Filtre:
Edituri
 Gallimard(5) Europolis(3) Pentru Literatura Universala(2) Signet(1) Pocket Book(1) Pan Books(1) Four Square(1) Secker and Warburg(1) Cartea Romaneasca(1) Venus(1) Forum(1) Editura pentru Literatura(1) Litera(1)
Pret
  mai mic de 5 Lei (5)
An aparitie
19272010
Limba
 Romana(10) Franceza(6) Engleza(5)
Coperti
 Brosate(19) Cartonate(2)
Colectii
 Le Livre de Poche(4) Meridiane(2) Biblioteca pentru toti(1) Carte de Buzunar(1)

Filtrează
Carti Erskine Caldwell
Ordonează
Pagina: 1
Carti Erskine Caldwell
Despre Erskine Caldwell

Autor american a douazeci si cinci de romane, numeroase povestiri si douasprezece titluri de non-fictiune, majoritatea descriind realitatile dure ale vietii din sudul Americii in timpul Marii Depresiuni. Cartile sale au fost publicate in patruzeci si cinci de limbi si s-au vandut in zeci de milioane de exemplare, doar God's Little Acre vanzand mai mult de paisprezece milioane.

Nascut in comitatul Coweta, Georgia, Erskine Caldwell a fost singurul copil al Carolinei, profesoara, si al lui Ira Sylvester Caldwell, un pastor in Biserica Presbiteriana Reformata Asociata (A. R. P.). Din cauza profesiei tatalui sau, familia era nevoita sa se mute frecvent. Cand Erskine avea cincisprezece ani, el si parintii sai traisera in Georgia, Florida, Carolina, Virginia si Tennessee. In vara anului 1919 s-au mutat inapoi in Georgia si s-au stabilit in Wrens, un orasel din comitatul Jefferson la aproximativ treizeci de mile sud de Augusta. Parintii sai au locuit acolo pana la moartea tatalui sau (1944).

Dupa liceu, Caldwell a urmat Erskine College, o scoala A. R. P. din Carolina de Sud si Universitatea din Virginia, printre alte institutii. Nu a primit niciodata o diploma, dar un profesor la Universitatea din Virginia l-a incurajat sa devina scriitor. In aceasta perioada a cunoscut-o pe Helen Lannigan, o colega de la facultate cu care s-a casatorit la inceputul anului 1925. In timpul casniciei lor de treisprezece ani au avut trei copii: Erskine Jr., Dabney si Janet.

Primele sale lucrari publicate au fost Bastard (1929) si Poor Fool (1930), dar lucrarile pentru care este cel mai cunoscut sunt romanele Tobacco Road (1932, Drumul tutunului) si God's Little Acre (1933, Pogonul lui Dumnezeu). Prima sa carte, The Bastard, a fost interzisa, iar copiile au fost confiscate de autoritati. Odata cu publicarea romanului God's Little Acre, New York Society for Suppression of Vice a instigat actiuni legale impotriva lui. Caldwell a fost arestat la o sesiune de autografe, dar a fost exonerat in instanta.

In anii 1930, Caldwell si prima sa sotie Helen au condus o librarie in Maine. Dupa divortul lor, Caldwell s-a casatorit cu fotografa Margaret Bourke-White, colaborand cu ea la trei documentare foto: You Have Seen Their Faces (1937), North of the Danube (1939) si Say, Is this the USA (1941). In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, Caldwell a obtinut o viza de la URSS care i-a permis sa calatoreasca in Ucraina si sa lucreze ca jurnalist de razboi. La intoarcerea din razboi, Caldwell si-a stabilit resedinta in Connecticut, apoi in Arizona cu a treia sotie, June, apoi in San Francisco.

In 1957, Caldwell s-a casatorit cu a patra sotie, Virginia Moffett Fletcher, care i-a ilustrat cartea de calatorie Around about America (1964). In ultimii douazeci de ani de viata a calatorit timp de sase luni in fiecare an, luand cu el caiete in care sa-si noteze ideile. Caldwell, un fumator inrait, a murit din cauza complicatiilor emfizemului si cancerului pulmonar, in Paradise Valley, Arizona. El este inmormantat in Scenic Hills Memorial Park, Ashland, Oregon.

Lucrari: The Bastard (1929); Poor Fool (1930); American Earth (1931, Pamant american, volum de povestiri scurte publicat mai tarziu sub numele A Swell Looking Girl); Tobacco Road (1932, Drumul tutunului); God's Little Acre (1933, Pogonul lui Dumnezeu); The Sure Hand of God (1947); This Very Earth (1948); A Lamp for Nightfall (1952); Certain Women (1957, povestiri scurte); Jenny by Nature (1961); Close to Home (1962); Around About America (1964, jurnal de calatorie); The Weather Shelter (1969); Afternoons in Mid America (1976, eseuri); With All My Might, autobiografie (1987).
Cărți populare scrise de Erskine Caldwell: Drumul tutunului

sus