Hendrik van Loon - Istoria artelor
Hendrik van Loon, născut la 14 ianuarie 1882, în Rotterdam, a fost un istoric, jurnalist și scriitor neerlandez. A emigrat în anul 1902 în Statele Unite, pentru a studia la Universitatea Harvad, și , mai apoi, la Universitatea Cornell. A scris numeroase cărți de istorie pentru copii și adolescenți, pe care le-a și ilustrat, cea mai importantă fiind, fără îndoială, "Istoria omenirii", prima ediție a cărții fiind publicată în anul 1921, actualizată ulterior de către autor, fiul său și de către alți istorici.
În cartea "Istoria artelor", publicată pentru prima oară în anul 1937, Van Loon spune o poveste cuprinzătoare a istoriei artelor, de la picturile rupeste din timpurile preistorice, până la muzica lui Claude Debussy. Cartea oferă cititorului o mai bună întelegere a domeniului picturii, arhitecturii, muzicii, sculpturii și al teatrului. Autorul a înclus și ilustrații, pe care le-a creat chiar el, adăugând o notă de culoare și imagine, acestea ajutând la spargerea cantității masive de text din carte. Sunt aproximativ 150 de ilustrații, realizate ca niște schițe, atât alb-negru, cât și color, detaliind o pictură impresionistă, una realistă, dar și o arhitectură de o "gradoare dinastică a secolului al XVIII-lea".
Cartea este împărțită în 63 de capitole ce abordează subiecte ca: arta omului preistoric; arta egiptului; Babilon, Chaldea și tărâmul misterioșilor sumerieni; Henrich Schliemannm; arta grecilor; epoca lui Pericle; oale, tigăi, cercei și linguri; etruscii și romanii; evreii; arta creștină veche; copții; arta bizantinilor; Rusia; Islam, Persia medievală, perioada romanică; Provența; gotic; sfârșitul perioadei gotice; spiritul renașterii; Florența; Niccolo Machiavelli; Johann Strauss; Chopin; Richard Wagner.
Arta deține indicii despre viața din trecut. Privind simbolismul, culorile și materialele unei opere de artă, putem afla despre cultura care a produs-o. După ce se decodifică simbolismul din diverse opere de artă, putem afla ce era important pentru oamenii din comunitățile din care provin acestea, și cum doreau să fie amintiți. De asemenea, putem compara lucrările de artă, care oferă perspective diferite, oferindu-ne un mod complet de a privi evenimentele, situațiile și oamenii. Analizând operele de artă din trecut, și analizând detaliile lor, putem derula timpul înapoi, putând experimenta cum a fost o perioadă diferită de a noastra. Privind ceea ce s-a făcut înainte, adunăm cunoștințe și inspirație care contribuie la modul în care vorbim, simțim și privim lumea din jurul nostru.
Începutul cărții este rezervat prezentării artei preistorice, reprezentată de picturi și gravuri pe pietre, în grote, pe oseminte, fildeșuri, și alte obiecte folosite de oamenii ce au trăit în acele timpuri. În preistorie oamenii nu dezvoltaseră încă niciun fel de limbaj scris, în acea perioadă dezvoltându-se diferite forme de artă care au servit ca metodă practică de transmitere a informațiilor între triburi. Arta preistorică se referă la artefacte preistorice și la arta creată în epoca de piatră, perioadele paleolitice și neolitice. Înainte de a lăsa istoricilor o înregistrare scrisă a evenimentelor zilnice, artiștii preistorici au lăsat în urmă o comoară de informații prin artefactele și desenele lor preistorice.
Cartea "Istoria artelor" se regăsește pe rafturile anticariatului nostru în trei ediții, și anume: Nationala Gh. Mecu (1945), Snagov (1995) și Snagov (1997).


sus