennium [2015-2019, cuprinde volumele Det som inte dodar oss (The Girl in the Spider’s Web/Prizoniera in panza de paianjen), The Girl Who Kicked Back/Dinte pentru dinte, The Girl Who Had to Die/Fata care trebuia sa moara).
Cărți populare scrise de David Lagercrantz: Prizoniera in panza de paianjen

sus