Filtre:
Edituri
 Arthur(4)
Pret
  20 - 50 Lei (3)
An aparitie
20132017
Limba
 Romana(4)
Coperti
 Cartonate(3) Brosate(1)
Colectii

Filtrează
Carti Grace Lin
Ordonează
Pagina: 1
Carti Grace Lin
Despre Grace Lin

Autoare si ilustratoare americana de carti ilustrate, carti pentru primii cititori si romane pentru gimnaziu. A publicat peste 25 de carti, toate fiind scrise pentru publicul de varsta mica si mijlocie. O mare parte din lucrarile sale prezinta personaje tinere asiatice si asiatice-americane, atat in contexte cotidiene, cat si fantastice. Lin s-a nascut la New Hartford, New York, intr-o familie de emigranti. Ea si cele doua surori ale sale au fost singurele eleve americane de origine asiatica din scoala lor din nordul statului New York.

De la o varsta frageda, lui Lin i-a placut sa citeasca si sa deseneze. Desi parintii ei inclinau sa doreasca ca ea sa studieze stiintele exacte, in anii 1990 a urmat cursurile Rhode Island School of Design pentru a studia ilustratia cartilor pentru copii, absolvind cu o diploma de licenta in arte plastice (1996). Dupa absolvire, a lucrat pentru o companie de cadouri, unde a creat tricouri si cani.

Dupa ce a fost concediata de la acel loc de munca, Grace a decis sa-si urmeze visul de a fi autoare si ilustratoare de carti pentru copii. In cativa ani, un editor de la o editura i-a vazut desenele si a vrut sa stie daca are o poveste care sa le insoteasca. Acestea s-au transformat in The Ugly Vegetables (1999), o carte ilustrata despre o fetita chinezo-americana care invata sa aprecieze gradina de legume chinezesti pe care ea si mama ei o cultivau.

In 2001, Lin s-a casatorit cu Robert Mercer, care, fara ca amandoi sa stie, a urmat cursurile Rhode Island School of Design in acelasi timp cu Lin. In acelasi an, Mercer a fost diagnosticat cu sarcom Ewing. Lin a continuat sa scrie carti pentru copii, dar cu o abordare mai orientata spre afaceri, din cauza presiunilor financiare cauzate de boala sotului ei.

Lin a prezentat adesea in cartile sale copii de origine chineza, nu numai pentru a-si pune in valoare mostenirea, ci si pentru a adauga diversitate in literatura pentru copii. Printre cartile sale ilustrate se numara Dim Sum for Everyone! (2001), Fortune Cookie Fortunes (2004), and Bringing in the New Year (2008). Lin’s children’s novels include The Year of the Dog (2006), The Year of the Rat (2007), Dumpling Days (2012), and A Big Mooncake for Little Star (2018).

In timpul bolii lui Mercer, el si Lin au strans 100.000 de dolari pentru Institutul de Cancer Dana-Farber din Boston, scotand la licitatie fulgi de zapada pictati de autori de carti pentru copii. Ei au numit proiectul "Zapada lui Robert: pentru vindecarea cancerului". Cand Mercer a murit in 2007, Lin a luat o pauza de la proiect si a predat fraiele institutului. Ea s-a recasatorit in 2010 cu Alexandre Ferron, cu care are o fiica, Hazel, nascuta in 2012.

Printre cartile ei cartonate pentru bebelusi si copii mici se numara Up to My Knees!, What Will Fit? si Circle! Sfera! (toate publicate in 2020). Acestea combina concepte simple de matematica cu povesti amuzante. Seria de carti pentru primii cititori a lui Lin, Ling si Ting, include Ling & Ting: Not Exactly the Same! (2010) si Ling & Ting: Together in All Weather (2015). Lin foloseste culori vii in cartile sale pentru a-si pune in valoare ilustratiile vii. De asemenea, a ilustrat mai multe carti pentru alti autori.

Pentru Where the Mountain Meets the Moon, Lin s-a orientat catre fantezie. In aceasta carte, ea combina povesti inspirate din folclorul chinezesc cu aventurile unei fete care intalneste diversi oameni si animale magice intr-o calatorie pentru a gasi o solutie la saracia familiei sale. Romanele insotitoare Starry River of the Sky (2012) si When the Sea Turned to Silver (2016) urmeaza acelasi model de amestecare a povestilor populare cu fantezia. Cel din urma a fost finalist la National Book Award.

In 2022, American Library Association i-a acordat premiul Children's Literature Legacy Award, premiu care onoreaza un autor sau un ilustrator ale carui carti, publicate in Statele Unite, au adus, pe parcursul unei perioade de ani, o contributie substantiala si de durata la literatura pentru copii, prin carti care demonstreaza integritate si respect pentru vietile si experientele tuturor copiilor.

Opera: Dim Sum for Everyone! (2001), Fortune Cookie Fortunes (2004), and Bringing in the New Year (2008). Lin’s children’s novels include The Year of the Dog (2006), The Year of the Rat (2007), Dumpling Days (2012), and A Big Mooncake for Little Star (2018); Ling & Ting: Not Exactly the Same! (2010); Ling & Ting: Together in All Weather (2015); Where the Mountain Meets the Moon; Starry River of the Sky (2012); When the Sea Turned to Silver (2016).
Cărți populare scrise de Grace Lin: Batranul din luna

sus