Filtre:
Edituri
 Trei(4) Pan Books(1)
Pret
  5 - 10 Lei (2)  10 - 20 Lei (1)
An aparitie
20112012
Limba
 Romana(4) Engleza(1)
Coperti
 Brosate(5)
Colectii
 Fiction Connection(4)

Filtrează
Carti Hakan Nesser
Ordonează
Pagina: 1
Carti Hakan Nesser
Despre Hakan Nesser

Este unul dintre cei mai iubiti autori suedezi. Romanele sale politiste au avut un mare succes atat in Suedia, cat si la nivel international, si au dus la realizarea mai multor filme. El trece fara efort de la un gen la altul, dar este probabil cel mai cunoscut ca autor al seriei politiste Van Veeteren si al cartilor despre inspectorul Gunnar Barbarotti. Cartile sale au fost traduse in peste 25 de limbi si s-au vandut in peste 13 milioane de exemplare in intreaga lume.

S-a nascut la 21.02.1950, in Kumla. Inainte de a deveni scriitor cu norma intreaga, a lucrat ca profesor de liceu in Uppsala. in aceasta perioada a scris mai multe piese de teatru si texte narative, dar acestea au fost in mare parte respinse de edituri. Debutul sau, romanul Koreografen, a fost publicat in 1988, iar in 1993 a aparut Det grovmaskiga natet, prima sa carte cu detectivul inspector-sef Van Veeteren. In primele romane, personajul principal este detectiv si, mai tarziu, proprietar al unui magazin de carti vechi.

Pentru Det grovmaskiga natet, Nesser a fost distins cu Premiul suedez pentru crima ca fiind cel mai bun debut al anului. Dupa ce a incheiat seria Van Veeteren, Hakan Nesser a scris o alta serie foarte apreciata in jurul inspectorului Gunnar Barbarotti. In anul 2019, popularii investigatori Van Veeteren si Gunnar Barbarotti si-au sarbatorit revenirea intr-un mod surprinzator: in De vansterhantas forening (2017, Clubul stangacilor/Asociatia stangacilor), personajele romanului lui Nesser se intalnesc pentru prima data in contextul unui caz de crima.

Printre alte lucrari bine primite ale lui Nesser se numara romanul de maturitate Kim Novak badade aldrig i Genesarets sjö (1998, A Summer with Kim Novak) si Och Piccadilly Circus ligger inte i Kumla (2002, Piccadilly Circus is not in Kumla), Skuggorna och regnet (2004, The Shadows and The Rain), thrillerul filosofic Flugan och evigheten (1999, The Fly and The Eternity), romanul epistolar Dear Agnes!, romanul Maskarna pa Carmine Street (2009, The Worms of Carmine Street) si romanul Himmel over London (The Sky Over London).

Nesser a fost primul autor care a primit de trei ori premiul pentru cel mai bun roman politist suedez si, de asemenea, singurul care a castigat de doua ori premiul danez Rosenkrantz-prisen. De asemenea, in anul 2010 a fost distins cu Premiul Spintecatorul.

Opera: Koreografen (1988); seria Inspector Van Veeteren (1993-2003, cuprinde volumele: Det grovmaskiga natet – in limba romana: Cu ochii mintii, Borkmanns punkt – in limba romana: Punctul lui Borkmann, Aterkomsten, Kvinna med fodelsemarke, Kommissarien och tystnaden, Munsters fall, Carambole, Ewa Morenos fall, Svalan, katten, rosen, doden, Fallet G); seria Inspector Barbarotti (2006-2021, cuprinde volumele: Manniska utan hund – in limba engleza: The Darkest Day, En helt annan historia - The Root of Evil, Berattelse om herr Roos – in limba engleza: The Secret Life of Mr. Roos, De ensamma' – in limba engleza: The Lonely Ones, Styckerskan fran Lilla Burma' - in limba engleza: The Axe Woman, Den sorgsne busschaufforen fran Alster, Schack under vulkanen); De vansterhantas forening (2017, Clubul stangacilor/Asociatia stangacilor).
Cărți populare scrise de Hakan Nesser: Punctul lui Borkmann

sus