Filtre:
Edituri
 Penguin Books(8) Fontana(2) Univers(2) Pan Books(1) Art(1) Jai lu(1) Vysca Skola(1) J ai lu(1) Kriterion(1) Oxford University Press(1) Vremea(1) Stock(1) Tineretului(1) Youngart(1)
Pret
An aparitie
19562019
Limba
 Engleza(13) Romana(7) Franceza(3) Maghiara(1)
Coperti
 Brosate(22) Cartonate(2)
Colectii
 Le Livre de Poche(1)

Filtrează
Carti Gerald Durrell
Ordonează
Pagina: 1
Carti Gerald Durrell
Despre Gerald Durell

Naturalist si ecologist britanic de renume mondial care a fondat gradina zoologica din Jersey si un fost pionier al reproducerii in captivitate a animalelor pentru conservare. Nascut in India britanica, anii sai de formare au fost petrecuti pe insula greceasca Corfu, unde a intalnit o varietate de creaturi. Parintii sai au fost Louisa Florence Dixie si Lawrence Samuel Durrell. Gerald Durrell si-a petrecut copilaria in India, in grija unei infirmiere. A fost al patrulea si cel mai tanar dintre copiii familiei Durrell.

In 1928, dupa moartea tatalui sau, restul familiei s-a intors in Marea Britanie, unde a locuit pana in 1935, cand s-a mutat pe insula Corfu din Grecia. A dezvoltat dragostea pentru animale de la o varsta foarte frageda, se pare ca  dupa ce a vizitat o gradina zoologica din India. Familia lui Durrell s-a mutat in Anglia. Au locuit in sudul Londrei, unde a studiat la Scoala Wickwood.

In 1935, familia a plecat sa locuiasca pe insula greceasca Corfu, unde fratele sau mai mare, Lawrence, se stabilise deja impreuna cu sotia sa. Durrell a explorat Corfu si a facut expeditii cu prietenul de familie si omul de stiinta Theodore Stephanides. Fratele sau romancier, Lawrence, i-a sugerat si l-a incurajat sa faca o cronica a experientelor sale cu natura. Aceste jurnale din Corfu au fost publicate mai tarziu sub numele de Corfu Trilogy.

La inceputul celui de-al Doilea Razboi Mondial, familia Durrell s-a intors in Anglia (1939). Pentru o vreme a lucrat la un magazin de animale. (Nu a facut armata din motive medicale). Mai tarziu, a inceput sa lucreze ca student ingrijitor la "Whipsnade Zoo" din Bedfordshire. Experientele sale de la gradina zoologica au fost publicate mai tarziu sub titlul "Beasts in My Belfry". A inregistrat si studiat comportamentul animalelor de la gradina zoologica si a comparat cu studiile biologilor. In curand si-a dat seama ca multe specii se confrunta cu amenintarea extinctiei.

Cand a implinit 21 de ani, in 1946, Durrell a mostenit 3.000 de lire sterline. Si-a lasat munca la gradina zoologica si a pornit in expeditii pentru a colecta animale salbatice. In toate expeditiile sale, Durrell a colectionat doar acele animale care erau pe cale de disparitie si nu cele care aveau un pret ridicat la gradina zoologica sau de la colectionari.

S-a casatorit cu Jacqueline/Jacquie Sonia Wolfenden la 26 februarie 1951. Deoarece tatal lui Jacqueline era impotriva acestei aliante, au fugit si s-au casatorit. Ea l-a ajutat in expeditiile sale si cei doi au locuit in pensiunea surorii lui Durrell, Margaret, din Bournemouth. Cartea sa autobiografica My Family and Other Animals (1956), care se baza pe jurnalele sale din Corfu, a devenit un best-seller, ceea ce i-a adus recunoasterea ca naturalist si autor distins.

La 26 martie 1959, Durrell a deschis gradina zoologica de pe insula Jersey. Numarul de animale de la gradina zoologica a crescut odata cu expeditiile sale. Principalul sau obiectiv era sa creasca animale rare in captivitate si apoi sa le readuca in habitatul lor salbatic. In 1963, a fondat "Jersey Wildlife Preservation Trust" (in prezent Durrell Wildlife Conservation Trust). In 1971, la Philadelphia (SUA), a fost infiintata o filiala internationala, "Wildlife Preservation Trust International" (in prezent Eco Health Alliance). In 1978, a infiintat un centru de formare pentru conservatori la gradina zoologica.

In anul 1979, Durrell a divortat si s-a casatorit cu Lee Wilson McGeorge, un zoolog si ecologist american. Ea l-a ajutat sa reproduca in captivitate speciile pe cale de disparitie. A fost coautoare a mai multor carti ale lui. In 1982, Durrell a fost numit ofiter al "Ordinului Imperiului Britanic". A fost membru a numeroase societati naturaliste si a primit mai multe distinctii si diplome de onoare pentru activitatea sa de conservare. Este membru fondator al Consiliului Cultural Mondial.

Starea sa de sanatate s-a deteriorat rapid dupa ultima sa expeditie in Madagascar (1990). Din cauza problemelor hepatice legate de alcool, Durrell a suferit un transplant de ficat la King's College Hospital la 28 martie 1994, iar la 30 ianuarie 1995, la scurt timp dupa ce a implinit 70 de ani, a murit de septicemie la Jersey General Hospital. Cenusa sa este inmormantata in gradina zoologica din Jersey.

Lucrari: The Overloaded Ark (1953, Arca supraincarcata);); Corfu Trilogy (1956 – 1978, cuprinde volumele My family and other animals/Familia mea si alte animale, Birds, beasts and relatives/Pasari, lighioane si rubedenii, The Garden of the Gods/ The Garden of the Gods / Fauna & Family); The Bafut Beagles (1954); The New Noah (1955); The Drunken Forest (1956); Encounters with Animals (1958); The Whispering Land (1961); A Zoo in My Luggage (1962).
Cărți populare scrise de Gerald Durrell: Familia mea si alte animale

sus