Cartea pierduta a vrajitoarelor


Câștigătoarea a numeroase premii printre care Prize for Best Book, Pfizer sau Comic-Con International Inkpot, este chiar Deborah Harkness. Aceasta s-ar născut în 1965 în Philadelphia și a reușit să uimească prin romanele și studiile sale cu teme precum magia sau istoria. Totul a început pe vremea când era profesoara de istoria științei la Universitatea din California de Sud și a publicat două studii ce au fost foarte apreciate. Apoi a hotărât să studieze alchimia și ocultismul la Universitatea Oxford iar aceste studii au inspirat-o în romanele  sale. În 2011 a publicat prima sa carte de ficțiune despre care vom vorbi mai jos, care face parte din trilogia "Toate sufletele" ce a ajuns un best-seller internațional foarte repede.
Romanul "Cartea pierdută a vrajitoarelor" a fost publicat la editura Penguin Books în limba engleză în 2011. Dacă dorești să te bucuri de o ediție în limba română, poți alege de pe site-ul nostru dintre edițiile Litera din 2012, 2016 și 2019. Nu a durat mult până când a ajuns un best-seller în New York așa că a fost tradus în 36 de limbi datorită opiniilor întotdeauna pozitive.
Facem cunoștință cu Diana Bishop care predă istoria științei la Universitatea din Yale și face cercetări riguroase în domeniu la Oxford. Ea nu este chiar o femeie oarecare, este o vrăjitoare, dar a ales să nege asta de când părinții săi au murit pe vremea când intră în clasa a I-a. Nu a practicat niciodată vrăjitoria și a stat departe de cercurile ce studiau magia până la un moment dat când totul a luat o întorsătură ciudată. La Biblioteca Bodleiană aceasta a găsit un manuscris pierdut care nu numai că o făcea să simtă lucruri pe care nu le-a mai simțit, a atras atenția a foarte mulți căutători. Pentru siguranța tuturor Diana alege să nu îi dea prea multa atenție și să continue să evite contactul cu cartea numită Ashmole 782. Totuși nu scapă de evenimentele impresionante și magice așa că trebuie să se obișnuiască cu noua sa viață. Timp de 150 de ani cartea a fost căutată de vampirul Matthew Clairmont iar când aude că această comoară se află la Oxford, nici nu stă pe gânduri și merge acolo. În  loc de carte o găsește pe Diana iar instinctele sale îi transmit să o protejeze pentru că sigur este o conexiune între ei. Într-adevăr se înfiripă o poveste de dragoste între ei dar aceasta ar trebui să fie interzisă pentru că vrăjitoarele și vampirii nu au voie să fie împreună.
Romanul a fost adaptat în serialul britanic cu același nume în anul 2018 oferit de Sky One.


sus