Filtre:
Edituri
 Humanitas(11) Polirom(4) Portobello Books(2) Kriterion(2) Univers(2) Granta(1) Serpents Tail(1) Metailie(1) Verlag(1) Vinea(1)
Pret
  5 - 10 Lei (1)  10 - 20 Lei (1)
An aparitie
19822017
Limba
 Romana(16) Engleza(4) Germana(3) [bilingv]Romana si italiana(1) Franceza(1) [bilingv]Romana si germana(1)
Coperti
 Brosate(24) Cartonate si supracoperta(1) Cartonate(1)
Colectii
 Fiction(2) Raftul Denisei(1) Ego(1) Fiction Ltd(1)

Filtrează
Carti Herta Muller
Ordonează
Pagina: 12
Carti Herta Muller
Despre Herta Muller

Nascuta la Timisoara la data de 17 august 1953, de nationalitate germana, scrie in limba romana si germana si a fost laureata a Premiului Nobel pentru Literatura in anul 2009. A urmat cursurile Universitatii din Timisoara si, studenta fiind, s-a alaturat unui grup de scriitori care luptau pentru libertatea de exprimare. Dupa absolvire a lucrat ca traducator intr-o fabrica de masini, de unde a fost concediata din cauza refuzului de a coopera cu Securitatea. Prima sa carte, in care descria viata din Romania, a fost cenzurata, dar in Germania a fost aprobata. Dupa ce si a doua carte i-a fost respinsa, in 1987 Herta Muller a emigrat in Germania alaturi de sotul sau.

Prima sa carte publicata in Germania a aprut in anul 1989 si prezinta dificultatile aparute in cautarea unui punct de sprijin in imprejurimi ciudate. Principalele teme ale operelor sale au fost totalitarismul si exilul si ilustreaza vulnerabilitatea individului sub opresiune si persecutie. Herta Muller carti. Pe langa fictiune, a publicat si volume de poezii si eseuri. In anul 1998 a primit premiul literar international IMPAC Dublin, acesta fiind cel mai bogat premiu literar din lume.

Herta Muller a recunoscut ca au ajutat-o mult studiile sale universitare in ambele limbi, romana si germana, in special constrastul dintre cele doua limbi a influentat-o in opera sa. Pe langa aceasta, experientele impartasite cu fostul sau sot, romancierul si eseistul Richard Wagner ca membri ai unui grup etnic din Banat si lupta lor pentru libertatea de exprimare, i-au influentat activitatea.

A fost propusa de catre guvernul german pentru Premiul Nobel de trei ori, in 1999 si 2008, iar pe 8 octombrie 2009 i-a fost decernat, Herta Mullerv devenind astfel a douasprezecea femeie care primeste acest premiu.

sus