Filtre:
Edituri
 Polirom(20) Penguin Books(9) The Viking(3) Debolsillo(1)
Pret
An aparitie
20062022
Limba
 Romana(20) Engleza(12) Spaniola(1)
Coperti
 Brosate(31) Cartonate si supracoperta(2)
Colectii
 Biblioteca Polirom(8) Top 10+(8)

Filtrează
Carti Elif Shafak
Ordonează
Pagina: 12
Carti Elif Shafak
Despre Elif Shafak

Scriitoare britanica de orgine turca. Scrie in ​​limba turca si in limba engleza. Dintre cele 19 carti publicate, 12 sunt romane. Opera sa a fost tradusa in 55 de limbi. Shafak s-a nascut la Strasbourg, Franta. I-a avut ca parinti pe filosoful Nuri Bilgin si Safak Atayman.  Parintii sai au divortat si Elif si-a petrecut copilaria si adolescenta calatorind frecvent alaturi de mama sa care devenise diplomat. Ulterior s-a intors in tara sa natala.

De-a lungul vietii a trait in numeroase orase si state, inclusiv Ankara, Turcia; Koln, Germania; Amman, Iordania; Boston, Michigan si Arizona. In acelasi timp a fost profund atasata de orasul Istanbul, care joaca un rol important in fictiunea ei. A absolvit Facultatea de Relatii Internationale la Orta Dogu Teknik Universitesi (ODTU), o prestigioasa universitate din Ankara, apoi a urmat studii de master, iar tema disertatiei fiind Bektasi ve Mevlevi Düsüncesinde Dongusel Evren ve Kadınsılık Anlayısı (Universul ciclic si conceptia asupra feminitatii in gandirea Bektasi si Mevlevi), avea se se reflecte si in fictiunea ei.

Black a urmat si studiile doctorale la Orta Dogu Teknik Universitesi. Teza sa este intitulata Turk Modernlesmesinin Kadın Prototipleri ve Marjinaliteye Tahammul Sınırları (Prototipuri ale feminitatii si limite ale tolerarii marginalitatii in procesul de modernizare a Turciei). Shafak a contribuit la ziare si periodice importante din intreaga lume precum: Financial Times, The Guardian, New York Times, Wall Street Journal, Der Spiegel si La Repubblica.

A debutat in anul 1994 cu volumul de povestiri intitulat Kem Gozlere Anadolu (Anatolia privita cu ochii invidiei), insa nu si-a dat acordul retiparirii acestuia motivand ca nu-l mai agreeaza. Asadar, adevaratul debut literar si l-a facut odata cu romanul Pinhan (literalmente inseamna Interzis, insa titlul se traduce prin Dervisul).

Romanul The Bastard of Istanbul (Bastarda Istanbulului - 2007), in care scriitoarea a folosit termenul de genocid, i-a adus acuzatii de insulta la adresa „turcitatii”. In cele din urma cazul a fost abandonat pentru a fi dus la o instanta superioara. Procesul a avut loc cateva luni mai tarziu. Shafak tocmai nascuse si nu fusese prezenta. Dupa o audiere de 40 de minute, a fost achitata.

Un alt volum pe care criticii si cititorii l-au apreciat a fost Siyah Sut (Lapte negru, 2007). Acesta a devenit rapid bestseller, fiind si primul roman cu tendinte autobiografice al scriitoarei. Romanul Ask (2009), tradus in romana Cele 40 de legi ale iubirii, detine recordul vanzarilor de carte din Turcia si distinsa cu mai multe premii literare.

Deja o celebritate in Turcia, Shafak are un impact din ce in ce mai mare pe scena literara internationala. Criticii si cititorii o privesc ca pe un scriitor incitant, inovator si provocator din punct de vedere politic. Ultimul ei roman intitulat 10 Minutes 38 Seconds in this Strange World a fost selectat pentru Premiul Booker si Premiul RSL.

Shafak este membru si vicepresedinte al Societatii Regale de Literatura. A fost membru al Consiliului Global al Agentiei Weforum pentru Economia Creativa si membru fondator al ECFR (Consiliul European pentru Relatii Externe). Ea este, de asemenea, militanta pentru drepturile LGBTQ si libertatea de exprimare. Oratoare de exceptie, ea a ajuns de doua ori la Ted Global.

Opera: Kem Gozlere Anadolu (Anatolia privita cu ochii invidiei, 1994); Pinhan (Dervisul, 1997); Bit Palas (Palatul Puricilor, 2002); The Saint of Incipient Insanities (Sfantul nebuniilor incipiente, 2004); Siyah Sut (Lapte negru, 2007); Baba ve Pic (Bastarda Istanbulului, 2007); Ask (Cele patruzeci de legi ale iubirii, 2009); İskender (Onoare, 2011); The Architect's Apprentice (Ucenicul arhitectului, 2014); Havva'nın Uc Kızı (Cele tei fiice ale Evei, 2016); 10 Minutes, 38 Seconds in This Strange World (2019).

sus