Filtre:
Edituri
 Trei(8) P.O.L(2) Nemira(2) POL(1) Pol Media(1)
Pret
  10 - 20 Lei (1)
An aparitie
19862014
Limba
 Romana(10) Franceza(4)
Coperti
 Brosate(14)
Colectii
 Fiction Connection(5) Romane Psy(1) Nautilus(1)
Filtrează
Carti Emmanuel Carrere
Ordonează
Pagina: 1  
Carti Emmanuel Carrere
Despre Emmanuel Carrere

La 9 decembrie 1957 se nastea, la Paris, scriitorul si regizorul Emmanuel Carrere. Fost student al lui Janson-de-Sailly si absolvent al Institutului de Studii Politice din Paris, este fiul lui Louis Edouard Carrere si al sovieticianului si academicianului Helene Carrere d'Encausse, precum si fratele lui Nathalie Carrere si al Marinei Carrere d'Encausse. Si-a inceput cariera in presa scrisa ca critic de film la Positif si Telerama. Pasiunea sa pentru scris a prins contur foarte repede.

Primul sau roman, L'Amie du jaguar, a fost lansat in 1983. In anul urmator, Carrere a publicat un nou roman, Bravoure, la POL, preferand-o pentru toate viitoarele sale lucrari. Publicarea romanului L'Adversaire, despre afacerea Jean-Claude Romand, a marcat un punct de cotitura in cariera sa; autorul a abandonat fictiunea pentru a se concentra pe povestiri apropiate de non-fictiune.

Carrere este autorul mai multor scenarii, al unei biografii a lui Philip K. Dick si a numeroase romane, printre care La moustache, La classe de neige (1995, Ora de schi) si L'Adversaire (1998), ultimele doua fiind adaptate pentru cinematografie de Claude Miller si, respectiv, Nicole Garcia si selectate in competitia oficiala a Festivalului de la Cannes. In 2009 a publicat cartea D'autres vies que la mienne (Alte vieti decat a mea), in care evoca vietile tragice ale unor oameni pe care i-a intalnit de-a lungul vietii sale. In anul 2011 a fost adaptata pentru cinematografie de Philippe Loiret cu filmul Toutes nos envies.

In Un roman russe, publicat in 2007, locuitorii din Kotelnich, Anya, Sacha si toti ceilalti, ocupa un loc de frunte, insa fara a-l uita pe Toma Andras, nefericitul maghiar a carui viata s-a pierdut timp de aproape 50 de ani dupa razboi in spitalul de psihiatrie din Kotelnich. In 2014, Le Royaume (Imparatia cerurilor), care spune povestea inceputurilor crestinismului, spre sfarsitul primului secol dupa Iisus Hristos, a castigat Prix litteraire du Monde.

In 2020 a fost nominalizat la Premiul Goncourt pentru romanul Yoga. Aceasta carte se afla in centrul unei controverse. Fosta lui sotie, Helene Devynck - fiind mentionata in Yoga - si-a exercitat dreptul la replica. Acesta a fost publicat in revista Vanity Fair; ea l-a acuzat pe fostul ei sot ca nu a respectat contractul scris, in ciuda numeroaselor solicitari din partea ei. Acest contract, incheiat intre cei doi in timpul casatoriei, presupunea acordul ei ori de cate ori Emmanuel Carrere dorea sa o mentioneze in opera sa.

La 6 octombrie 2020 a fost eliminat definitiv din cea de-a doua selectie a Premiului Goncourt. In iunie 2021, Carrere a primit Premiul Princesse des Asturies de literatura. Presedintele juriului a afirmat ca autorul face un portret incisiv al societatii de astazi si ca a avut o influenta semnificativa asupra literaturii timpului nostru. Din septembrie 2021, timp de zece luni, Carrere a urmarit procesul atentatelor din 13 noiembrie 2015 de la Palatul de Justitie din Paris. In septembrie 2022, cronicile sale publicate pe durata acestuia au fost transpuse in cartea intitulata V13, care este numele de cod al procesului atentatelor de vineri 13 noiembrie 2015.

Opera: Werner Herzog (1982); L’Amie du jaguar (1983); Bravoure (1984); La Moustache (1986); Le Détroit de Behring (1986); Hors d’atteinte (1988); Je suis vivant et vous etes morts (1993, Eu sunt viu, voi sunteti morti); La classe de neige (1995 Ora de schi); L’Adversaire (2000); Un roman russe (2007); D’autres vies que la mienne (2009, Alte vieti decat a mea); Limonov (2011); Le Royaume (2014, Imparatia cerurilor); Yoga (2020); V13 (2022).
Cărți populare scrise de Emmanuel Carrere: Imparatia cerurilorLimonov

sus