Filtre:
Edituri
 Trei(14) Humanitas(2) Image(1) Metafraze(1)
Pret
  20 - 50 Lei (13)  50 - 100 Lei (5)
An aparitie
19932011
Limba
 Romana(18)
Coperti
 Brosate(18)
Colectii
 Biblioteca de psihanaliza(7) Psihologie Practica(5)
Filtrează
Carti Francoise Dolto
Ordonează
Pagina: 1  
Carti Francoise Dolto
Despre Francoise Dolto

Francoise Dolto (1908–1988) a fost un pediatru si psihanalist francez. Ea s-a nascut intr-o familie traditionala burgheza cu sapte copii. Era al patrulea copil dintr-o familie de sapte.

Cand avea opt ani, unchiul si nasul sau, Pierre Demmler, au murit in Primul Razboi Mondial. La doisprezece ani, a fost foarte afectata de moartea surorii sale mai mari, Jacqueline, copilul preferat al mamei sale. Mama ei s-a cufundat intr-o depresie si a acuzat-o ca nu se roaga suficient de tare pentru viata surorii sale. Mama lui Dolto a simtit ca o fata nu are alte perspective decat casatoria si, prin urmare, i-a interzis sa isi continue studiile. La saisprezece ani a trebuit sa o confrunte pe mama ei, care nu voia ca ea sa obtina diploma de bacalaureat, pentru ca atunci nu va mai putea sa se casatoreasca. Cu toate acestea, Dolto a participat la Lycée Molière la Paris, unde a absolvit filozofia in 1924-1925. In 1930 a obtinut o diploma de asistent medical. Un an mai tarziu, si-a inceput studiile medicale cu fratele sau Philip, platindu-si studiile cu banii castigati.

In 1939, si-a sustinut teza intitulata Psihanaliza si pediatrie.

In timpul pregatirii sale medicale, lucrand sub indrumarea lui Georges Heuyer, a cunoscut-o pe Sophie Morgenstern, care a fost prima care a practicat psihanaliza cu copiii din Franta si care, ulterior, a fost un indrumator pentru ea. A ascultat copiii bolnavi care veneau la ea pentru tratament; Dolto a inceput (cu incurajarea lui Edouard Pichon) sa se specializeze in psihologia copilului, in calitate de pediatru psihanalitic. Pacientii ei erau in mare parte copii cu psihoze, cu care a inceput sa-si dezvolte propriul tip de tratament idiosincratic.

Specialitatea ei a fost invatarea etapelor mentale timpurii ale bebelusilor si copiilor, in special primele lor experiente si metodele de comunicare prin corpul lor. Ea a subliniat aspectele fizice ale mamei-bebelusului si a precizat importanta observarii si intelegerii mijloacelor de comunicare utilizate de copiii cu probleme psihologice sau a invatarii si a dizabilitatilor sociale. Munca ei asupra imaginii corpului inconstient - in modul in care copiii au un limbaj corporal inainte de limbajul real - a fost deosebit de influenta, fiind dezvoltata de Maud Mannoni, printre altii. Recent, opera ei a fost tradusa in engleza de Francoise Hivernel.

Si-a deschis propriul cabinet, lucrand in paralel la Spitalul Trousseau si, in acelasi timp, s-a angajat in psihanaliza cu Jacques Lacan, alaturi de care a luat parte la crearea Scolii Freudiene din Paris.

S-a facut cunoscuta publicului larg prin intermediul emisiunilor radio intre 1976 si 1978 pe France Inter si prin deschiderea „caselor verzi”, locuri de primire pentru copii mici si parintii lor.

Dolto a contractat fibroza pulmonara in 1984. Ea a murit la 25 august 1988 si a fost inmormantata in cimitirul din Bourg-la-Reine alaturi de sotul sau, Boris. Acesta este si locul de inmormantare al fiului lor, cantaretul Carlos, care a murit in 2008. Pe piatra mormantului este inscris: „Nu aveti frica!”

Dolto s-a opus legii avortului, desi in 1942 a colaborat cu sustinatorul eugenicii, Alexis Carrel.

Munca sa in psihanaliza a adus mari inovatii in relatia noastra cu copiii si mai ales cu copiii mici. Lucrarile sale evidentiaza aceste contributii majore la intelegerea copilului ca in: La cause des enfants (1985), Cuvinte pentru adolescenti sau complexul de homar (1989), Cand apare copilul (1990) sau Totul este limba (1994).


sus