Filtre:
Edituri
 Humanitas(7) Faber and Faber(5)
Pret
  10 - 20 Lei (2)
An aparitie
19812018
Limba
 Romana(7) Engleza(6)
Coperti
 Brosate(12) Cartonate si supracoperta(1)
Colectii
 Raftul Denisei(5) Raftul intai(2)

Filtrează
Carti Hanif Kureishi
Ordonează
Pagina: 1
Carti Hanif Kureishi
Despre Hanif Kureishi

Nascut la 5 decembrie 1954 in Bromley, Anglia, dintr-un tata indian si o mama englezoaica, Hanif Kureishi a crescut traind pe propria piele conflictele rasiale si culturale pe care le abordeaza in majoritatea operelor sale. Inspiratia pentru opera sa a fost extrasa din incercarile si tribulatiile propriei sale vieti, ca individ hibrid din punct de vedere cultural, de doua rase si culturi diferite.

Kureishi a decis de la o varsta frageda ca vrea sa fie scriitor si a inceput sa scrie romane care au fost luate in considerare pentru publicare pe cand era inca adolescent. A studiat filozofia la King's College, Universitatea din Londra, iar apoi s-a intretinut scriind pornografie sub pseudonimul Antonia French. Dupa un inceput modest ca plasator la Teatrul Regal, Kureishi a devenit mai tarziu scriitor rezident al teatrului.

Prima sa piesa, Soaking Up the Heat, a fost produsa in anul 1976, la Theater Upstairs din Londra. A doua piesa, The Mother Country, a castigat premiul Thames Television Playwright Award in 1980. Primele eforturi ale lui Kureishi in domeniul cinematografiei au avut succes si i-au adus un public mai larg, in special in America. Scenariul filmului My Beautiful Laundrette a fost scris in 1985. Regizat de Stephen Frears, filmul a castigat premiul pentru cel mai bun scenariu acordat de criticii de film din New York si a fost nominalizat la Oscar pentru cel mai bun scenariu.

Dupa ce My Beautiful Laundrette a castigat mai multe premii, inclusiv premiul pentru cel mai bun scenariu din partea New York Film Critics Circle, Kureishi a scris scenariul pentru urmatorul film cu un titlu controversat - Sammy and Rosie Get Laid.  Acesta a fost urmat de London Kills Me (1991), pe care l-a si regizat. In anul 1990 a publicat romanul The Buddha of Suburbia, care i-a adus premiul Whitbread pentru cel mai bun prim roman si a fost adaptat intr-un serial de televiziune BBC, cu o coloana sonora semnata de David Bowie.

Cel de-al doilea roman al sau, The Black Album, a fost publicat in 1995. Intimacy, cel de-al treilea roman al sau, a fost publicat in 1998, iar filmul cu acelasi titlu, bazat pe roman si pe alte povestiri ale autorului, a fost lansat in 2001 si a castigat premiul Golden Rear la Berlin Film. In 2008, Kureishi a fost numit Comandor al Ordinului Imperiului Britanic in cadrul Premiilor de Anul Nou pentru servicii aduse literaturii si teatrului. Printre influentele majore asupra scrierii lui Kureishi se numara P.G. Wodehouse si Philip Roth.

Opera: Soaking Up the Heat; Outskirts (1981); Borderline (1981); The Buddha of Suburbia (1990, Buddha din suburbie); The Black Album (1995); Intimacy (1998, Intimitate); Love in a Blue Time (1997); Midnight All Day (1999); Gabriel's Gift (2001, Darul lui Gabriel); The Body (2003); Something to Tell You (2008); The Last Word (2014); The Nothing (2017, Nothing); What Happened? (2019); She Said, He Said (2019).
Cărți populare scrise de Hanif Kureishi: Intimitate si alte povestiriNimicul

sus