Filtre:
Edituri
 Tineretului(6) Regis(4) Wordsworth(2) Wordsworth Classics(2) Corint(2) Cartex 2000(2) MondoRo(1) Dacia(1) Universul Familiei(1) Donaris(1) Herra(1) Adevarul Holding(1)
Pret
  mai mic de 5 Lei (5)  5 - 10 Lei (3)  20 - 50 Lei (1)
An aparitie
19632019
Limba
 Romana(19) Engleza(4) Maghiara(1)
Coperti
 Brosate(18) Cartonate(4) Cartonate si supracoperta(2)
Colectii
 Cutezatorii(3) Wordsworth Classics(1) Adevarul 100 de opere esentiale(1)

Filtrează
Carti Henry Gilbert
Ordonează
Pagina: 1
Carti Henry Gilbert
Despre Henry Gilbert

Henry Gilbert (n. 1868 - d. 1936) a fost un autor popular al copiilor si bunicul patern al lui Molly Holden. Cartile sale continua sa fie reeditate si sunt remarcate atat pentru exactitatea lor istorica, cat si pentru stilul lor. S-a nascut intr-o familie de muzicanti si a urmat cursurile Conservatorului din New England; aici i-a avut ca profesori pe Edward MacDowell (pentru compozitie) si Emil Mollenhauer (la vioara).

El a lucrat ca violonist independent si intr-o varietate de meserii - tipografie, imobiliare, publicare de muzica, scriere si prelegeri.

A lucrat pentru compozitorul si editorul Arthur Farwell, care a fondat Wa-Wan Press in 1901, care a fost dedicat publicarii muzicii americane.

La expozitia columbiana mondiala din anul 1893,  Gilbert a fost expus la ragtime si muzica internationala. A inceput sa colectioneze muzica amerindiana, afro-americana si celtica. In cadrul prelegerilor si scrierilor, el a pledat pentru folosirea umorului muzical si a idiomurilor populare de catre compozitorii clasici. Articolele sale publicate includ: American Spirit, Wa-Wan Press Monthly (1907); Muzica populara in muzica de arta: o discutie si o teorie (muzical trimestrial, 1917) si Umorul in muzica (muzical trimestrial, 1926).

In 1905 a scris Americanesque, o suita pentru orchestra bazata pe melodii de spectacole de minstrel. Primul sau succes major a fost Comedy Overture on Negro Themes (1910) pentru orchestra. El a finalizat o lucrare bazata pe muzica creola in 1908, dar i s-a refuzat o interpretare publica in Boston, datorita stilului sau hibrid. Gilbert a rescris opera ca un balet, iar The Dance in Place Congo a primit prima reprezentatie de catre compania Metropolitan Opera Company in 1918. A devenit cea mai populara lucrare a sa. In 1927 s-a intalnit cu aplauze universale la Festivalul International de Muzica Contemporana din Frankfurt, Germania. Marturii despre nisa unica a lui Gilbert in forjarea unui stil american sunt numeroase. Arthur Farwell, colegul lui Gilbert si un alt pionier in crearea muzicii nationale i-a scris lui Helen Gilbert: "Ceea ce sta cel mai mult in gandul meu despre el este ceea ce s-ar putea numi rezistenta sa artistica morala - o calitate comparabila cu cea a filosofilor din New England. El s-a remarcat pana la sfarsit pentru idealurile sale. Si au fost ideale bune. Vagonul sau a fost legat de propria sa stea si el i-a fost fidel.” Inca din timpul vietii i-a fost apreciata muzica, iar dupa moarte a fost recunoscut drept unul dintre cei mai importanti culegatori de folclor.

Datorita lucrarii sale pentru copii, Robin Hood si Cavalerii Regelui Arthur: Povestea rescrisa pentru baieti si fete, s-a remarcat si in calitate de scriitor. La 19 mai 1928, Henry Gilbert a incetat din viata.

Operele sale de seama sunt: "Dansul din Congo", "Uvertura comica inspirata de negri", "Rapsodia negrilor" (ultimele doua pentru orchestra).
Cărți populare scrise de Henry Gilbert: Robin Hood

sus